infa.lt

Esamos autorių teisių gynimo priemonės valdžios požiūriu nepakankamos, todėl bus griežtinamos

16 spalio
12:38 2018

Tinklapis užblokuotas

Seimas po svarstymo pritarė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIIP-2415(2) ES), kuriomis siekiama numatyti naujas teisių gynimo priemones, padėsiančias užkirsti kelią neteisėtam turinio atgaminimui ir paskelbimui internetinėje erdvėje. Svarstomu projektu taip pat būtų nustatomas efektyvesnis kompensacinio atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų atgaminimą asmeniniais tikslais, paskirstymas ir panaudojimas.

Pasak pakeitimų iniciatorių, esamos teisių gynimo priemonės yra nepakankamos – civilinio proceso tvarka nagrinėjamos bylos neužtikrina operatyvios ir veiksmingos autorių teisių apsaugos skaitmeninėje aplinkoje.

Kaip anksčiau yra sakiusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, didžiulis piratavimo mastas internete – nerimą keliantis faktas.

„Lietuvoje veikia 350 nelegaliai platinančių autorių teisių turinį svetainių, kurių pajamos siekia per metus iki 15 mln. eurų, o jie nemoka mokesčių nei autoriams, nei valstybei“, – tvirtino L. Ruokytė-Jonsson.

Pagal naujas nuostatas kūrėjai, jų įgalioti asmenys ar kolektyvinio administravimo organizacijos, gindamos savo pažeistas autorių teises, neteismine tvarka galėtų kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK), prašydami taikyti privalomus nurodymus tarpininkams. Pavyzdžiui, prašyti, kad interneto prieigos paslaugų tiekėjai blokuotų kūrinių prieigą internete, jeigu būtų nustatyta, kad autorių teise saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas ar prieinamas.

Nurodymus LRTK galėtų taikyti tik nustačiusi, kad išnaudoti visi neteisminiai autorių teisių gynimo būdai, ir gavusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sankciją.

Įstatymo projektu taip pat būtų tikslinamas 25 proc. nuo surinkto kompensacinio atlyginimo už tuščią laikmeną paskirstymo reglamentavimas. Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą ši kompensacinio atlyginimo dalis buvo skiriama Kultūros ministerijos administruojamoms kūrybinės veiklos ir autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programoms. Pataisomis siūloma surinktų lėšų penktadalį skirti LRTK papildomoms funkcijoms vykdyti, likusią dalį paskirstyti lygiomis dalimis autorių teisių organizacijoms naujų teisių gynimo priemonių įgyvendinimui ir autorių teisių ir gretutinių teisių programai.

Po svarstymo už teisės akto pakeitimus balsavo 90 Seimo narių, prieš – 1, susilaikė 10 parlamentarų. Tam, kad jie būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 87

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. anoniminis    -  2018-10-17, 09:12

    Tai vadinasi Fasizmas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...