infa.lt

Natūralus svorio ir sveikatos susigrąžinimas

15 rugpjūčio
01:01 2018
Bėgikės skrydis

© Arvydas Daunys / infa.lt

Saulius Veržikauskas

1-a dalis

-A girdi, tai ką ten reikia daryti? – klausia mane dažnas, sužinojęs, kad aš sėkmingai atsikračiau papildomų kilogramų ir susigrąžinau sveikatą.
-A girdž! – klausia manęs Panevežyje ir jo apylinkėse.
-Gal kokią dietukę? – kaulija mane suvalkietis ar koks Jurbarko apylinkių gyventojas.
-Pasakik ka valgiti ir as bandysiu!
“ – švepluodamas šaukia gyvenimu nusivylęs eilinis interneto gyventojas.

Ir nesvarbu, kokia tarme šneka grynakraujis lietuvis, tačiau jis šventai įsitikinęs, kad, norint atsikratyti taip mus šildančių lašinukų, reikia arba nevalgyti, arba valgyti kažką tai ypatingo. Nes tai – paslaptis. Tai – stebuklinga piliulė. Tai žino tik išrinktieji ir nenori sakyti, arba šias žinias mėgina brangiai parduoti. O aš sakau, kad, norint numesti antsvorį ir susigrąžinti sveikatą, pats pirmas reikalas būtų gerai prasiplauti galvas. Ir prasiplauti jas iš vidaus.

Norite stebuklų ir gražių žodžių? Oooo! Pasirinkimas – didžiulis! Va, ir man šiandien, kažkokia mama.lt (nei aš ten registravausi kada, nei aš mama), atsiuntė pasiūlymą pasinaudoti „edieta.lt“. Tipo, būkime modernūs ir mandri: visi žinome, kad dietos yra š*das, bet, va, pridėjus raidelę „e“ gauname kažką stebuklingo, šiuolaikiško ir naujo. Nors aš, asmeniškai, siūlyčiau pridėti ne „e“, o „euro“. „Būk europietis – kankinkis eurodietos pagalba!“ – skambėtų šūkiai. Na, gal žodis „kankinkis“ būtų pakeistas kitu, malonesniu, pavyzdžiui – „numirk“, tačiau esmė nuo to nepakistų.

Ne, ne, jokiu būdu „nevarau“ ant aukščiau mano paminėtų svetainių. Kiekvienas daro tai, ką nori daryti, ką išmano ir iš ko gali pragyventi. Jei yra paklausa, tai, be abejo, bus ir pasiūla. „Iš kiekvieno – pagal sugebėjimus, kiekvienam – pagal poreikius“ kažkada skambėdavo toks, ar tai panašus, einančiųjų į „šviesų Komunizmo rytojų“ šūkis. Išvertus į šiuolaikinę lietuvių kalbą, skambėtų taip: „Iš kiekvieno paimk tiek, kiek aniems negaila, o jiems papasakok tai – ką jie nori girdėti. Ypač tinka gražios pasakos“.

Taigi, norėdamas įtikti savo gerbiamiems skaitytojams, turėčiau sugalvoti labai „blatną“ dietos pavadinimą, prikurti tokių pat „šustrų“ valgiaraščių įvairių svorio kategorijų grupėms, pateikti produktų kaloringumo lenteles, savo fantazijas pagrįsti kokiais nors „JAV Visuomeninio Sveikatos Instituto atliktais naujaisiais tyrimais“ ar „žinomo rusų medicinos profesoriaus Afanasjevo dar XIX amžiaus viduryje atrastais esminiais žmonijos mitybos principais“, į savo svetainę įmesti keletą išsišiepusių blondinių su paaiškinimais, kad, „Monika. 28 metai. Numetė 7 kg“ ir, pradžia, kaip ir padaryta!

Bet aš manau, kad šioje svetainėje maumai nesilanko: nelabai ką jie čia rastų pasiskaityt. Todėl aš savo skaitytojų ir neapgaudinėsiu: sunku apgauti mąstantį. Beje, kol nepamiršau: negražiai aš čia tas blondines panaudojau… Atsiprašau aš jų ir žinau (bei kitiems pasakysiu): natūralių blondinių intelektas aukštesnis, nei kitų moterų. Kodėl taip yra, neaišku, bet taip yra. Dabar, žinoma, atsiprašau kitų moterų, ne blondinių… Žinodamas, kad įtikti moterims praktiškai neįmanoma, atsiprašinėjimo tiradą nutraukiu ir pasakoju toliau.

Taigi, nors kiek pamąsčius, pasidaro gana aišku, kad mūsų svoris priklauso ne tik nuo maisto kiekio ir jo kaloringumo, o dar nuo labai daug kitokių veiksnių. Taip pat logika sako, kad visas tas „svorio metimo“ principas neturėtų būti jau toks ir sudėtingas: gamtoje visos gyvūnų rūšys, be jokių mokslų ir žinojimų, sveria būtent tiek, kiek ir turi sverti. Reiškia, mums trūksta tik keleto esminių dalykų: suvokti, kas mes esame ir kaip gyvename, kiek esame nutolę nuo savo esminių egzistencijos taisyklių. Jei paprasčiau, lietuviškai – mes kažką tai užmiršome. Užmiršome, kad esame tokie patys gyvūnai, kaip ir mus supanti fauna. Užmiršome, kad kiekvienas šios žemelės padaras maitinasi būtent tuo, ką jam skiria gamta ir elgiasi būtent taip, kaip yra tos pačios gamtos nustatyta.

Taip pat mes nustojome naudotis mūsų natūraliais instinktais, refleksais, intuicija. Vienu žodžiu – mes pabėgome nuo savęs ir, sutrikus mūsų fizinei bei dvasinei sveikatoms, ieškome kelio atgal: vėl į save. Pagalvojus, tai maumai esame: grįžtame ten, iš kur bėgome.

2-a dalis

Psichologinis nusiteikimas

Kaip ir žadėjau pirmoje dalyje, papasakosiu apie psichologinio nusiteikimo svarbą. Visi mes jau seniai žinome, kad, norint pradėti kažką tai esminio, keičiančio mūsų gyvenimus, viltingo, tereikia sulaukti eilinio pirmadienio, galbūt sekančio mėnesio pirmos dienos arba Naujųjų Metų. Einamas laiko momentas tokiems gigantiškiems sprendimams netinkamas niekada. Na, argi matėte rūkorių, kuris pasakęs, jog visiems laikams meta rūkyti, išspjautų pusiau sutrauktą cigariuką, suglamžytų puspilnį cigarečių pakelį ir laimingas išsišieptų? Ko gero ne, nematėte. Visada seka ilgas, kartais netgi per daug užsitęsiantis, pasiruošimas.

