infa.lt

Jau keičiamas naujasis Darbo kodeksas – didės darbuotojų apsauga

28 rugsėjo
13:21 2018

Darbo kodeksas

Darbo kodeksas. Šiandien Seime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Aušra Papirtienė pateiks siūlomus Darbo kodekso pakeitimus, kurie susiję su darbuotojų gerovės, palankių darbo sąlygų ir jų teisių užtikrinimu, užkertant kelią dirbančiųjų išnaudojimui.

Pagal siūlomą pakeitimo projektą, darbdaviui ir darbuotojui susitarus dėl tikslios darbovietės (nurodant jos adresą), darbuotojas galės planuoti savo poilsio, kelionės į darbą ir atgal laiką. Todėl Darbo kodekse siūloma numatyti, kad į darbo laiką įeina darbo vietos sutvarkymas po darbo, laikas, reikalingas persirengti, darbo įrankiams ir saugos priemonėms paruošti ir sutvarkyti, darbuotojams bus užtikrinta sveika ir saugi darbo aplinka, o galutinio darbo produkto vartotojui – pagaminto produkto saugumas.

Su Europos Sąjungos (ES) Darbo laiko direktyva ir ES Teisingumo Teismo sprendimo suderinimu su Lietuvos Respublikos teisės aktais susijęs ir siūlymas atitinkamai traktuoti budėjimą ne darbovietėje, tačiau pasirengus per nustatytą laiką atlikti darbo funkcijas.

„Siūlome ir nuostatą, kad keičiant darbo grafikus nuo darbdavio valios nepriklausančiais atvejais, neužtenka tik įspėti darbuotoją, bet reikalinga gauti darbuotojo sutikimą, kad nebūtų pažeista jo teisė į asmeninį ir šeiminį gyvenimą, o darbuotojas nebūtų traktuojamas tik kaip darbdavio įrankis“, – sako Seimo narė Aušra Papirtienė.

Kiti Darbo kodekso pakeitimai siejami su kolektyvinio atstovavimo gerinimu ir išplėtimu. Siekiama, kad atsirastų galimybės kolektyvinėse sutartyse išsiderėtomis palankiomis darbuotojams sąlygomis naudotis visiems pageidaujantiems, jei jie, nebūdami profesinių sąjungų nariais, nemokėdami nario mokesčio, sutinka mokėti nustatyto dydžio kolektyvinio atstovavimo mokestį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 159

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...