infa.lt

Viešas laiškas Vilniaus merui R. Šimašiui dėl įslaptintos informacijos apie Jokūbo ligoninės komplekso savybių pakeitimą

17 rugsėjo
16:50 2018

Facebook nuotrauka

Seimo narys Naglis Puteikis viešu laišku kreipėsi į Vilniaus merą Remigijų Šimašių, ragindamas vykdyti rinkiminį pažadą, kad sostinės savivaldybė bus atvira visuomenei, veiks sąžiningai bei skaidriai, ir išslaptinti su didelį rezonansą visuomenėje sukėlusiais statybų planais susijusią informaciją, kurią savivaldybės tarnautojai nepagrįstai įslaptino. Skelbiame kreipimosi tekstą.

 

„Gerbiamas mere,

kreipiuosi į Jus pasibaisėjęs cinišku Vilniaus m. savivaldybės tarnautojų atsisakymu suteikti piliečiams informaciją, kuri turėtų būti vieša, ir raginu Jus nutraukti šią demokratinei visuomenei nepriimtiną praktiką, kuri nedera ir su Jūsų rinkiminiais pažadais miesto gyventojams.

Kad ir Jūs, ir visuomenė galėtumėte patys įvertinti situaciją, privertusią viešai į Jus kreiptis, skelbiu du nuasmenintus dokumentus: asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ (aš esu jos narys) prašymą suteikti informaciją apie Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdį, kuriame buvo priimtas sprendimas patikslinti Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso vertingąsias savybes, ir Vilniaus m. savivaldybės „atsakymą“ į šį prašymą.

Primenu, kad šis vertingųjų savybių patikslinimas yra susijęs su didelį rezonansą visuomenėje sukėlusiais planais statyti viešbutį ir administracinius pastatus, kurie savo tūriais gali nustelbti valstybės saugomą Vilniaus Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblį ir jam priklausančią Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčią.

Vilniaus m. savivaldybė atsisakė pateikti informaciją apie Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdį, nes tai esą dviejų šios tarybos narių – Irenos Kliobavičiūtės ir Roberto Zilinsko – asmens duomenys ir jų neva negalima pateikti dėl reikalavimų, įtvirtintų Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų apsaugos tvarkant asmens duomenis ir dėl laisvo tokių duomenų judėjimo.

Tačiau, kaip matote iš pridėto rašto, „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ neprašė pateikti jokių asmens duomenų, priešingai – prašyta pateikti informaciją, kuri turėtų būti vieša: paaiškinti, ar Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos nariai I. Kliobavičiūtė ir R. Zilinskas dalyvavo priimant sprendimus svarstant Šv. Jokūbo ligoninės komplekso vertingų savybių pakeitimą; pateikti pilną 2017 m. birželio 9 d. tarybos posėdžio protokolą; pateikti I. Kliobavičiūtės bei kitų narių nusišalinimo (jei tokių atvejų buvo) faktą įrodančius dokumentus; tuo atveju, jei I. Kliobavičiūtė nusišalino – paaiškinti, kodėl Kultūros vertybių registre paskelbtame Vilniaus m. savivaldybės nekilnojamojo kultūros paveldo tarybos 2017 m. birželio 15 d. vertinimo akte tarp septynių šios tarybos narių, kurie nutarė patikslinti Šv. Jokūbo ligoninės komplekso vertingąsias savybes, yra ir jos pavardė; jei pasitvirtintų nusišalinimo aplinkybės – patikslinti, ar buvo susidaręs pakankamas kvorumas tarybai priimti teisėtus sprendimus.

Atsisakydama pateikti šią informaciją, Vilniaus m. savivaldybė tuo pačiu atsisakė išsklaidyti piliečių abejones dėl proceso skaidrumo, nes šiuo atveju kylantis klausimas yra toks: ar dalyvaudami priimant sprendimus dėl Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos nariai I. Kliobavičiūtė ir R. Zilinskas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, nes tuo pat metu buvo tiesiogiai susiję su to paties komplekso teritorijoje vystomu plėtros projektu – statybomis suinteresuotų bendrovių užsakymu patys ir / ar jų bendradarbiai bei partneriai iš UAB „Senojo miesto architektai“ atliko tyrimus ir rengė teritorijų planavimo dokumentus.

Konkrečios aplinkybės, teikiančios pagrindo tokioms abejonėms, išdėstytos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio“ rašte „Dėl pavojingos neskaidraus miestų planavimo tendencijos pavyzdžio – Vilniaus Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso plėtros bei korupcijos rizikos Vilniaus miesto savivaldybės vykdomoje teritorijų planavimo ir paveldo apsaugos veikloje“ (http://lietuvos.link/del-pavojingos-neskaidraus-miestu-planavimo-tendencijos-pavyzdzio-vilniaus-sv-jokubo-ligonines-pastatu-komplekso-pletros-bei-korupcijos-rizikos-vilniaus-miesto-savivaldybes-vykdomoje-terito/).

Noriu pažymėti, kad šiuo atveju Vilniaus m. savivaldybė įslaptino ne kokios nors privačios bendrovės reikalus, bet mokesčių mokėtojų apmokamą tarybos darbą, nes Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos nariams yra mokamas atlygis iš savivaldybės biudžeto.

Taip pat atkreipiu Jūsų dėmesį, kad Vilniaus m. savivaldybė jau ne pirmą kartą nesuteikia informacijos apie Šv. Jokūbo ligoninės vertingųjų savybių pakeitimą. Asociacija „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ 2018 m. kovo 16 d. pateikė savivaldybei kelis klausimus, tarp jų ir tokį: „kodėl, kokiu pagrindu, kokiais tyrimais remiantis buvo persvarstytos ir pakeistos Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso vertingosios savybės, Vilniaus m. nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai priimant 2017-06-15 aktą Nr. VI-RM-01/3? Prašytume pateikti skaitmenines tyrimų medžiagos kopijas.“ Savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis „atsakė“ po dviejų mėnesių raštu, kuriame į šį klausimą neatsakyta (pridedu jo kopiją).

Tapdamas Vilniaus meru, Jūs miestiečiams žadėjote, kad Vilniaus savivaldybė bus atvira visuomenei, veiks sąžiningai ir skaidriai, tačiau dabar matome su šiais pažadais nederančią praktiką, kai savivaldybės tarnautojai slepia nuo piliečių informaciją, nesąžiningai manipuliuodami asmens duomenų apsaugos reikalavimais. Raginu Jus šią praktiką nutraukti ir užtikrinti piliečių teisę gauti informaciją.“

Pridedami dokumentai: Nr. 1, Nr.2.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 109

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...