Kas tame blogo? Nieko. Tą patį jums rekomenduosiu ir aš. Rimtai. Taigi, nusprendėte atsikratyti jus kankinančio viršsvorio, susigrąžinti sveikatą ir nuolatinę gerą savijautą.

Jūs nusprendėte, kad daugiau niekada nebebūsite storas. Jūs norite gerai jaustis visur: ir namuose, ir gatvėje, ir paplūdimyje. Gal būt jūs norite surasti naują meilę?…

Nereikia, bijoti to, kad čia aukštinu kūno grožį, nes to nedarau. Teisinga mityba bei teisinga elgsena, savęs priežiūra ir teisinga meilė sau, jus ne tik padarys fiziškai tobulesniais ir, be abejo, patrauklesniais, tačiau ir iš vidaus „praplaus“ jūsų smegenis. Jūs pamatysite, kiek nesąmonių krėtėte, kol su savimi elgėtės, kaip su mažai reikalingu daiktu ar gyvuliu.

Suvoksite, kokį šlamštą kišote į burnas ir, atitinkamai, pajusite to šlamšto nebevartojimo pačias teigiamiausias pasekmes. Pajusite daugumos iki šiol jūsų laikytų „reikalingų“ poelgių bevertiškumą. Ir dar daug ką suvoksite, pamatysite ir sužinosite.

Todėl nebijokite norėti būti tobulesniais. Taigi, ruošiatės: stiprinate savo vidinį nusiteikimą. Sakykime, kad dvasiškai jau esate pasiruošę pakankamai, tereikia imtis konkrečių veiksmų.

Pradžiai – palepinkite save. Geriausia, kad sprendimą lieknėti priimtumėte savaitės pradžioje ar pirmojoje jos pusėje. Giliai širdyje jau žinote, kad ateitis šviesi ir perspektyvi: jausitės gerai, gyvensite dar geriau, mylėsite aistringiausiai iš visų!…

Tad, ko gi jums nepasilepinus? Nusipirkite tokio maisto, kurį mėgstate labiausiai. Tikriausia, ateity šių produktų net maistu nebevadinsite, tačiau šiandien ir kelias artimiausias dienas jums galima viskas. Norite alaus? Prašau! Tik daug ir pačio geriausio! Norite torto? Na, kad ir visus tris!

Savaitgalį susiplanuokite ypatingai: susikvieskite pačius mylimiausius žmones, draugus bei artimuosius ir viešai paskelbkite, kad visiems laikams atsisveikinate su savo ankstesniąja egzistencija ir, pagaliau, pradedate gyventi!

Jei balius bus geras, jūsų ryžtas keistis , draugams bei artimiesiems, gali pasirodyti netgi labai įtikinamu. Bet tai jūsų nebejaudins: jūs, pagal visas senąsias tradicijas, nuo sekančio pirmadienio pradėsite savo naująjį gyvenimą. Tortukų „atsivalgyta“, vyno ir alučio prigerta. Organizmas intensyviai šį „gėrį“ bando neutralizuoti, tačiau tai jūsų jau nebejaudina. Tai – priešpaskutinė organizmo kova su nereikalingu šlamštu. Kodėl priešpaskutinė?

Nes, dabar turite žengti sekantį žingsnį: suaktyvinti jūsų medžiagų apykaitą, suaktyvinti metabolizmą. O tam reiks kiek pasinuodyti. Tik, tie mano siūlomi „nuodai“, lyginant su jūsų atsisveikinimo vakarėlyje dideliais kiekiais vartotu „gėriu“, tai tarsi degtukas šalia ąžuolo.

Taip, kad nebijokite ir ramiai bei džiaugsmingai pasitikite jus laukiančius išbandymus. Viskas bus būtent taip, kaip jūs ir svajojate: neteksite viršsvorio, susigrąžinsite gerą savijautą bei sveikatą. Visam laikui, be galimybės sugrįžti atgal.

3-a dalis

Medžiagų apykaitos suaktyvinimas

Kodėl reikia aktyvinti medžiagų apykaitą bei energijos gamybą organizme? Na, o jei aš paklausčiau taip: kodėl jūs nuolat vykstate į automobilių remonto dirbtuves ir iš meistriuko reikalaujate variklį suderinti taip, kad jis „rytų“ kuo mažiau kuro, bet, tuo pačiu, būtų galingas?

Šiuo klausimu, ko gero, visiems viskas aišku ir suprantama. Nes šnekame apie brangiai kainuojantį daiktą – automobilį. Gaila, kad mums nereikėjo pirkti savo sveikatos (kaip automobilio), nereikėjo už ją pakloti kelių ar keliolikos, gal net keliasdešimties tūkstančių litukų. Jei būtume susimokėję, taip lengvabūdiškai su ja nesielgtume. Ir klausimas „kodėl reikia suaktyvinti medžiagų apykaitą“ nekiltų. Tačiau mes už savo sveikatą nesusimokėjome, todėl pabandysiu paaiškinti.

Jei jūs turite jums trukdantį antsvorį, galite būti garantuotas, kad jūsų organizme vyksta negeri dalykai. Taip, gal būt, pačioje pradžioje, kai priaugote vieną – kitą kilogramą, jūs dar galėjote sporto ir aktyvaus gyvenimo būdo pagalba grįžti į normalaus svorio pasaulį, tačiau galima manyti, kas šis laimingas gyvenimo tarpsnis jau praeityje ir dabar jums nebepadės jokia fizinė veikla.

Yra labai didelė tikimybė, kad jūsų organizme neveikia Krebso ciklas ir jūs priklausote anaboliniam metabolizmo tipui. Tai reiškia, kad bet koks gliukozės perteklius jūsų organizme verčiamas į kūno riebalus, o energiją jūs tegalite gauti taip pat tik iš angliavandenių bei baltymų, nors, kaip žinoma, pats efektingiausias energijos nešėjas yra riebalai.

