infa.lt

Autorių teisių įstatymo pataisos leis be teismo prašyti blokuoti interneto svetaines

19 rugsėjo
01:01 2018

Tinklapis užblokuotas

Autorių teisės

Seimas pradėjo svarstyti kultūros ministro Lianos Ruokytės-Jonsson pristatytas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-2415 ES), kuriomis siekiama numatyti naujas teisių gynimo priemones, padėsiančias užkirsti kelią neteisėtam turinio atgaminimui ir paskelbimui internetinėje erdvėje. Teikiamu projektu taip pat būtų nustatomas efektyvesnis kompensacinio atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų atgaminimą asmeniniais tikslais, paskirstymas ir panaudojimas.

Pasak kultūros ministrės, esamos teisių gynimo priemonės yra nepakankamos – civilinio proceso tvarka nagrinėjamos bylos neužtikrina operatyvios ir veiksmingos autorių teisių apsaugos skaitmeninėje aplinkoje.

Kaip tvirtino ministrė, didžiulis piratavimo mastas internete – nerimą keliantis faktas. „Lietuvoje veikia 350 nelegaliai platinančių autorių teisių turinį svetainių, kurių pajamos siekia per metus iki 15 mln., o jie nemoka mokesčių nei autoriams, nei valstybei“, – tvirtino L. Ruokytė-Jonsson.

„Kūrėjai, jų įgalioti asmenys ar kolektyvinio administravimo organizacijos, gindamos savo pažeistas teises, neteismine tvarka galės kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK), prašydami taikyti privalomus nurodymus tarpininkams. Pavyzdžiui, prašyti, kad interneto prieigos paslaugų tiekėjai blokuotų kūrinių prieigą internete, jeigu būtų nustatyta, kad autorių teise saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas ar prieinamas“, – teigia kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson.

Nurodymus LRTK galės taikyti tik nustačiusi, kad išnaudoti visi neteisminiai autorių teisių gynimo būdai, ir gavusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sankciją (Skundą dėl jos netenkinančio teismo sprendimo galės teikti tik LRTK).

Įstatymo projektu taip pat tikslinamas 25 proc. nuo surinkto kompensacinio atlyginimo už tuščią laikmeną paskirstymo reglamentavimas. Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą minėta kompensacinio atlyginimo dalis buvo skiriama Kultūros ministerijos administruojamoms kūrybinės veiklos ir autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programoms. Pataisomis siūloma surinktų lėšų penktadalį skirti LRTK papildomoms funkcijoms vykdyti, likusią dalį paskirstyti lygiomis dalimis autorių teisių organizacijoms naujų teisių gynimo priemonių įgyvendinimui ir autorių teisių ir gretutinių teisių programai, kurios administravimas turėtų būti perduotas Lietuvos kultūros tarybai.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 16 parlamentarų. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Kultūros komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti lapkričio 8 d.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 113

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...