infa.lt

Žymiausi infantilūs politikai: Maldeikienė ar Žemaitaitis ?

09 rugsėjo
01:01 2018
R. Žemaitaičio žiemos atsargos

nuotrauka – autorės

Lilijana Astra, psichologijos mokslų daktarė

Įpusėjus vasarai ir aprimus politiniam šurmuliui, atsiranda patogi galimybė kiek įdėmiau pažvelgti į lietuviškos vykdomosios ir įstatymų leidžiamosios valdžios reiškinius. O tai svarbu, nes jau labai greitai visų valdžios lygių rinkimai išsirikiuos į unikalią istorinio laiko ašį, kai vos pusantrų metų bėgyje išsirinksime visų rūšių valdžias. Bunda mažytė viltis, o gal išties savivaldybių Tarybų, Seimo, Europarlamento, Prezidento ir Seimo rinkimų metu atsirastų ilgai laukta galimybė atkurti stiprius demokratinės savivaldos pamatus.

Tad neatsitiktinai viešojoje erdvėje gausėjančių politinių įžvalgų, programų, tezių bei politikų įvaizdžių raiška susilieja į tam tikrą politinę kokybę reprezentuojančią konsteliaciją, kuri savaime modeliuoja ir būsimas valstybės raidos kryptis.

Seimūnė Aušra Maldeikienė viena pirmųjų pasiskelbė kandidate į Prezidentes, įkūrė šiai rinkiminei kampanijai skirtą tinklapį, kuriame ir pagarsino savo politines tezes. Ir ne bet kokias, o būtent 95 tezes, sekdama garsiuoju kunigu Martynu Liuteriu, prieš penkis šimtus metų paskelbusiu garsiąsias moralaus krikščioniškojo tikėjimo tezes, iškabintas prie bažnyčios durų.

Taip buvo pradėta Reformacija ir pamatinės tikėjimo krypties – protestantizmo – kūryba. Tad sekdama didžiuoju Bažnyčios reformatoriumi, kandidatė į Lietuvos prezidentes Maldeikienė savo rinkiminės programos pradžią, įvardijamą kaip “Politikos prigimtis”, iškilmingai pradeda šia teze: “ Į politiką reikia grąžinti politiką”. Toliau seka ne mažiau intriguojanti tezė, kurios prasminis turinys taip pat sveiku protu niekaip nepaaiškinamas: “Sakantys, kad politika turi atsakymus, neišvengiamai meluoja”.

Pribloškia ir kita tezė: ” Politika kalba apie sudėtingus, dažnai neišsprendžiamus klausimus”. Jei jau taip, tai kurių galų Maldeikienė dalyvauja rinkimuose ? Tačiau loginiai šių pakrikų tezių prieštaravimai, tautologijos ir akivaizdus nemokšiškumas, bet ką pliurpiant apie politikos prigimtį, pasirodo, tėra parengiamoji dalis, pereinant į kitą rinkiminių tezių dalį, iškilmingai pavadintą “Mano ideologija”. Ir čia jau tiesiog apstulbina pirmieji vienas kitą paneigiantys teiginiai: “Aš esu katalikė” ir – “Mano tikėjimas nedaro manęs moraliai teisia”. Sancta simplicitas!

Ir vis tik šis drumstas rašymas nėra atsitiktinis: kitoje šių tezių dalyje kandidatė į Prezidentes skelbia, kad homoseksualiems asmenims būtina išskirtinė valstybės globa, todėl ir reikia “priimti būtinus įstatymus”. Ši ryškiai lobistinė A.Maldeikienės pozicija iš esmės skiriasi nuo oficialios Bažnyčios doktrinos homoseksualumo atžvilgiu. Akivaizdu, kad priešrinkiminis manipuliavimas tariama katalikybe yra didelė Maldeikienės nuodėmė.

Bandant suprasti šiuos neįgalius teiginius netikėtai blyksteli idėja: išties Maldeikienės rinkiminių šūkių kratinį derėtų vertinti ne racionaliai, ar tiesiog visa tai skaityti su humoru, nes toliau skelbiamos tezės išties gerokai pralinksmina. Štai kad ir toks siūlymas: „Lietuvai būtinas didesnis solidarumas su pabėgėlių krizes patiriančiomis Europos sąjungininkėmis“.Saugok mus gerasis Viešpatie nuo tokių kandidatės į Prezidentes užmojų!