Nevalgyti angliavandenių, kurie skaidomi iki gliukozės? Palikti vien baltymus ir pradėti vartoti daug riebalų? Mintis gana logiška, tačiau, nevarginsiu ir pasakysiu iš karto: neteisinga. Šiuo metu jūsų organizmas energiją sugeba gauti, kaip jau minėjau, pagrinde tik iš gliukozės, todėl, jei griežtai nutrauksite jos „tiekimą“ ir organizmui pradėsite siūlyti vien riebų bei baltymingą maistą, jūs nuolat jausite begalinį alkį, nepriklausomai, kiek besuvalgytumėte maisto. Jūs nuolat būsite stresinės būsenos. O jei dar pabandysite viską pataisyti sportu…

Nuolatinis alkis jus, patikėkite, palauš. Jūs ištisai galvosite tik apie maistą, organizme nebus jokios energijos, smegenys nuolat ir įkyriai signalizuos apie jų pačių, smegenų, badą. Mat, joms, vis dėlto, tik gliukozė ir tetinka.

Užburtas ratas?

Ne. Viską galima sureguliuoti. Smegenims palikti jų dalį gliukozės, o organizmo energetikai palaikyti – pajungti efektyvų riebalų įsisavinimą. Kad tai vyktų, turime „pravalyti“ savo organizmo ląsteles, taip pat sudaryti pačias idealiausias sąlygas, kad jos galėtų pradėti vartoti riebalus. O tam reikia padidinti ląstelių membranų pralaidumą.

Iš tikrųjų, viską galima padaryti maisto pagalba. Taigi, pirmą savaitę, po jau minėtų balių ir šventimų, turėsite paskirti ypatingai – ląstelių membranas atidarančiąjai dietai. Va, čia, kaip žadėjau II dalyje, kažkiek turėsite pasinuodyti.

Ką ir kaip valgyti? Ko vengti?

Šią savaitę jums reikia maitintis taip, kaip rekomenduoja dauguma šių laikų „protingųjų“ dietologų, bei „nutrijonistų“. Valgykite 4 – 5 kartus per dieną, vartokite „ilgai grojančius“ angliavandenius bei augalinius aliejus.

Valgykite javų košes, duoną, daug daržovių, žuvies, kitokių jūros gėrybių bei pabaisų. Šią savaitę venkite gyvulinės kilmės riebalų (išskyrus, aišku, žuvies taukus), sviesto, pieno produktų, bet kokios mėsos, kiaušinių, bet kokio alkoholio bei vaisių, šokolado ir kitokių saldumynų. Kavą bei arbatą, kol kas, galite gerti su cukrumi ar medumi. Patiekalus gardinkite, kaip jau minėjau, augalinės kilmės aliejumi. Vartokite daug vandens tik, žinoma, ne iš karto po valgio, o, taip, kaip aprašytą straipsnyje „Pati didžiausia sveikatos paslaptis“.

Suvokite: kol kas svorio dar nemetate. Bandote apvalyti organizmą, „atidarinėjate“ organizmo ląstelių membranas. Iš ląstelių turėtų pradėti šalintis įvairūs šlakai, o tuo pačiu jos atviros naujiems, „teisingesniems“ maisto produktams. Gali kardinaliai pakisti jūsų šlapimo spalva.

Mano pasiūlyta „valymo“ dieta gali labai apsidžiaugti įvairūs vegetarai, o iš jos pašalinus žuvį – net ir veganai. O ko gi nesidžiaugti? Ląstelės valosi, organizmas jaunėja ir t.t….

Deja, galiu juos nuliūdinti. Pralaidžios ląstelių membranos praleidžia ne tik šlakus, bet ir „gerąsias“ medžiagas. Žodžiu, išplaunama viskas – ir tai, kas bloga, ir tai, kas gera. O jums tai netinka. Jūs norite būti ir sveiki, ir energingi. Todėl apvalius ląstelių turinį, jų pralaidumą reikia apriboti.

4-a dalis

Jeigu jus jau pykina vien žuvies vaizdas, o nuo avižinės košės kvapo, jūsų viduje esantys maisto likučiai trokšta išvysti dienos šviesą, tai žinokite: organizmas jau apsivalęs ir jūs pasiruošęs kitam – pačiam svarbiausiam etapui. Realiam svorio atsikratymui ir geležinės sveikatos susigrąžinimui.
Baisu? Ne? O turėtų.

Kas įvyks jūsų organizme, kai pereisite prie naujosios mitybos? Kas jus kankins?

Pirmiausia, jums, ko gero, bus labai sunku suvokti (o nemaža dalis „besidietinančiųjų“ to niekada ir nesuvoks), kad tikras ir „sveikas“ maistas – tai visai ne žolė, ne vaisiai ir ne javų košės bei kitokie gaminiai iš jų. Didžioji dalis viso pasaulio „mitybos žinovų“ šiuos dalykus įvardija, kaip maitinimosi piramidės viršūnę, kažką panašaus jau apibrėžė ir mūsų šalies Sveikatos Ministerija. Ir man visai ne keista. Panaši „sveika“ mityba pasaulyje propaguojama jau kelis gerus dešimtmečius ir mes aiškiai matome rezultatus: vis daugiau nutukusių žmonių, netgi jaunuolių ir armijos vėžio į kapus nuvarytųjų. Nors kova su šia baisia liga vyksta nuolat, vis „atrandami“ nauji kovos būdai bei vaistai, mirtingumas nuo šios baisios ligos tik didėja.

Net kvailiui aišku: patys tikriausi vaistai nuo vėžio – tai atitinkamas gyvenimo būdas, iš dalies ir mityba. O idiotui tai nesvarbu – jis ir toliau ieškos „stebuklingos piliulės“ ar šiaip, ant sofutės atsisėdęs, lauks geresnių laikų. Labai tikiuosi, kad ši rašliava neįdomi idiotams ir, lai jiems, idiotu būnu aš. Tai taip pat neblogas įvertinimas.

Keliaujame toliau. Taip pat daugumai iš mūsų bus baisu suvokti, kad cholesterolis nėra mūsų priešas, o tiesiog atvirkščiai – jis pats geriausias draugas. Nors „visažiniai“ dažnai į krūvą suplaka maistinį bei organizmo gaminamą cholesterolį, tai nei kiek nesumenkina jo teigiamo poveikio mūsų organizmams. Jei trumpiau: kuo mūsų racione daugiau cholesterolio – tuo mes būsime sveikesni. Taip pat kaip kam bus sunku pripažinti, kad neribojami vaisiai bei jų sultys mums atneša tik sveikatos sutrikimus ir tiesia tvirtą kelią į svečius pas vėžį.

Aš jau nekalbu apie kitus saldžiuosius gėrimus bei pasaldintas jogurtų ar varškės imitacijas. Turėtumėte visiems laikams įsikalti į galvas: bet koks dirbtinai pasaldintas maisto produktas – tai nuodas. Ir nesvarbu, ar jame daugiau cukraus, ar medaus, ar kokių nors „nekaloringų“ saldiklių. Kai kas išsigąs, kai pasakysiu, kad, kuo maistas riebesnis, tuo jis vertingesnis. Tik šis riebalas turi būti natūralus, o išsireiškus paprasčiau – gyvulinės kilmės.

