infa.lt

Europa kartu su Rusija kuria mokėjimo sistemą „prieš JAV“

27 rugsėjo
01:05 2018
Federica Mohgerini ir Mohammad J Zarif

foto: mehrnews.com

JTO Generalinės asamblėjos kuluaruose vyksta daugybė politinių procesų, ir vienu iš jų rezultatu tapo branduolinės sutarties su Iranu šalių-dalyvių bendras pareiškimas.

Po JAV pasitraukimo iš šios sutarties tokių šalių liko penkios – tai Britanija, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija.

Pirmadienį šių šalių URM ministrų susitikimo metu buvo pagarsintas bendras pareiškimas, pilnai publikuotas Irano naujienų agentūros „Mehr“ tinklapyje.

Pagrindines šio pareiškimo nuostatas paskelbė ES užsienio politikos diplomatijos vadovė Federica Mogherini ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammad Javad Zarif.

Pasitarimo dalyviai priėjo išvados, jog Iranas nepriekaištingai vykdo 2015 metų branduolinio susitarimo sąlygas. Siekiant apeiti JAV sankcijas prieš Iraną, pirmiausia tam, kad būtų įmanomas Irano naftos eksportas, buvo nutarta sukurti nepriklausomą nuo JAV atsiskaitymų sistemą , pagal SPV sistemą (special purpose vehicle). Verslo terminologijoje taip vadinamos dukterinės kompanijos, sukurtos realizuoti konkrečiam projektui turint tikslą maksimaliai atskirti finansus.

SPV variantai, daugumoje pasiūlyti analitinių Europos centrų, numato, jog jie gali tapti sudėtingos barterio sistemos pagrindu, kuri sudarytų galimybę apeiti JAV finansų ministerijos sankcijas. Pavyzdžiui, Iranas gali jūra siųsti savo naftą Prancūzijai, akumuliuodamas kreditą, kuris po to bus naudojamas apmokėti Italijos gamintojų prekėms, atkeliavusioms kitu keliu. Tuo pačiu jokios lėšos nepraeina per Irano sąskaitas ar jų bankų sistemą.

Tam, kad būtų suderinti suinteresuotų verslu su Iranu  kompanijų sandėriai su jų iraniškaisiais kontragentais, bus sukurtas daugianacionalinis finansinis tarpininkas, kuris remsis Europos valstybių palaikymu. Visos šios finansinės operacijos bus nematomos Jungtinėms Valstijoms ir bus vykdomos greičiau jau eurais ir svarais, nei doleriais.
Šis ketinimas labai nepatiko JAV valdžiai, pareiškusiai, jog minima priemonė „kontrproduktyvi taikai ir saugumui“, ir jog ji sustiprins pagrindinį „pasaulinio terorizmo sponsorių“.

Donaldo Trampo (Donald Trump) patarėjas nacionalinio saugumo klausimais John Bolton pasakė, jog JAV neleis nei Europos Sąjungai, nei kitoms šalims veikti apeinant amerikiečių sankcijas.

Mokėjimo sistemos, nepriklausomos juo JAV, sukūrimo klausimas sklandė jau seniai. Šiuo metu Jungtinių Valstijų valdžia naudojasi pilna prieiga prie tarptautinės bankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, per amerikiečių bankus gaudama visą informaciją apie tarptautinius pinigų srautus ir sandėrius. Tokiu būdu ji gali taikyti sankcijas bet kokioms užsienio kompanijoms, prekiaujančioms su Iranu, po to kompanijoms, prekiaujančioms su kompanijomis prekiaujančiomis su Iranu ir t.t.

Tarptautinės korporacijos toliau prekiaujančios su Iranu priešingai amerikiečių sankcijoms, rizikuoja tuo, jog visi jų aktyvai JAV gali būti areštuoti, bankai perstos priimti jų mokėjimus, kad patys nepatektų į sankcijų veikimo zoną.

Ryšium su tuo Europoje jau keletą mėnesių kalbama apie nepriklausomos atsiskaitymų sistemos sukūrimą. Kaip užvakar spaudos konferencijoje papasakojo Federica Mogherini, sprendimas dėl tokios sistemos sukūrimo jau priimtas, dabar specialistai turi suderinti konkretų mechanizmą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 191

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Max    -  2018-10-12, 10:14

    Nuo kada vokietija su prancuzija, tai evropa? Ir prie ko čia anglija? Jie juk išsibreksitavo.
    Kas nors išverskite šį straipsnį į žmonių kalbą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...