infa.lt

Kultūros paveldo departamento veikla pagal faktą reglamentuota korupciniais principais

20 rugsėjo
01:01 2018

Korupcija

Seimo Antikorupcijos komisija pakartotinai nagrinėjo Kultūros paveldo departamento (KPD) sprendimų dėl nekilnojamųjų objektų pripažinimo kultūros vertybėmis priėmimo skaidrumo užtikrinimo klausimus.

Komisijos prašymu Specialių tyrimų tarnybos (STT) atlikta korupcijos rizikos analizė KPD veiklos srityse parodė, kad nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo kriterijai ir jų taikymas nepakankamai apibrėžti; nėra sisteminio ir nuoseklaus nekilnojamojo kultūros paveldo inventorizavimo proceso; asmenys valdantys turtą nėra informuojami apie sprendimus dėl jų turto pripažinimo kultūros paveldu; KPD sudaromų nekilnojamųjų kultūros paveldo vertinimo tarybų sudarymas ir darbo organizavimas yra neskaidrus, tarybos nariai atrenkami galimai neskaidriai, jie nedeklaruoja privačių interesų, nėra numatyta atsakomybė už priimamus sprendimus, nėra jokios priimtų sprendimų teisėtumo kontrolės. KPD nesiima savarankiškos iniciatyvos, o taip pat neskuba įgyvendinti STT pateiktų pastabų dėl korupcijos rizikų šalinimo.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, atlikusi tyrimą, konstatavo, kad iš patikrintų 39 nekilnojamųjų kultūros paveldo vertinimo tarybų narių, 38 nebuvo deklaravę privačių interesų. Atkreiptas dėmesys, kad kai kurie tarybų nariai nežino, kad jie yra šių tarybų nariais, negali atsakyti kokiu būdu tapo konkrečios vertinimo tarybos nariu; nežino kokiais atvejais, kada ir kaip tinkamai nusišalinti nuo priimamų sprendimų, kai yra interesų konfliktas, o KPD nerodo geranoriškumo bendradarbiauti, siekiant pakeisti nusistovėjusią ydingą tvarką.

Posėdyje diskutuota dėl Mokslinės archeologijos komisijos veiklos skaidrumo. Pateikta duomenų, kad kai kurie šios komisijos nariai yra praktikuojantys archeologai, vykdo komercinius užsakymus, rengia tyrinėjimų projektus, patys juos svarsto, aprobuoja, vėliau svarsto jų įgyvendinimo ataskaitas ir jas aprobuoja.

Kultūros ministerijos viceministras patvirtino, jog ministerijai žinoma apie problemas KPD veikloje, todėl šiuo metu yra atliekamas KPD vidaus auditas.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius pažymi, kad kultūros paveldo srities parlamentinė kontrolė bus tęsiama bei tikimasi Kultūros ministerijos neatidėliotinų iniciatyvų, koreguojant korupcijai sąlygas sudarančių teisės aktų nuostatas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 113

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Hmm    -  2018-09-20, 10:58

    Tai gal kas nors patikrintų ir Meno kūrinių išvežimo į užsienį taip vadinamų vyr.inspektorių veiklą? Pvz., daug kas kalba, kad Remigijus Grėbliūnas jau kelis dešimtmečius užsiima neoficialia prekyba meno kūriniais, naudodamasis tarnybine padėtimi ir kontaktais žmonių, kurie kreipiasi dėl paveikslų išvežimo ar jų vertės nustatymo, bendradarbiauja šešėliniais preybininkais meno kūriniais. Nors neturi jokio dailėtyros išsilavinimo – pilna Lietuva jo, kaip „dailės eksperto” raštų. Taip pat rodos jis atlieka darbus ir užsiima klientų paeiška tam tikroms komercinėms įmonėms, galimai gauna iš jų atlyginimą. Garsėja apgavystėmis ir galimu paveikslų perėmimu, jei jie tikrai vertingi, kuriuos galimai įsigijęs pardavinėja Viln aukcione. Puldnėja naujai įsikūrusias perkybos meno kūriniais įmones (tik Viln aukcionas gali LT egzistuoti) – su visais kitais „susitvarko” didysis „stogas” Remigutis. Baisu kas darosi. Ir dar čia vadinasi valstybės tarnyba ir valstybės tarnautojai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...