infa.lt

Konsrvatoriai siūlo mažinti antstolių nuskaitymus, kad žmogus galėtų oriai gyventi 6 eur aukščiau skurdo ribos

07 rugsėjo
10:05 2018

Laurynas Kačiunas ir Ingrida Šimonytė

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Ingrida Šimonytė ir Laurynas Kasčiūnas įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma mažinti antstolių išskaitas iš skolininkui priklausančio darbo užmokesčio ir jam prilygintų išmokų bei davinių dalies, neviršijančių Vyriausybės nustatytos minimalios mėnesinės algos (MMA).

Šiuo metu galiojantys įstatymai, kuomet nuo MMA nuskaičiuojama 30 proc. yra orientuoti tik į MVPD (minimalių vartojimo poreikių dydžio, šiuo metu – 245 Eur) apsaugojimą. Būtina atkreipti dėmesį, kad MVPD apima tik minimaliausius poreikius, kurių reikia patenkinti gyvybiškai būtiniems poreikiams. Tuo tarpu dirbančiam žmogui yra svarbu ne tik palaikyti savo egzistenciją, bet ir turėti galimybę oriai gyventi.

TS-LKD frakcijos narių siūlomame projekte įtvirtinta nuostata nuskaičiuoti tik 20 proc. nuo MMA (jei žmogus turi daugiau nei vieną bylą) – liktų 288 Eur. Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, skurdo rizikos riba siekia 282 Eur. Pasiūlymas užtikrintų, kad vienas gyvenantis asmuo, dirbdamas ir mokėdamasis skolas, gyventų aukščiau skurdo rizikos ribos.

Žmogui, racionaliai priimant sprendimą, ar išeiti iš šešėlio ar paramos sistemos, yra itin svarbu, kokia dalis jo algos bus išskaityta – trečdalis ar penktadalis. Dešimties procentų skirtumas tarp išskaitų dydžių yra lemtingas žmogaus apsisprendimui, todėl reikia imtis ryžtingų sprendimų reikšmingai mažinant išskaitos dydį.

Pasak Seimo nario L. Kasčiūno, taikant 20 proc. išskaitas būtų geriau apsaugotos senatvės pensiją gaunančių ir žmonių su negalia, gaunančių netekto darbingumo pensijas, pajamos.

„Tai yra labai svarbu, nes pensinio amžiaus žmonės ir žmonės su negalia, turintys mažą darbingumo lygį, paprastai neturi kitų galimybių užsitikrinti didesnes ir pakankamas pragyvenimui pajamas. Privalome apsaugoti gyvybiškai svarbius žmonių interesus – tai mūsų visų pareiga, kurios šiuo metu neatliekame, nes stumiame žmogų žemiau skurdo ribos“, – teigia L. Kasčiūnas.

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Tyrimų skyrius 2016 metais atliko kai kurių ES valstybių (Airijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir kt.) išieškojimo iš darbo užmokesčio apžvalgą, kurioje nurodyta, kad iš minimalaus atlyginimo kai kuriose šalyse apskritai neišieškoma, o daugumoje valstybių 20–30 proc. išieškoma tik nuo tos dalies, kuri viršija MMA.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...