infa.lt

Liberalas E. Gentvilas: Kas galėjo pagalvoti, kad po 25 metų gyvenimo laisvėje vėl reikės ginti laisvą žodį?

04 spalio
14:31 2018
Eugenijus Gentvilas

© Gedimino Savickio (ELTA) nuotr

„Valstiečiai“ bando uždrausti tiriamąją žurnalistiką ir nepatogių faktų rinkimą apie įtakingiausius valdančiųjų „prietelius“, o premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas viešųjų ryšių klausimais T. Beržinskas atsisako viešinti Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo spręstas klausimas, ar žurnalistai galės nemokamai gauti Registrų centro duomenis, garso įrašą.

„Raginu Vyriausybę skubos tvarka priimti sprendimą atverti žurnalistams duomenis ir pradėti informaciją teikti nedelsiant, taip pat visus sprendimus, kurie darytų įtaką žiniasklaidos darbui priimti ne vienašališkai, o diskutuojant ir įtraukiant žurnalistų bendruomenę. Kai paskutinį kartą tikrinau, gyvenome laisvoje Lietuvoje, o staiga atsiradome šalyje, kurioje žiniasklaidos laisvė suvaržyta“, – ironizuoja Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas.

Be išankstinio perspėjimo ar konsultacijų su žurnalistų bendruomene Registrų centras rugsėjo viduryje užvėrė savo duomenis žurnalistams – nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti informaciją pagal žurnalistų užklausas. Vyriausybė nusprendė imtis realių priemonių, apribosiančių kiekvieno piliečio teisę žinoti ir vakar nepritarė sprendimui vėl leisti žurnalistams gauti informaciją.

„Ši situacija skamba kaip šiurkštus Konstitucijos pažeidimas. Įstatymai žiniasklaidai garantuoja laisvę nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją. Dabar žurnalistai negali dirbti savo darbo, nes negauna ir šiai dienai aktualių, ir faktų sutikrinimui svarbių dokumentų. Vyriausybė pažeidžia visuomenės teisę būti informuotai viešojo intereso klausimais. Tragikomiška ir tai, kad vienas iš premjero patarėjų – buvęs vienos didžiausių žiniasklaidos priemonių žurnalistas, dabar atsakingas už kovą su korupcija“, – akcentuoja E. Gentvilas.

„Valstiečių“ premjeras viešai žada, kad suteiks žurnalistams prieigą prie duomenų. Tačiau ko verti tokie pažadai? Dabar vykstančių diskusijų net nebūtų, jei „valstiečių“ valdžia nebūtų apribojusi žiniasklaidos laisvės ir nebūtų tų duomenų užvėrusi.

Šis Vyriausybės sprendimas yra laisvos žiniasklaidos ir tiriamosios žurnalistikos išgyvenimo laisvoje Lietuvoje klausimas. Dar nė viena politikų teikta žiniasklaidos ribojimo iniciatyva nebuvo tokia grėsminga: „valstiečiai“ bandė nustatyti, kad kas antra naujiena žiniasklaidoje būtų teigiama, bandė uždrausti tikrovę atitinkančias, bet kokio nors koncerno ar partijos reputaciją žeidžiančias žinias.

„Kas galėjo pagalvoti, kad po 25 metų gyvenimo laisvėje vėl reikės ginti laisvą žodį? Atėjo laikas, kuomet turime ginti profesionalius žurnalistus, kurie atkakliai ieško tiesos ir sergi viešąjį interesą. Paradoksalu, kad valstybei švenčiat 100 metų tenka ginti profesiją, kuri skleidžia laisvą žodį ir gina demokratiją šalyje“, – duomenų užvėrimą vertina buvęs žurnalistas Seimo narys Gintaras Vaičekauskas.

„Valstiečiai“ nesigėdydami prievartauja demokratiją, žodžio laisvę ir pamatines valstybės idėjas. Jie nori, kad žurnalistai už Registrų centro duomenis mokėtų bendra tvarka – kaip kiti komerciniai subjektai.

Tokioje šalyje, kurioje pabudome šiandien, apie „valstiečių“ vaduko R. Karbauskio žemių ir trąšų imperiją ir įstatymų apėjimus nežinotume, nebūtų atlikta ir tyrimų, kaip A. Skardžius proteguoja jo žemės nuomininkams naudingus Seimo sprendimus. Tokių tyrimų nebūtų, nes už dokumentus ir duomenis žurnalistai turėtų mokėti tūkstantines sumas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 257

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...