infa.lt

VMVT nurodė perženklinti neatitikusias reikalavimų „ekologiškas” mėlynes kaip neekologiškas

15 rugsėjo
09:06 2018

nuotrauka: vmvt.lt

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad vykdant importuojamo iš trečiųjų šalių negyvūninio maisto valstybinę kontrolę, sustabdyta daugiau kaip 120 t greitai užšaldytų mėlynių. Jų neleista realizuoti kaip ekologiškų, uogose nustačius biocidų likučių. (Biocidai(lot. „žudantys gyvybę“) yra cheminiai ar biologiniai mišiniai, skirti kontroliuoti  – atbaidyti, naikinti, žudyti kenksmingus organizmus arba gyvybės formas (graužikus, paukščius, plėšrūnus), kuruos žmogus laiko kenksmingais sau. Patys biocidai dėl savo prigimties kelia grėsmę žmonių sveikatai ir net gyvybei)

Masevičiaus įmonė „Girios” (Varakalių g. 6, Trūdų k., Švenčionių r.), užsiimanti uogų ir grybų supirkimu, per Šalčininkų pasienio veterinarijos postą iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą importavo 6 siuntas (iš viso beveik 124 t) ekologiškų mėlynių. Ištyrus mėlynes laboratorijoje, jose nustatyta biocido DEET likučių, kurių ekologiškuose produktuose negali būti. Kadangi bocido likučiai ant uogų nekelia pavojaus žmonių sveikatai, leista jas perdirbti ar platinti perženklinus kaip neekologiškas.

Apie ekologiškiems produktams keliamų reikalavimų neatitinkančių mėlynių siuntas VMVT informavo Europos Komisiją ir Europos Sąjungos valstybių narių atsakingas institucijas Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

DEET – tai cheminė medžiaga (diethyltoluamidas), naudojama repelentų, skirtų žmones apsaugoti nuo erkių ir kraujasiurbių vabzdžių, gamyboje. Pasitaiko atvejų, kai DEET likučių nustatoma tiriant uogas, žoleles, miško gėrybes ar vaistažoles, kurias galimai užteršia žmonės, renkantys jas repelentais apipurkštomis rankomis.

Europos Komisija yra įtraukusi DEET į naudotinų biocidų sąrašą, tačiau nustatyti griežti tokių produktų ženklinimo reikalavimai. Vartotojams privalo būti parengtos aiškios leistinos šios cheminės medžiagos naudojimo kiekio ir dažnumo normos, parengtos naudojimo instrukcijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 102

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vienkartines pirstines    -  2018-12-30, 04:53

    Mėlynės labai skanios ir naudingos uogos. Tačiau manau, jog jas reikia rinktis patiems. Nes abejoju, ar pardavėjai turguje renka jas naudodami vienkartines pirštines. O norint užšaldyti uogas, bent aš mėlynių neperplaunu, kad nesušaltų į vieną didelį lego gabalą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...