infa.lt

M. Puidokas: užkirsti kelią nepagrįstų skundų, šeimų gyvenimo baimėje bei pareigūnų nebaudžiamumo kultūrai

08 lapkričio
20:32 2018

mindaugas puidokas

Kaip Seimo laikinosios grupės „Už šeimą“ narys, kreipiausi į jos pirmininką Rimantą Joną Dagį, kad būtų sušauktas grupės narių susirinkimas.

Jame pristačiau teisės aktų pakeitimus rengiančios mano koordinuojamos grupės darbą. Esu dėkingas konservatorių atstovui Rimantui Dagiui, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovei Vandai Kravčionok, frakcijos kolegoms Nagliui Puteikiui, Aurimui Gaidžiūnui, Zenonui Streikui už rengiamų teisės aktų pataisų palaikymą.

Šiuo atveju Seime negali būti pozicijos ir opozicijos. Vakar darbo grupėje vėl ilgai darbavomės ir jau ima aiškėti pataisų gairės bei numatomi būtini saugikliai šeimoms apsaugoti:

  1. Civilinis teisminis procesas privalės vykti žodiniu būdu, užtikrinant tėvų galimybes pasisakyti, būti išklausytiems.
  2. Būtina užtikrinti tėvams galimybę turėti advokatą.
  3. Vaikų paėmimas tik kraštutinė priemonė, kai kyla grėsmė vaiko gyvybei arba nepadeda visa teikta pagalba šeimai. Dėl to svarbu aiškiai ir tiksliai apibrėžti arba visiškai atsisakyti abstrakčių, sunkiai įgyvendinamų ir subjektyviai traktuojamų sąvokų, kurios leidžia paimti vaikus iš bet kurios šeimos (pvz., už tai, kad vaikui nesuteikiamas pakankamas materialinis aprūpinimas; vaikas baikštus ar ypač jautriai reaguoja į vaiko teisių atstovų buvimą šalia; dėl tėvų ligos; įžeidimo; tampymo už drabužių; viršsvorio ir kt.)
  4. Turi būti saugomos tėvų teisės atstovauti savo šeimos interesus, siaurinama įstatyminio atstovo sąvoka ir tokių atstovų procesinių teisių apimtis.
  5. Būtina koreguoti skundo/pranešimo nagrinėjimo procedūrą, trumpinant būtinų proceso elementų terminus. Viskas turi būti daroma efektyviai ir siekiant tikslo grąžinti vaiką į šeimą. Dabar sprendimai vilkinami, o kančias patiria vaikai ir šeimos.
  6. Turės būti keičiamas ir bendras požiūris. Šeimai turi būti teikiama kompleksinė pagalba, nes vaiko atėmimas nėra pagalba šeimai. Yra svarbu keisti išankstinį sistemos nusistatymą prieš šeimą ir nustoti vertinti šeimą kaip nusikaltėlį, nustoti bandyti dirbtinai sureikšminti ir ieškoti grėsmių, bet judėti link vaiko poreikių vertinimo, kaip šeimos vientisumo užtikrinimo garanto bei pagalbos šeimai suteikimo.
  7. Reikia užkirsti kelią nepagrįstų skundų, šeimų gyvenimo baimėje bei pareigūnų nebaudžiamumo/atsakomybės stokos kultūrai. Už skundą turi atsirasti teisinė atsakomybė.
  8. Vaiko teisių tarnybos posėdžiai privalės būti filmuojami, kad iškilus nesutarimams tarp tėvų ir VTAS neliktų galimybių iškraipyti informacijos.
  9. Būtina remtis gydytojų medicininės patikros duomenimis, kuri privalės aiškiai parodyti ar buvo smurtas prieš vaiką. Dabar yra atvejų, kai vaikai buvo paimami be jokių smurto žymių ar su tokiomis žymėmis, kurios gali atsirasti bet kuriam judriam vaikui (pvz., mėlynė ant kojos ar nubrozdinta kakta).

Jau kitą savaitę bus parengta pataisų juodraštiniai variantai, kurie bus koreguojami ir rengiami pateikimui Seime. Tvirtai tikiu, kad 82 kolegos Seimo nariai susibūrę grupėje „Už Šeimą“, kuri yra įsipareigojusi ginti tradicinę šeimą – palaikys taip svarbias visai Lietuvai pataisas.

Tikiu, kad daug Seimo narių, kurie net ir nepriklauso šiai grupei – taip pat bus šeimų ir skriaudžiamų vaikų pusėje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 084

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. PAGARBA    -  2018-11-09, 14:04

    Bent vienas LIETUVIS ėmė ginti mūsų TĖVYNĘ.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jjj    -  2018-11-09, 15:30

    O kaip bus su neteisėtais poįstatyminiais aktais?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Rasa    -  2018-11-09, 15:57

    Lietuvos vaikai neparduodami.finansavima nuraukti,juvenalsciku firmele uzdaryti.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Ingrida    -  2018-11-09, 16:55

    Linkim stiprybės.Jums jos oi kaip prireiks.Saunuolis,tokio žmogaus reik mūsų Lietuvai.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Albina    -  2018-11-11, 08:03

    Labai geras Algimanto Rusteikos pasiūlymas:”Į klausimą “ką daryti?“ yra vienintelis atsakymas – atšaukti ydingą ir antikonstitucinį, kenksmingą valstybei įstatymą. Tačiau kaip tą padaryti, jei Seime posėdžiauja vien tie, kurie jį priėmė? Lietuvoje deputatai ir ministrai, pripažįstantys savo klaidas, dar negimė, o Konstitucijos garantei antikonstitucinis vaikų konfiskavimas nerūpi. Juk neatsiras drąsiojoje šalyje ir nei vieno teisėjo, suabejosiančio vaikų atiminėjimo konstitucingumu, kuris išdrįstų kreiptis į Konstitucinį teismą dėl įstatymo sustabdymo ir išaiškinimų. Gal pabandys Kauno vaikelį gelbėję du deputatai – tik kas juos palaikytų? Tai ateinančio Seimo ir Prezidento reikalas, o iki to visiems vaikų gelbėtojams ant vaikų skausmo nusišvilpt.”

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...