infa.lt

Laimės ideologija – nuostabus atradimas valdžiai

30 rugpjūčio
01:03 2018

Sociologė Eva Illouz ir psichologas Edgar Cabanas savo knygoje „Heppikratija“ (Happycratie) paaiškina, kaip laimės industrija apdoroja žmones. Interviu su Eva Illouz pateikė Le Monde žurnalistas Nicolas Santolaria

Kaip jūs apibrėžiate žodį „hepikratija“ ?”, – paklausė žurnalistas.

„Kratija“ graikiškai reiškia „valdžia“. Aristokratija, demokratija, meritokratija, biurokratija… Tiek žodžių aprašančių įvairiausias valdžios būtis. Savo knygoje mes parodome, kaip šiandien vyksta žmonių valdymas pažadų laimei ir pozityvių jausmų standarto pagrindu. Pažadėti kažkam kažką – reiškia užsitikrinti jo lojalumą. Laimė žadama su sąlyga jog bus dirbama su savimi, transformuojant patį save. Darbas su savimi – tai būdas būti valdomam“, – atsakė Eva Illouz.

„Šiuolaikinis bėgimas paskui laimę jau neturi nieko bendro su su diskursu apie padorumą ar išmintį. Jis pakeistas į žmogaus viziją iš pozityvios psichologijos pozicijų, tai yra žmogaus, siekiančio maksimalaus naudos augimo:, – teigia ekspertė.

„Laimės prielaida lydima idėjos apie tai, jog kiekvienas iš mūsų sugeba pasiekti laimės, jeigu mes mokame aktyvuoti pozityvumą“, – paaiškina sociologė.

„Tai iškelia naują savos atsakomybės sąmonės formą: nuo šiol žmogus atsakingas pats dėl to, kad jaučiasi laimingas ar nelaimingas. Tai stulbinantys radinys valdžiai, kadangi žmonės dabar suverčia atsakomybę ir kaltę ant savęs pačių ne tik už savo gyvenimo sąlygų pagerėjimą ar pablogėjimą, bet ir už savo pojūčius nuo savo gyvenimo sąlygų“, – pasakoja E. Illouz

„Šiuolaikiniuose laimės idealo pagrinduose slypi idėja apie tai, jog būtina realizuoti prigimtinį asmenybės potencialą, tai yra idėja apie tai, jog reikia gerinti ir keisti pačius save“.

„Tokia idėja suteikia galimybę išlaikyti milžinišką laimės vartojimo aparatą ir leidžia žmogui nuolat siekti šio tikslo. Dar daugiau, vienintelis dalykas, kuris kažkuria prasme tampa realiu, – tai vidinis asmenybės pasaulis. Mums sako, jog tai ne vienintelis trofėjus, – svarsto Eva Illouz. Savo vidinio gyvenimo realybės priėmimas rimtai, skatina galingą visuomeninio gyvenimo depolitizaciją ir dvasines problemas, kaip tokias“.

„Dvasinės problemos daugiau nebelaikomos socialinėmis pasekmėmis ar simptomu. Šia prasme laimės idėja yra ideologija, kadangi ideologija – tai viskas, kas atitraukia nuo realybės ar maskuoja ją. Ir žinoma tai, kas trukdo mums mylėti realybę čia ir dabar.

Todėl vyriausybės su pakiliai priėmė įvairius laimės indikatorius, juk tai leidžia joms daugiau nebūti vertinamoms pagal tokius kriterijus, kaip socialinės tarnybos ar lygybė. Izraelis, kur politinės ir ekonominės gyvenimo sąlygos labai sunkios, visada užima aukštas pozicijas pačių laimingiausių šalių reitinguose“.

Kokius melagingus įsitikinimus suformuoja ši laimės ideologija? – pasidomėjo žurnalistas.

„Jų nemažai – pavyzdžiui tai, jog atskiras žmogus yra stipresnis už savo aplinką ir jog pakanka pakeisti save, kad pasikeistų gyvenimo sąlygos. Dalinai tas yra taip, tačiau tai nereiškia aplinkos svarbos sumažinimo. Socialinė aplinka – tai vanduo, kuriame plaukioja žmogiškosios žuvys.

Tvirtinti, jog aplinka neturi reikšmės, – tai tas pat, kas pasakyti žuvims, jog aplink jas nėra vandens ir, kad plaukiojimui joms reikalingi tik jų žvynai“, – atsakė sociologė.

„Toliau seka idėja apie tai, jog turtas, socialinė nelygybė – visa tai nesvarbu. Svarbus sugebėjimas būti nuosavos dvasinės būsenos kūrėju“, – tęsia Eva Illouz.

„Be to, egzistuoja idėja, jog, jeigu mes blogai reaguojame į tokias tragedijas, kaip skyrybos ar darbo netekimas, tai iš dalies dėl mūsų kaltės. Nuo šiol mes įžengėme į superatsakomybės erą. Pozityvus žmogus laiko save atsakingu už nuosavą likimą, niekada neperkelia kaltės ant kitų pečių ir niekada nelaiko savęs auka“.

„Tačiau, pirmiausia tokia ideologija priveda prie taip vadinamų negatyvių jausmų, turinčių politinį pobūdį, tokių kaip pyktis ar pavydas delegitimizacijos. Negatyvūs jausmai tampa gėdingi“, – pastebi sociologė.

„Mano požiūriu, atsiranda naujos hierarchijos, aš vadinu jas emocinėmis hierarchijomis: tie, kas tiki savimi – skirtingai nuo tų, kas abejoja; optimistai, darbininkai, pozityvistai – skirtingai nuo hipochondrikų ir negatyvistų. Dvasinė organizacija iš tiesų tampa socialinių žaidėjų klasifikacijos priemone, jų priėmimas ar atmetimas psichologinių testų pagrindu, jų konkurentabilumas vedybų rinkoje“, – pabrėžia specialistė.

Ką jūs manote apie „laimės direktorių“ atsiradimą (Chief Happiness Officer, CHO) kompanijose? – paklausė žurnalistas.

„Tai tiksliai išreiškia ir perduoda idėją apie tai, jog pozityvus emocionalumas padeda gamybai ir skatina ekonominį produktyvumą, nes akivaizdu, jog kompanijų vadovus domina tikrai ne darbuotojų laimė. Ypatingas skiriamasis kapitalizmo bruožas slypi siekyje suprasti – kaip eksploatuoti subjektyvumą ir jo emocijas, kaip iš gamybinės, taip ir iš vartotojiškos pusės“, – pasakoja Eva Illouz.

„Emocijos pačios iš savęs yra ideali prekė: jos neapibrėžiamos ir be galo atsinaujinančios. Tokia prekė puikiai tinka audringam kapitalizmo pakilimui..

„Iš sociologinio požiūrio taško, taip vadinamos negatyvios emocijos gali būti pakankamai naudingos. Nereikėtų painioti psichologinio ir sociologinio faktorių. Tai, kas nemalonu asmenybei, gali tapti socialinės kontrolės instrumentu ir tapti labai naudingu kolektyvui“, – paaiškina ekspertė.

„Gerokai keista matyti, kaip blogai žmonės išgyvena realybę. Sociologija, iš esmės, labai artima tam, ką priimta vadinti išmintimi. Ji moko su nepasitikėjimu žvelgti į mistifikacijas.

Aš beveliju atsikratyti melagingų susižavėjimų dėlei to, kad pajausčiau susižavėjimą tikrais „stebuklais“, suprasdama, jog jie vertingi būtent dėl savo neilgaamžiškumo“, – reziumuoja Eva Illouz.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...