Venkite bet kokių nuriebintų produktų! Ar jūs manote, kad verslas linki mums sveikatos, todėl nuriebina pieną, varškę, grietinę bei grietinėlę? Jis linki mums išleisti kuo daugiau pinigų, o mūsų galvose sudaryti iliuzijas, kad rūpinamės savimi, savo sveikata. Iš pieno produkto nuvogti riebalai, be abejo, neišmetami, o parduodami. O už nuriebintą produktą mokame dažnai, net brangiau, nes, pasirodo, taip mes „rūpinamės“ savo sveikata. Tai – apgaulė vidury baltos dienos.

Nuo šiol turėsite pradėti vartoti tik šiuos riebalus: visų gyvulių lydyti ar natūralūs taukai, kokoso aliejus, natūralus palmių aliejus, tyras alyvuogių aliejus bei sviestas. Na, nieko blogo neatsitiks, jei vartosite ir lydytą sviestą, kartais vadinamą „ghi“. Tačiau visiems laikams turėsite pamiršti bet kokį, kad ir patį gražiausią, patį brangiausią MARGARINĄ, bet kokį RIEBŲ TEPŲJĮ MIŠINĮ, bet kokius sviesto pakaitalus bei imitacijas. Taip pat amžiams nusisukite nuo visų, absoliučiai visų rafinuotų augalinių aliejų. Jie vilioja savo kaina, tačiau jie – nuodas, nuodas, nuodas…

Nerafinuotus augalinius aliejus vartokite be galo saikingai. Sakykime, kad namuose turite saulėgrąžų ar, tarkime, riešutų, aliejaus. Pabandykite įsivaizduoti, kiek riešutų ar saulėgrąžų sėklelių jums reiktų suvalgyti, kad organizmas gautų šaukštą aliejaus? Tikriausia, visai nemažą krūvą, kuri mielai užkimštų jūsų virškinimo traktą. Taigi, jums pilnai pakaks kelių lašelių gal arbatinio šaukštelio – skoniui, aromatui, pagerinti. O kūnui, organizmui, geriau duokite kitokių – natūralių riebalų, tai yra, lašinukų ar sviesto.

Trumpai apie žuvies taukus. Kai kurie žmonės , ypač vaikai, gali turėti problemų dėl vitamino D sintetinimo, įsisavinimo, todėl jiems žuvies taukai yra paskiriami gydytojo ir sėkmingai atlieka savo darbą. Tačiau reikia žinoti, kad pats sveikiausias būdas organizmą aprūpinti žuvies taukais – tai pačios žuvies valgymas. Organizmas smegenims labai tiksliai signalizuos apie sotumo jausmą ir mes taukų suvalgysime lygiai tiek, kiek mums ir reikia, nepakenkdami organizmui. O dirbtinai geriami koncentruoti žuvies taukai taip pat labai sėkmingai sukelia visas baisias, aukščiau mano minėtas ligas. Turėkite tai galvoje!

Dar grįšiu prie angliavandenių: vaisių. Vaisiai – taip pat mūsų raciono dalis, tik, kaip jau paminėjau, viskas priklauso nuo jų kiekio ir kokybės. Kaip ir kada juos valgyti? Įsivaizduokite, kad jūs – rudoji meška, gyvenanti Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate. Kada jūs galite paskanauti „vaisių“ ir, kokių būtent? Be abejo, valgysite tik tai, ką rasite aplink save ir valgysite tai tik sezono metu.

Žmogus – taip pat visavalgis padaras. Mes taip pat prisitaikėme tik prie laukinių „vaisių“ – žemuogių, mėlynių, aviečių, gervuogių, bruknių, spanguolių, girtuoklių, net šermukšnių. Seniau miškuose buvo galima rasti ir laukinių obuoliukų ar kriaušių. Jei rimtai – turėtume tik tai ir valgyti.

Tik to nebeleidžia mūsų gyvenimo būdas. Tačiau tai tikrai tik mūsų, o ne gamtos problema, tad, pasistenkime kiek galima labiau pritaikyti prie esamų sąlygų ir išlikti kiek įmanoma sveikesniais. Visada stenkitės valgyti tik sezoninius vaisius, uogas ir, kiek įmanoma, mažiau sukultūrintas. Taip pat pabandykite įsivaizduoti – kaip natūraliomis sąlygomis jūs miške maitintumėtės, pavyzdžiui, mėlynėmis? Na, rinktumėte jas po truputį, valgytumėte, kol atšiptų dantys ar užkankintų uodai.

Atitinkamai reikia elgtis ir dabar, esamomis sąlygomis: sezoninių vaisių reikia valgyti nedaug ir tai neturėtų būti jūsų pietūs ar vakarienė. Teigiama, kad suaugęs žmogus per dieną gali suvalgyti maždaug 1 stiklinę vaisių. Džiūgaujate? Be reikalo. Mūsų atveju, pereinant į naująją mitybą, vaisius teks pakeisti daržovėmis. Kol kas cukraus perteklius jums tikrai nereikalingas.

5-a dalis

Mūsų odisėja normalaus gyvenimo link, tęsiasi. Šiandieną pakalbėsime apie visų mūsų taip mėgiamus ir, kai kurių netgi labai garbinamus, „ilgai grojančius“ angliavandenius. Įsivaizduokite, kad karštą vasaros popietę jūs pareinate į namus, uždarote visu langus ir … įjungiate šildymą! Sutikite, taip elgtis gali arba kvailys, arba nuo mūsų lietuviškų vasarų kiek atvėsęs juodosios rasės atstovas.

Kažką panašaus mes darome, kai, nedirbdami beveik jokio fizinio darbo, į save dideliais kiekiais krauname „ilgai grojančius“ angliavandenius, jau nekalbant apie greitai skaidomuosius: vaisius, cukrų, šokoladą, krakmolą. Mes žinome, kad mūsų protėviai gausiai vartojo javus, o vėliau ir bulves. Tą mes akcentuojame, bandydami apibrėžti „natūralios“ mitybos gaires, tačiau užsiminti apie protėvių fizinę veiklą mes vengiame. Vengiame, nes tai labai neparanku.

