infa.lt

NATO energetinio saugumo kompetencijos centro direktoriumi paskirtas pulkininkas R. Petkevičius

15 rugpjūčio
17:29 2018

Giedrės Maksimovicz (KAM) nuotrauka

Rugpjūčio 14 d. NATO energetinio saugumo kompetencijos centre Vilniuje vykusios oficialios ceremonijos metu naujuoju direktoriumi paskirtas pulkininkas Romualdas Petkevičius. Jis pakeitė nuo 2014 metų rugpjūčio centrui vadovavusį pulkininką Gintarą Bagdoną.

Plk. R. Petkevičių su naujomis pareigomis pasveikino krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius, NATO NATO energetinio saugumo kompetencijos centre tarnaujančių šalių atstovai, NATO šalių ambasadoriai, gynybos atašė, kt. svečiai.

Ceremonijos metu taip pat pasikeitė ir centro direktoriaus pavaduotojas – Prancūzijos kariuomenės karininkas pulkininkas leitenantas Pascal Fernandez pareigose pakeitė Prancūzijos kariuomenės atstovą pulkininką Jean-Mark Bouillet.

Vadovavimą NATO energetinio saugumo kompetencijos centrui baigęs plk. G. Bagdonas išvyksta į tarnybą Gruzijoje, kur eis sąveikos karininko pareigas NATO ryšių biuro grupėje Tbilisyje.

Plk. R. Petkevičius iki paskyrimo į NATO energetinio saugumo kompetencijų centro direktoriaus pareigas ėjo nacionalinio sąveikos atstovo transformacijai pareigas NATO Vyriausiojoje sąjungininkų pajėgų vadavietėje Norfolke, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Plk. R. Petkevičius per savo karjerą krašto apsaugos sistemoje jau yra vadovavęs NATO energetinio saugumo kompetencijos centrui 2012–2014 m., taip pat Krašto apsaugos ministerijos Ginkluotės ir valdymo sistemų departamentui, tarnavo Vyriausiojoje jungtinių pajėgų Europoje vadavietėje (angl. Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE), kur ėjo Lietuvos nacionalinio karinio atstovo pareigas. Karininkas yra ėjęs Lietuvos gynybos atašė JAV ir Kanadai pareigas, kt. Tarnybą jis Lietuvos kariuomenėje pradėjo nuo Karinių oro pajėgų. Plk. R. Petkevičius yra įvertintas aukštais apdovanojimais: Karininko kryžiumi ir ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“, JAV ordinu „Už nuopelnus“, krašto apsaugos sistemos medaliu „Už nuopelnus“ ir įstojimo į NATO medaliu.

Šiuo metu NATO Energetinio saugumo kompetencijos centre Vilniuje dirba ekspertai iš vienuolikos šalių – Estijos, Prancūzijos, Gruzijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Turkijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Čekijos ir Suomijos. Artimiausiu metu planuoja prisijungti Ukraina.

Vilniuje veikiantis NATO centras įkurtas 2012 metų liepą šalims steigėjoms NATO Transformacijos vadavietėje Norfolke (JAV) pasirašius steigimo dokumentus. 2012 metų spalį, atlikus akreditacijos procedūras, Šiaurės Atlanto Taryba centrui suteikė tarptautinės karinės organizacijos statusą.

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras analizuoja karinio energetinio efektyvumo ir saugumo ir kritinės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus. Centro darbuotojai taip pat teikia rekomendacijas ir siūlymus dėl operacinio energetinio saugumo, alternatyvių energijos šaltinių pritaikymo karyboje ir gamtai draugiškų ir efektyvių karinių pajėgumų plėtros, organizuoja mokymus ir pratybas ir juose dalyvauja.

Centras kasmet organizuoja įvairius kursus, kurių vienas svarbiausių – energetinio efektyvumo karinėse operacijose kursas. Juose dalyvauja įvairių NATO ir partnerių šalių atstovai.

Šiuo metu centras organizuoja konferenciją/parodą IESMA 2018 „Inovatyvūs energetiniai sprendimai taikomi karyboje“ (Innovative Energy Solutions for Military Applications), kuri vyks šių metų lapkričio 14-16 dienomis Litexpo rūmuose. Šis renginys rengiamas kas dvejus metus. Renginys suteikia galimybę pristatyti inovacijas vienu metu trims auditorijoms: mokslo ir inovacijų institucijoms, industrijai ir kariuomenei. Ši paroda yra vienintelė Europoje, kuri pritraukia energetinio efektyvumo ir inovacijų atstovus pristatyti savo produkciją ir diskutuoti apie jos įtaką pasauliui.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 73

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...