Lygiai kaip ir nuo tokio Maldeikienės tarptautiškumo siekio: „Lietuvai būtina aktyviau dalyvauti formuojant Europos Sąjungos darbotvarkę, nuosekliai siekiant daugiau duoti, nei imti“. Tai jau visai laukinė pozicija, iškreipianti tarpvalstybinio komunikavimo pariteto principus, privalomus ir būtinus diplomatinių ryšių bei sąveikų pasaulyje.

Stasys Šalkauskis, vienas iškiliausių lietuvių mąstytojų, paklaustas, kokius lietuvių tautos bruožus jis vertina neigiamai, atsakė: „Politinis servilizmas‘. Politinis servilizmas – tai beatodairiška tarnystė ir lankstymasis svetimiesiems, atsirandantis dėl asmeninės naudos siekio ir tuo pačiu – infantilizmo, t.y. atsilikimo asmenybės brandoje.

Peržiūrėjus vidurvasario socialinių tinklų naujienas galima rasti ir daugiau nuostabaus lietuviško politinio infantilizmo apraiškų. Štai vasaros pradžioje Remigijus Žemaitaitis, vienos parlamentinių partijų vadovas, savo socialinių tinklų („Facebook“) paskyroje džiaugiasi gražiai žaliuojančių pomidorų kekėmis, įkvėptai pastebėdamas: „Ilgai laukti nereikėjo ir lauke pomidorai sirpti pradėjo!“.

Čia pat ir kitas nuostabus partijos vadovo pastebėjimas : „5 ltr. miško aviečių į šaldiklį!“, ir dar kitas: „Šilauogės, pasirengusios žiemos miegui šaldiklyje“, „Miškiniai čiobreliai žiemai paruošti!“ – visa tai iliustruojama ryškiomis vasaros gėrybių nuotraukomis. Po to ir vėl reiškiamas nepaprastas jo džiaugsmas: „Pagaliau jau savos cukinijos!“ ir dar viena kažkokių uogų bei sulčių butelio nuotrauka su užrašu: “Dar viena porcija į šaldiklį!“.

Toks milžiniškas politiko ėdrumas, demonstruojamas viešai – gana reto infantilumo reiškinys. Remigijaus Žemaitaičio politinį mąstymą reprezentuoja ne tik agurkai, pomidorai, cukinijos, uogos ar kitos virškinamos gėrybės, be galo kemšamos į šaldiklį, bet ir daugybė jo nufotografuotų nelaimingųjų vynuoginių sraigių dėžutėse: „Žiemai delikatesai lietuviški jau paruošti. Nors 1 val. nakties, bet reikia kuo greičiau užbaigti ir į šaldiklį!“.

Ta proga net internautai pastebi: “ Kinijoj pritaptumėt…..ten valgo viską, kas juda……“(Aušra),“ O kažin ar sliekai skanu ?“(Nastė), “ Remyga, grybą pjauni konkrečiai…“(Tina).

Politiniams infantilams valstybės reikalai išties menkai terūpi ir atsakomybė jiems svetima. Na, ar svarbu, kad Briuselyje europiečiai, pirkdami bandelę sumoka 6 proc. PVM, o Lietuvoje – kažkodėl 21 proc. Ar jiems rūpi, kad prekyboje turime didžiausią oligopolį ir beviltiškai įsisenėjo kitos, metų metais nesprendžiamos problemos beveik visose valstybės valdymo srityse.

Infantilūs individai politikos nekuria, jie ja tik naudojasi, siekdami asmeninės naudos. Rengiantis kitų metų valdžios rinkimų maratonui, būtina išmokti tai suprasti ir atpažinti.

Laimei, politiniai narcizai ilgai nežydi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 246

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Anonimas    -  2018-09-11, 14:00

    viskas puiku bet kurti toliau tokia valstybe kaip siandien nera prasmes.reikia nnormalizuuoti santykius su rytu kaimynais tai liestu ir visa europa.Rusija tai irgi Europa

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....