Visi valgomieji angliavandeniai turi gana malonų skonį: taip mūsų smegenys duoda žinoti, kad šis maistas – pilnas energijos ir, bet kokiu kritiniu gyvenimo atveju, jo pasirinkimui turėtume teikti pirmenybę. Tik, vargšės mūsų smegenys, vis ruošiasi ir ruošiasi organizmo fizinėms apkrovoms, o jų, kaip nėra, taip nėra. Mūsų energijos natūralų sunaudojimą mes pakeitėme maisto įsisavinimo sutrikimais, metabolizmo sulėtėjimu. Rezultatas tas pats – mums, storiems, nutukusiems ir ligotiems, nuolat reikia daug energentų, o angliavandeniai – patys prieinamiausi bei maloniausi.

Aš jau pasakojau, kad nutukusių žmonių organizmas nebemoka imti energijos iš riebalų ir tenkinasi vien cukrumi bei baltymais. Taip pat pasakojau, kad vienašališkas ir greitas saldumynų atsisakymas jokio teigiamo rezultato neduos. Neduos tol, kol savo organizmo „nepripratinsime“ energiją gaminti iš riebalų.

Todėl, angliavandenių atsisakymas mano siūlomoje dietoje, kai kam gali tapti labai skausmingu dalyku. Prie angliavandenių priprantama, panašiai, kaip prie narkotikų ir šios priklausomybės skiriasi tikrai nedaug. Štai kodėl žmonėms nepasiseka visos dietos bei kitokios svorio mažinimo priemonės. Prieš metant svorį, kaip ir prieš atsisakant narkotiko, reikalingas ir didelis psichologinis nusiteikimas ir rimtas fizinis pasiruošimas.

Bet, sakykime, kad ankstesnius straipsnius jūs supratote teisingai ir jūsų organizmas energiją „išmoko“ semti iš riebalų. Ar tai reiškia, kad jūs niekada gyvenime nebeparagausite itališkos picos, spagečių, bandelių, kroasanų?

Viskam savas laikas. Nieko, jūs neprarasite, viską galėsite ragauti. Tik reikės kiek pasirūpinti intensyvesne fizine veikla, o tikiu, kad daug kam šie išvardinti „skanumynai“ pataps ne tokiais jau ir skaniais. Bet kokiu atveju, artimiausius kelis mėnesius jūs privalote atsisakyti bet kokių angliavandenių. Trumpai pakalbėkime apie esminį šios dietos, netgi, sakyčiau, mitybos ir gyvenimo būdo, principą. Gal, kaip kam pasirodys, kad mane aplankė Šventoji Dvasią ir suteikė šią „neįkainojamą“ informaciją? Ir liepė padalinti?

Gerai būtų! Tai yra, norėčiau, kad už mane kas nors galvotų, už mane rašytų ir dar prisiimtų atsakomybę. Nors, po to neturėčiau piktintis, kad ta pati Šventoji Dvasia už mane ir mano gyvenimu džiaugiasi, myli mano moterį, bendrauja su mano draugais. Tik be manęs…

Taigi, kaip ir visada, joks stebuklas neįvyko. Tiksliau, tai aplink mus – vien stebuklai, įdomybės ir pačios geriausios gyvenimo pamokos, tik mes nuo jų atsitvėrėme. O blogiausia yra tai, kad mes praradome ryšį su savo esme bei Gamta. Visi atsakymai į mums rūpimus klausimus yra čia: šalia mūsų, mūsuose!

Kuo vadovaujuosi aš, siūlydamas tokį mitybos ir gyvenimo būdą? Aš stebiu aplinką ir matau, kaip šimtai, tūkstančiai šio pasaulio būtybių gyvena absoliučioje harmonijoje su aplinka ir savimi. Kaip tai susiję su mumis, žmonėmis?

Voverė maitinasi riešutais, sėklomis bei grybais. Karvė ėda žolę, ožka mėgsta medžių žievę, šakeles. Gandras ryja varles, gyvates, žalčius ir kitokias šliaužiojančias pabaisas. Genys ieško kirminų, vabzdžių. Visa tai mums labai aišku ir suprantama. Tačiau visa išmintis ir „supratimas“ dingsta, kai kalba pasisuka apie mus pačius, žmones. O viskas juk taip paprasta!

Mes gyvename Lietuvoje, gana vėsioje ir drėgnoje žemėje. Mums, be abejo, reikia energijos bei statybinių medžiagų organizmui. Tad, įjunkime smegenis, užkurkime pečius savo galvose ir, paprasčiausia, išmąstykime, koks maistas mums reikalingas, o koks – ne!

Kas auga, dera, bręsta mūsų žemelėje? Kur mes pultume ieškoti maisto, jei netikėtai išnyktų visi supermarketai?

Be abejo, visi grįžtu į kaimus bei girias. Žvejotume, medžiotume, augintume gyvulius bei daržoves, rinktume miško uogas, grybus, gertume sulą, kopinėtume medų. Tai – ir yra mūsų maistas, prie kurio mes prisitaikėme per tūkstančius metų! Žinoma, šiais laikais nebepamedžiosi, daug grybų ir uogų neprisirinksi, tačiau mes juk žinome principą: kuo mažiau nutolti nuo tūkstančiais metų praktikuoto mitybos principo. Kam mums įvežtiniai vaisiai, netgi daržovės? Kam mums dešimtys rūšių įvairių aliejų? Kam reikalinga šimtai mėsos gaminių, jei mums užtektų tik keleto?

Taigi, esminis mūsų visų mitybos principas yra toks: maitintis tuo, ką duoda mūsų žemė ir šis maistas turi būti kuo natūralesnis bei mažiau perdirbtas. Tačiau dabar jūs bandote atsikratyti viršsvorio, todėl, kol išgysite, reikės apriboti dar skurdesne mityba.

6-a dalis

Mano “ atveju jums reikės ne tik veikti, tačiau ir daug galvoti. Mat, intensyvus galvojimas ne tik atveria pačius teisingiausiu kelius, bet ir, elementariai, naudoja jūsų organizme išskiriamą energiją, o jos pritrūkus, semia ją iš liemenį taip gražiai puošiančių riebalinių gelbėjimo ratų.

Pradžiai aptarkime maisto produktus, kuriuos jūs turėsite vartoti mažiausiai porą mėnesių, o gal net ir visus metus. Viskas priklauso nuo jūsų asmeninės kompleksijos, noro pasikeisti ir fizinių krūvių intervencijos į jūsų gyvenimą.

Taigi, nuo šiol jūsų patys geriausi draugai – baltymais bei riebalais turtingi maisto produktai ir sezoninės, vietinės daržovės.

