infa.lt

Svarbi informacija prieš mokslo metusi: kas priklauso tėvams ir vaikams

03 rugsėjo
01:05 2018

nuotrauka: infa.lt

Pirmąją mokslo metų dieną tėvai, auginantys vaikus iki 14 metų, turi galimybę prašyti ne mažiau nei pusės laisvos darbo dienos ir kartu dalyvauti mokyklose rengiamose šventėse. Tokią teisę Darbo kodeksas garantuoja visiems tėvams, kurių vaikai mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar bendrojo ugdymo programas ir kurie neturi teisės į mamadienius ir tėvadienius.

Laisvas laikas pirmąją mokslo metų dieną yra apmokamas darbuotojui mokant vidutinį jo darbo užmokestį. Vaikui sulaukus 14 metų, ši lengvata tėvams nebegalioja.

Jeigu vaiko tėvai turi teisę į mamadienius ir tėvadienius, tuomet pirmąją mokslo metų dieną reiktų išnaudoti šias papildomas poilsio dienas, kurių metu darbuotojui taip pat mokamas vidutinis jo darbo užmokestis.

Kam priklauso mamadieniai ir tėvadieniai

1 mamadienis ir 1 tėvadienis per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems 2 vaikus iki 12 metų arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų.

2 mamadieniai ir 2 tėvadieniai per mėnesį priklauso tėvams, auginantiems 3 ir daugiau vaikų.

Šis papildomas poilsio laikas gali būti panaudojamas ir kitaip. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojui priklauso 1 papildoma poilsio diena, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 2 valandomis per savaitę. Kitaip tariant, mama ar tėvas gali kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną dirbti 2 valandomis trumpiau.

Jeigu darbuotojui priklauso 2 papildomos poilsio dienos per mėnesį, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 4 valandomis per savaitę. Vadinasi, kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną mama ar tėtis gali dirbti 4 valandomis trumpiau.

Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis nei 8 valandos pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas trys mėnesiai.

Kai vaikai sulaukia 12 metų, teisė į papildomą poilsio laiką per mėnesį nebegalioja.

Socialinė parama mokiniams

Mokiniams iš nepasiturinčių šeimų skiriama dvejopa parama – 57 eurai vienkartinė išmoka mokinio reikmenims įsigyti ir nemokamas maitinimas visus mokslo metus.

Šią paramą gali gauti mokiniai, kurių šeimose vidutinės pajamos vienam nariui per mėnesį neviršija 183 eurų. Bet labai svarbu žinoti, kad kai vertinama teisė gauti paramą mokiniams į šeimos pajamas įskaičiuojamos ne visos gaunamos lėšos: pavyzdžiui, neįskaičiuojami vaiko pinigai ir dalis darbo užmokesčio.

Šeimoje, kurioje yra 1-2 vaikai, į pajamas neįskaičiuojama 20 proc. į rankas gaunamo darbo užmokesčio, šeimoje 3 ir daugiau vaikų – 25 proc. darbo užmokesčio. Kai viena mama ar vienas tėvas augina 1-2 vaikus, tuomet į šeimos pajamas neįskaičiuojama 30 proc. darbo užmokesčio, o jei vienas iš tėvų augina 3 ir daugiau vaikų – į šeimos pajamas neįskaitoma 35 proc. atlyginimo gaunamo į rankas.

Norėdami gauti paramą mokinio reikmenims įsigyti, tėvai iki spalio 5 d. turi kreiptis į savivaldybę, o dėl nemokamo maitinimo prašymus savivaldybei galima teikti visus mokslo metus.

Planuojama, kad naujais mokslo metais socialinę paramą mokiniams gaus apie 65 tūkst. mokinių. Praėjusiais metais socialinę paramą mokiniams gavo apie 52,6 tūkst. mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų.

Išmoka mokinio reikmenims įsigyti ir nemokamas maitinimas skiriami priešmokyklinukams ir mokyklinukams.

SADM informacija

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 124

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...