infa.lt

Seimas svarsto prezidentės siūlymą dėti stogą antstolių atlyginimams

26 rugsėjo
11:37 2018

nuotrauka: Google street

Seimas pradėjo svarstyti Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamas Civilinio proceso kodekso ir Antstolių įstatymo pataisas (projektai Nr. XIIIP-2537, Nr. XIIIP-2536), kuriomis siekiama užtikrinti teisingas ir adekvačias antstolių paslaugų kainas, užkirsti kelią dirbtinai išpūstoms algoms.

Pasak projektą pristačiusios Respublikos Prezidento vyriausiosios patarėjos Rasos Svetikaitės, antstoliai vykdo valstybės pavestas funkcijas ir valstybės pareiga yra užtikrinti, kad antstolių veikla būtų skaidri ir teisėta, kad nebūtų piktnaudžiaujama apskaičiuojant vykdymo išlaidas ir atliekant vykdymo veiksmus, kad antstolių paslaugomis priverstinai besinaudojantys žmonės nebūtų priversti mokėti nepagrįstai didelių vykdymo išlaidų.

„Šiandien Teisingumo ministerijos pateikiama informacija rodo, kad 2017 m. antstolis vidutiniškai gaudavo 10 tūkst. eurų grynųjų pajamų per mėnesį. Net ir įvertinant tai, kad antstolis turi turėti išsilavinimą ir kvalifikaciją, toks atlyginimo dydis nėra socialiai teisingas ir vargiai pateisina situaciją, kai jis 15 kartų viršija vidutinį darbo užmokestį ir keliskart viršija aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų darbo užmokestį“, – teigė šalies vadovės patarėja R. Svetikaitė. Anot jos, siūloma aiškiai įtvirtinti, kad būtinosios vykdymo išlaidos būtų grindžiamos veiksmų atlikimo sąnaudomis, tai yra realiu darbu, o ne apskaičiuojamos pagal išieškomos sumos dydį, kaip yra šiandien.

Teikiamomis pataisomis Prezidentė siūlo būtinųjų vykdymo išlaidų sumažinimą, draudimą atlikti perteklinius veiksmus, antstolių atlyginimo ribojimą iki 15 proc. nuo išieškotos sumos, privalomą skolininko informavimą, draudimą kreditoriui samdyti skirtingus antstolius dėl to paties skolininko ir viešai skelbiamas antstolių algas. Taip pat pataisomis būtų griežtinami antstolių nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Pasiūlymuose numatoma įpareigoti antstolius visada išsiųsti informaciją žmogui apie jo skolą. Dabar antstoliai neprivalo informuoti žmogaus, jeigu jo skola neviršija 100 eurų – tai sudaro sąlygas skolos tyčiniam vilkinimui ir jos išaugimui. Vykdymo išlaidos taip pat sumažės, kai kreditorius dėl visų to paties skolininko skolų bus įpareigotas kreiptis į vieną antstolį. Skaidrumui užtikrinti taip pat siūloma numatyti, kad antstolių algos būtų skelbiamos viešai.

Prezidentės pasiūlymuose taip pat griežtinami ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimai. „Šiuo metu įstatymuose yra palikta spraga, kuri leidžia nepriekaištingos reputacijos asmenį laikyti net nusikalstamą veiką padariusį, bet nuo atsakomybės ar bausmės atleistą asmenį“, – sakė R. Svetikaitė.

Už šiuo teisės aktų projektus vienbalsiai balsavo 88 Seimo nariai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gruodžio 4 d.

Seimas praėjusią savaitę yra pradėjęs svarstyti Vyriausybės teiktas įstatymų pataisas, kuriomis siūloma atsisakyti privalomo notarų atlyginimo dydžių (įkainių) ir antstolių vykdymo išlaidų dydžių, apskaičiavimo ir apmokėjimo tvarkos suderinimo su Lietuvos notarų rūmais ir Lietuvos antstolių rūmais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 146

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Stogas    -  2018-09-26, 22:37

    Čia net svarstyt nereikia. Reikia tuojau pat pažabot tas siurbėles ir viskas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......