Jums būtinai reikės vartoti kiaušinius. Geriausia, kad kiaušiniai būtų naminiai, bet, jei tokių nėra, galima tenkintis ir “parduotuviniais”. Kiaušinyje esantys baltymai geriausiai įsisavinami, kai kiaušinis yra arba minkštai virtas, arba lengvai apkeptas. Vartokite neribotais kiekiais.

Mėsa. Galite valgyti visų pasaulio gyvių mėsą (jei, žinoma, nenuodinga) ir drąsiai vartokite Lietuvoje taip populiarią kiaulieną. Neatsisakykite, žinoma, jautienos bei avienos, pasilepinkite triušiena. Idealus atvejis – laukinio padaro mėsa. Už ją nieko geriau dar nesugalvota… Didelį dėmesį skirkite gyvūno vidaus organų vartojimui: troškinkite širdis, kepenis, virkite inkstus, kepinkite smegenis. Kraujinė dešra – tai iš vis pasaka! Mėsą galite vartoti žalią, keptą, virtą, troškintą, šaldytą, rūkytą, sūdytą bei vytintą. Sveikiausia, be abejo, žalia mėsa, po to sektų šaldyta, o po to vytinta. Na, mėsą vartokite pagal galimybes ir, kiek įmanoma, venkite absoliučiai liesos mėsos, o lepinkitės riebokomis jos dalimis. Turėtumėte suprasti, kad mūsų taip garbinama vištos krūtinėlė – pats prasčiausias pasirinkimas. Lietuviški lašinukai (geriausia sūdyti), turėtų tapti jūsų kasdieniu palydovu.

Pieno produktai. Ši dieta man patinka tuo, kad nereikia atsisakyti taip mėgiamų pieno produktų. Taip, patį pieną gerti jums bus draudžiama, nes jame nemažai laktozės, tai yra, tam tikros rūšies cukraus, tačiau su visais kitais pieno produktais pyktis nederėtų. Gerkite kefyrą, natūralius jogurtus, raugintas pasukas, rūgusį pieną. Dideliais kiekiais vartokite visų rūšių (tik ne saldžius) sūrius, ypač gerai – fermentiniai sūriai, savyje slepiantys vien riebalus ir grynus baltymus. Mėgaukitės riebia varške, grietine bei sviestu. Nepiktnaudžiaukite grietinėle, bet, ne dėl jos riebumo, o dėl joje slypinčios laktozės.

Žuvis. Valgykite visų rūšių žuvį, tačiau jums draudžiama ragauti aliejumi užpiltą silkę. Mat, žuvies taukai susimaišę su augaliniu aliejumi, pavirsta į visai neblogą nuodų dozę… Tačiau apie tai – kitą kartą. Vienu žodžiu, jei norite silkės, valgykite ją sūdytą ar keptą, tačiau aliejumi nepaskanintą. Taip pat visas žuvis kepkite, kiek įmanoma, orkaitėje, kad nereiktų naudoti jokių kepimo aliejų. Žuvis neturėtų būti jūsų raciono pagrindas, valgykite ją ne daugiau dviejų kartų per savaitę. Vienas kartas – pats tas.

Daržovės. Šiuo jums sunkiu, tačiau atsakingu ir svarbiu gyvenimo momentu, jūs privalote vartoti nemažai daržovių. Tik, įsidėmėkite taisyklę: jos turi būti vietinės, kiek galima ekologiškiau užaugintos ir sezoninės. Taip pat jums kol kas bus draudžiama valgyti bulves, raudonuosius burokėlius ir cukrinius runkelius. Aišku, apie runkelius galėjau ir nutylėti, nes nelabai juos kas ir valgo. Bet, dėl viso pikto paminėsiu: iš bado žmonės net batus odinius suvalgo… Daržoves vartokite ir žalias, ir troškintas , ir virtas. Nepersivalgykite morkų: jos pakankamai saldžios!Pomidorus ir agurkus geriausia valgyti, kai jie užauga natūraliai, lauke. Atitinkamai ir su kitomis daržovėmis.

Beje, paminėsiu vieną nedidelį receptuką bulvių mylėtojams. Aš be galo mėgdavau bulvių košę, todėl eksperimentų ir bandymų keliu atradau receptą, kurio pagalba patenkinau savo bulvių poreikį, o dabar man šis patiekalas skaniau už bet kokią bulvę. Virkite saliero šaknį, morką, svogūną ir moliūgą. Tik, perspėju: kuo daugiau saliero, tuo košė skanesnė. Taigi, išvirtas daržoves suplakite trintuvu, pasūdykite ir užliekite jūsų mėgstamu padažu. Aš, pavyzdžiui, mėgstu kepintus spirgučius su svogūnais. Viskas: gavosi idealaus sveikumo ir nepakartojamo skanumo košė!

Kartais galite suvalgyti kelis riešutus (lazdyno, graikiškus), tačiau jais piktnaudžiauti taip pat nevertėtų. Patiekalus gardinkite linų sėklomis, saulėgrąžų sėklelėmis. Nepamirškite grybų.

Riebalai. Šiuo laikotarpiu jūs privalėsite vartoti gana daug riebalų. Kaip jau minėjau praeitose dalyse, geriausia būtų vartoti visus gyvulinės kilmės riebalus, įskaitant ir sviestą. Jūsų racione turėtų atsirasti kiaulės, žąsies, anties taukų, avių lajaus, laukinių gyvūnų taukų. Salotas galite skaninti tyru alyvuogių aliejumi, kokoso taukais, palmių aliejumi. Niekada, niekada neatsisakykite spirgų ir vartokite juos nors ir kiekvieną dieną. Ant gyvulinių taukų kepkite, čirškinkite, troškinkite!

Jūs galite gerti nesaldintą arbatą bei karčią kavą, nors geriausia ir sveikiausia – grynas vanduo. Dietos metu turėsite gerti tikrai nemažai vandens, tačiau, tam tikra tvarka. Ir, patikėkite, ši tvarka greitai jums taps pačia natūraliausia!

Gal kaip kam šioje dalyje skelbiami dalykai atrodo ir per daug žiaurūs, tačiau aš noriu priminti (jeigu jau spėjote primiršti), kad visa tai mums reikalinga tam, kad visiems laikams atsikratytume nereikalingo antsvorio ir taptume absoliučiai sveikais žmonėmis.

