infa.lt

A. Kubilius prašo S. Skvernelio išskaidyti abejones, kad vyriausybė nekolaboruoja su Baltarusija dėl Astravo AE

13 rugsėjo
17:31 2018
Gabrielius Landsbergis ir Andrisu Kubilius

infa.lt nuotrauka

Seimo konservatorių frakcijos narys Andrius Kubilius kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl veiksmų, kuriuos Vyriausybė turi nedelsiant atlikti, kad Lietuvos elektros sistema nebūtų panaudota Astravo atominės elektrinės (AE) reikmėms.

Pasak A. Kubiliaus, šiais ir kitais 2019 metais esminiai klausimai energetikos srityje bus susiję su svarbiausiu klausimu – ar Vyriausybė padarė viską, kad Lietuva netaptų Astravo AE projekto „kolaborante“. Nes tik suvaldę visus nuo mūsų priklausančius rizikos veiksnius galime pasipriešinti šiam grėsmę keliančiam projektui, (kurio grėsmės visai nemato Europos Sąjunga, laikydama jį atitinkančiu reikalavimus – infa.lt past) kuriame Baltarusijos valdžia jau 2019 metais žada pradėti baigiamuosius bandymus.

„Mūsų įsitikinimu, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas viešai neatsako į vieną esminį klausimą – ar Vyriausybei delsiant veikti ir kol kas (iki 2025 metų) paliekant prijungtas visas Lietuvos elektros sistemą su Baltarusija siejančias jungtis, tai netaps Astravo AE „saugaus veikimo garantu“ ir tuo pačiu propagandiniu Kremliaus argumentu, kodėl Lietuva ir kitos Baltijos valstybės net ir po 2025 metų negalės atsijungti nuo rusiškos BRELL sistemos ir sinchroniškai persijungti prie europietiškos kontinentinės sistemos (nes toks atsijungimas, tariamai, sukeltų grėsmę saugiam Astravo AE veikimui). Šiandien Vyriausybei neveikiant ryžtingai ir neatjungiant kelių Lietuvai nereikalingų, bet Astravo AE  svarbių jungčių, Lietuva visam laikui gali tapti Astravo AE „kolaborante“.

2010 m, A. Kubiliaus interviu po dviračio žygio į Astravą:

„Per atostogas dviračių žygio metu Baltarusijoje viešėjęs premjeras A.Kubilius sakė, kad Astravo rajone matė du objektus, susijusius su AE statyba- plotą miestui statyti ir pačios jėgainės aikštelę” BNS. (ir kai galėjo – ničnieko nedarė – infa.lt)

Kreipimesi Ministro Pirmininko klausiama, ar Vyriausybė bei jai pavaldžios atsakingos institucijos yra išnagrinėjusios bei įvertinusios rizikas, kurios atsirastų, jei Astravo AE bandymų bei veikimo metu išliktų elektros linijos, jungiančios Astravo AE aptarnaujančią, naujai įrengtą Pastovių (Baltarusija) elektros skirstyklą su Lietuvos elektros sistema. Ar tokios jungtys vėliau netaptų kliūtimi Lietuvai sinchronizuotis su kontinentine Europa, nes jų atjungimas elektrinei veikiant galėtų būti vertinamas kaip žingsnis, mažinantis Astravo AE saugų veikimą?

Taip pat teiraujamasi, ar elektros jungtys, jungiančios Astravo AE aptarnaujančią Pastovių skirstyklą su Lietuvos elektros sistema yra būtinos patikimam Lietuvos ir Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos darbui tol, kol Baltijos šalių elektros energetikos sistema yra sinchronizuota su BRELL sistema? Ar šios jungtys yra labiau reikalingos paties BRELL žiedo bei Astravo AE saugiam veikimui užtikrinti? Ar Lietuvos ir Baltijos valstybių elektros sistemos darbo patikimumo negalėtų užtikrinti dvi likusios (Gardino ir Molodečno) Baltarusiją su Lietuva jungiančios linijos?

„Gerbiamasis premjere, jūsų Vyriausybei tenka didžiulė atsakomybė. Šiandieninis delsimas imtis ryžtingų veiksmų gali sukelti pražūtingas Lietuvai pasekmes. Norėtųsi tikėti, kad Vyriausybė sugeba girdėti ir suprasti mūsų pagrįstą nerimą. Ir sugeba veikti. Todėl tikimės ir greitų bei konstruktyvių atsakymų“, – sako A. Kubilius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Stanislovas    -  2018-09-17, 07:21

    Įdomu kur buvo A.Kubilius kai buvo numatyta statyti AE Baltarusijoje prie pat Vilniaus? Dabargalima pasakyti „ПОЗДНО ДОКТОР”

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Vardas    -  2018-09-23, 00:19

    na va… Nepatepe kubiliaus, tai isizeide, pasisiause ir garsiai praso patepimo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...