infa.lt

Liberalai: chaosas Aplinkos ministerijoje destabilizuoja verslo aplinką ir visuomenę

26 rugsėjo
14:54 2018
Kęstutis Navickas

© Gedimino Savickio (ELTA) nuotr

Antradienį Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija susitikime su Aplinkos ministru Kęstučiu Navicku kritiškai vertino Aplinkos ministerijos (AM) reformas ir kokios klaidos nulėmė susidariusį chaosą. Politikai domėjosi masiniais miškų kirtimais, neveikiančia atliekų apskaitos informacine sistema (GPAIS) ir kokių veiksmų imasi AM, siekiant išvengti milijoninių baudų. Liberalų teigimu, AM reformos – skubotos ir neišdirbtos iki galo.

Gresia dar viena pakuočių atliekų tvarkymo krizė

Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas pastebėjo, kad dėl neveikiančios GPAIS sistemos yra tikimybė, jog beveik 20 000 Lietuvos gamintojų ir importuotojų įmonių šiuos metus baigs su milžiniškomis aplinkos taršos mokesčio baudomis už nesutvarkytas pakuočių atliekas.

„Šiandien GPAIS sistema, kuri jau 10 mėnesių yra pereinamajame laikotarpyje neveikia. Nė viena pažyma už perdirbtas atliekas nėra išduota, o perdirbėjai negavę pinigų. Artėja metų pabaiga, kai beveik kas penkta Lietuvos įmonė susidurs su faktu, kad jų atliekos yra neperdirbtos ir gaus milžiniškus aplinkos taršos mokesčius“, – sakė S. Gentvilas ir pabrėžė, kad AM jau 10 mėnesių nereaguoja į chaosą, kurį sukėlė skubotas GPAIS sistemos įvedimas.

Ministras pripažino, kad GPAIS sistema turi techninių kliūčių, kurias reikia tobulinti. K. Navicko teigimu, GPAIS instrumentas veiks: „Norėtųsi geranoriškumo“, – sakė ministras – „bet vyksta kaip vyksta, čia jau nebelabai galiu ką padaryti“.

Prasta ministerijos komunikacija skandina teisingus sprendimus miškotvarkoje

Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas domėjosi apie galimus sisteminius pažeidimus dėl plynų kirtimų.

„Jūs priėmėte neeilinį sprendimą mėnesiui laiko stabdyti kirtimus, ar įžvelgiat leidimų tvarkoje ar konkrečiuose leidimuose galimų pažeidimų? Ar gali būti sisteminių neteisėtų veiksmų ir pažeidimų?“, – klausė parlamentaras.

Navickas pripažino, kad yra padaryta mažų klaidų ir sustabdžius kirtimus dėl galimų pažeidimų reiks patikrinti virš 100 kirtaviečių.

„Neatmetu galimybės, kad gali būti ir pažeidimų, tam mes dabar darome patikras kirtavietėse. Mes buvome pažadėję, kai buvo miškų reforma, kad daugiau dėmesio skirsime gamtosauginiams, aplinkosauginiams dalykams, natūralu – visuomenei reikia greičio – tas įvyks“, – tačiau ministras pripažino, kad už aplinkosaugą atsakinga darbo grupė dar tik konsultuojasi ir susitikusi nebuvo.

Geriamojo vandens ir nuotekų įstatymo projektas – priverstinis

Parlamentaras Jonas Varkalys pastebėjo, kad geriamojo vandens ir nuotekų įstatymo projektas, kuriuo siekiama gerinti paviršinio vandens kokybę, prijungiant gyventojus prie centrinio vandentiekio – priverstinis. „Projekte nenumatyta lėšų už kokius pinigus tai padarysit, pagal pateiktą projekto versiją matosi, kad tai turės kompensuoti savivaldybių vandens tiekimo įmonės. Tai rodo, kad vandens tiekimo kainos kils“, – pastebėjimą išsakė parlamentaras J. Varkalys.

Nors ministro teigimu, gyventojams baudos negrės, pati sistema atrodo represinė – gyventojams nusprendus neprisijungti prie vandens tiekėjo, teks vis tiek tai padaryti tik jau už savo lėšas – „Jeigu gyventojas nori ir sutinka duoti servitutą žemės naudojimo per savo sklypą, kad būtų nuvesti jam tinklai, tai tada tiekimo įmonė organizuoja pajungimą, o jei nesutinka – tai gyventojas daro savo lėšomis“.

Juozas Baublys pratęsė klausimą dėl priverstinio prisijungimo – „Ar reikia gąsdinti žmones baudomis?“ K. Navickas sakė, kad tai nėra gąsdinimo priemonė, o noras motyvuoti gyventojus.

Užsitęsęs pereinamasis reformų laikotarpis trukdo sklandžiam darbui

Gentvilas pastebėjo, kad kol kas AM vykdomos reformos skendi pereinamajame laikotarpyje, kuris yra smarkiai užsitęsęs.

„Viceministro neturite jau tris mėnesius, Aplinkos apsaugos agentūra dvejus metus neturi pastovaus direktoriaus, Aplinkos apsaugos departamente, kuris buvo apjungtas dar liepos mėnesį, laikinuoju vadovu paskyrėte visų AM darbuotojų profsąjungos vadovą. Ar tai nėra visų reformų nutildymas?“, – situaciją ministerijoje vertino parlamentaras.

Liberalai atkreipė dėmesį, kad AM apsiimtos reformos paviršutiniškos, neišbaigtos ir reikalauja papildomo darbo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 57

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...