7-a dalis

Pradedame tai, ko siekėme visas ankstesnes 6 dalis: valgyti. Valgyti taip, kad taptume sveikais ir susigrąžintume normalų svorį. Bet, prieš pradėdami šią dietą, turime suvokti vieną paprastą dalyką: mūsų iliuzijos bei norai dažnai prasilenkia su realybe. Noriu pasakyti, kad, galbūt kai kas iš jūsų savo išvaizdą ateityje siejate su Barbės (ar jos boyfriendo Keno) tipo išsigimėliais, tai šias iliuzijas ir nenormalius norus geriau palaidokite dabar ir visiems laikams. Normalus kūno sudėjimas dažniausia prasilenkia su visame pasaulyje vyraujančiomis “grožio” supratimo tendencijomis bei madomis.

Moterys, o ypač jaunesnės panelės, dažnai “svaigsta” dėl mados industriją okupavusių, nepabijosiu pasakyti, “vaikščiojančių pakabų”, nors šios ligonės, iš tikrųjų, yra tik netradicinės seksualinės orientacijos dizainerių darbo įrankis arba, galima pasakyti, “patrankų mėsa”. Mielos moterys, įsidėmėkite visiems laikams: perdžiūvusios, distrofija atsiduodančios ir perbalusios mumijos visiems tikriems vyrams kelia tik pasišlykštėjimą ir gailestį. Jas, tas vargšeles, norisi tik pamaitinti. Daugiau nieko su jomis daryti nesinori…

O kaip su vyrų vizijomis, fantazijomis? Be abejo, kiekvienas mūsų širdyje trokšta būti Švarcenegeriu , tačiau elementari logika mums sako, kad, jei mes gyvenime ką nors dirbame ir negalime sau leisti kiekvieną dieną treniruotis po kelias valandas – Švarcenegeriais mes nepatapsime. Tačiau normaliais būti mes galime.

Taigi, turime suvokti: mums didelę įtaką daro ne tik mūsų prigimtis, gyvenimo būdas bet net ir egzistuojanti visuomeninė santvarka. Mes jau nebe medžiotojai, ne kariai, ne žemdirbiai. Dideli fiziniai krūviai mums svetimi: atitinkamas ir mūsų “normalios” išvaizdos etalonas.

Bet,.. arčiau reikalo… Pirmiausia noriu visų atsiprašyti, kad truputėlį melavau. Kažkada kažkur rašiau, kad, norint normaliai ir “sveikai” gyventi, nereikalingi nei vaistai, nei vitaminai, nei papildai. Šiuo atveju reiks. Ir, būtent, papildų. Be jų būtų labai sunku “paleisti” organizme nebeveikiantį Krebso ciklą.

Taigi, vis dėlto turėsite apsilankyti vaistinėje ir nusipirkti dviejų pavadinimų papildų. Tai – L – karnitinas ir Q10. L – karnitinas – tai natūralus, į B grupės vitaminus panašus junginys, kuris padidina ląstelių membranų pralaidumą riebiosioms rūgštims. Karnitinas padeda transportuoti šias rūgštis į mitochondrijas, kuriose jos yra panaudojamos energijai gauti. O mums kaip tik to ir reikia! Q10 – tai pangamo rūgštis, dar vadinama vitaminu B15.

Ilgai teorijų nedėstysiu , tik dar pasikartosiu: nusipirkite šiuos papildus, jie realiai padės jūsų užkurti jūsų vidinį energijos gamybos pečių!

Abu papildus turėsite vartoti pagal instrukcijas, jose pažymėti ir kiekiai ir paros normos. Na, čia jau pasiskaitysite patys. Tik perspėsiu: L karnitiną naudokite ne ilgiau, nei vieną mėnesį, po to darykite mažiausiai 1 mėnesio pertrauką. Gali būti, kad jūsų medžiagų apykaita susitvarkys ir visus papildus turėsite pamiršti visiems laikams. Na, o jeigu ne, tai drąsiai viską pakartokite.

Mityba. Pačioje pradžioje, vieną mėnesį, turėsite maitintis 3 kartus per dieną. Po to – tik 2 kartus. Susiorganizuokite daug kokybiško vandens. Tai – labai svarbu, nes kiekvieną dieną jo išgersite mažiausiai litrą, o kartais ir 2 litrus. Laimingi tie, kurių čiaupuose teka grynas, bekvapis ir minkštas vanduo!

Pusryčiai turi būti labai ir labai sotūs. Drąsiai valgykite virtus ar keptus kiaušinius, lašinukus, sūrį, varškę, daržoves. Pusryčių meniu – jūsų fantazijos išdava. Aš, asmeniškai, pusryčiams valgau tuos pačius produktus ir, jau kelinti metai, nejaučiu jokio diskomforto. Eksperimentų keliu tikrai atsirinksite jums priimtiniausius produktus ir ateityje dėl pusryčių meniu galvos sukti tikrai nereikės.

Po pusryčiu, praėjus maždaug 1,5 – 2 valandoms, pradėkite gerti vandenį. Tik, be abejo – jokios prievartos! Gerkite tiek, kiek jums malonu. Dar po valandėlės, kitos, galite pakankamai išalkti. Tada valgote lengvus pietus. Sakydamas “lengvus”, galvoje turiu tuos pačius 6-je dalyje aprašytus maisto produktus Apie angliavandenius ir kitokius saldumynus čia nėra jokios kalbos. Tik pietums valgykite daug mažiau maisto, nei per pusryčius. Žodžiu, jums tereikia numarinti kirminą, kad be fizinių ir dvasinių kančių “datemptumėte” iki vakarienės. Ateity, po gero mėnesio, pietus pakeiskite puodeliu arbatos ar kavos. Ir, žinoma, be cukraus.

Prieš vakarienę atsigerkite vandens, kaip, beje, ir prieš pusryčius. Vakarienė turi būti labai soti ir pasistenkite, kad ji įvyktų bent 3 – 4 valandos iki miego. Vakarienės meniu – tai pat tik jūsų fantazijos vaisius. Na, čia pasukti galvą reiktų kiek daugiau, patiekalų paruošti reiktų kuo įvairesnių. Ir, be abejo, tik iš tų pačių riebių bei baltymingų produktų. Tai gali būti įvairūs mėsos – daržovių troškiniai, žuvies troškiniai, šiaip kepta žuvis ar mėsa, kotletai. Garnyras įvairus – nuo tarkuoto kopūsto su grietine iki salierų košės. Valgyti reikia, kaip jau minėjau, iki soties. Ir niekada, niekada neužmirškite jau anksčiau minėto dalyko: nuo riebalų netunkama! Taigi, kuo riebesnė bus jūsų vakarienė, tuo greičiau pasisotinsite ir tuo mažesnį maisto kiekį nusodinsite į savo skrandukus.

Praėjus 1,5 – 2 valandoms, vėl pradėkite gerti vandenį.
Beje, jus kankinantis ar nekankinantis troškulys – pats natūraliausias jūsų valgomo maisto reguliatorius. Pavalgius “normalaus” maisto, netroškina. Tai yra, troškinti gali pradėti tik po geros valandos ar dar vėliau. Tačiau, jei jus troškina iškart po pietų ar vakarienės, tai, be abejo, nesikankinkite, atsigerkite. Tačiau tada ilgai ir nuobodžiai galvokite, ką tokio blogo “įmetėte” į savo racioną? Ir pasidarykite teisingas išvadas.

8-a dalis

7-oje dalyje žadėjau papasakoti apie dietos metu tykančias dvasines bei fizines kančias ir kovą su jomis.

Kaip mes galime jaustis dietos metu?

Įvairiai. Gali būti, kad po pirmųjų kelių dienų jus apims euforija ir jums pasirodys, kad jūs pagaliau atradote tą teisingąjį kelią! Taip, kelias tikrai teisingas, tačiau taip jaučiamasi pradedant vadovautis bet kuria dieta. Dalykas paprastas. Jei iki šiol jautėtės prastai, tai pradėjus maitintis kardinaliai priešingai, nei anksčiau, jūs, kad ir trumpam, sunaikinate blogos savijautos priežastis ir jūsų organizmas atsigauna, pailsi. Ir būtent čia slypi patys didžiausi pavojai renkantis savo būsimą mitybą, o jei tiksliau – savo būsimą gyvenimą.

Armijos besidietinančiųjų, pajutusios pagerėjimus renkasi absoliučiai kenksmingus gyvenimo būdus ir taip save pasmerkia amžinai kovai su savo organizmu ir negrįžtamiems sveikatos pokyčiams į blogąją pusę.

Įsivaizduokite, alkoholį ir nesubalansuotą maistą ryjantį žmogiuką. Vieną dieną jis suvokia, kad jei ir toliau taip tęs – iškeliaus į ligoninę, o po to pas Abraomą. Ir ,apimtas panikos žmogelis, pradeda desperatiškai dairytis aplinkui, o jo visa povyza tiesiog šaukte šaukia: padėkite man, išgelbėkite mane!

Ir, be abejo, jo šauksmas bus išgirstas. Ir dabar jau viskas priklauso nuo to, kas tą pagalbos šauksmą perėmė. Įsivaizduokite, kad sunkią minutę pagalbos ranką ištiesė veganizmo propaguotojas. Vargšas žmogelis dabar darys viską, absoliučiai viską, ką jam dėstys “gerasis žmogus” ir, o stebuklas! Žmogučiui pagerėja! Pagerėja iš esmės ir visai netrumpam laikui!

“Taip, taip, taip! Tai tikrasis kelias!” – nusprendžia pralinksmėjęs žmogutis ir metasi į veganizmo glėbį.

O kas gi įvyko iš tikrųjų? Buvo nutrauktas alkoholio ir nesubalansuoto maisto tiekimas į organizmą, o viską pakeitė gana ekologiškas ir pakankamai teisingai parinktas augalinės kilmės maistas. Iš tikrųjų, organizmui būtų užtekę vien alkoholio ir, sakykime, lengvai įsisavinamųjų angliavandenių apribojimo. Rezultatas būtų tas pats. Tačiau žmogelis apie tai negalvoja, nes jis neturi tokio įpročio: mąstyti ir analizuoti. Dabar jis duos abi rankas, abi kojas nukirsti, bet tvirtins, kad jį išgelbėjo veganinė mityba. Ir taip pasaulyje atsiras dar vienas užkietėjęs šios keistokos mitybos pasekėjas. Tai, kad ateityje jo organizmui pradės trūkti teisingo amino rūgščių rinkinio, dabar jo nejaudina. Na, kai jau bus blogai, reiks vėl pradėti dairytis: pasisekė kartą, pasiseks ir antrąkart. Taip mąsto šis vargšas žmogelis.

Nepuolu veganizmo. Iš esmės, tokius pačius sveikatos “pagerėjimus” galima pasiekti su bet kuria kita dieta. Skirsis tik “pagerėjimo” trukmė ir po to sekantys sveikatos sutrikimai. O esmė tame, kad vargšui žmogučiui reikia teisingai išlaviruoti tarp einamojo sveikatos gerinimo ir tolimesnio, tačiau pilnaverčio organizmo apsirūpinimo būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis, mineralais bei vitaminais.

Taigi, pradėję maitintis pagal šią dietą, jūs, tikėtina, radikaliai pakeisite savo mitybą ir tada tikrai pasijusite nuostabiai. Na, tokios savijautos nėra ko bijoti, tačiau ją galima labai teisingai išnaudoti.

Kai jūs pajusite jėgų antplūdį – išnaudokite tai. Užsiimkite jums patinkančia sportine veikla, tik šiukštu, – neapkraukite savęs per daug dideliais krūviais, nes tai taip pat blogai, kaip ir neteisinga mityba. Sportuokite tiek, kiek jums iš tikrųjų malonu ir, kad neskaudėtų raumenys. Jei iki šiol nesportavote, geriausias dalykas jums – ramus, tačiau ilgai trunkantis vaikščiojimas. Iš esmės, vaikščioti galite visada, net jei ir užsiimsite kokia kita, intensyvesne sporto šaka. Taigi, štai šitaip ir tik šitaip galima intensyvinti savo fizinį gyvenimą. Tai – natūralus perėjimas, be jokios savo dvasios ir kūno prievartos.

Po kiek laiko jūsų gera savijauta gali suprastėti. Jus gali pradėti kankinti sunkios mintys, jūs galite pradėti abejoti tuo, ką darote. Tai – psichologinė krizė. Jums gali atrodyti, kad esate apgautas, kad visas pasaulis taip , kaip jūs, nevargsta, o gyvena visai normaliai ir sveikai. Taip pat jums kils abejonės dėl nuolatinio gyvulinės kilmės maisto valgymo naudos ir teisingumo. Juk pasaulyje auga tiek javų rūšių, tiek vaisių ir įvairių daržovių! Kodėl jūs turite tenkintis tokiu siauru racionu?!

Ši krizė – ne iš lengvųjų, bet įveikiama ji gana paprastai. Ne, ne, bet kokie savęs įtikinėjimai ar “psichologo” konsultacijos – tai tik tuščias laiko gaišimas. Nors, didžioji dalis nutricionistų jus mielai pakviestų konsultacijoms ir bandytų stiprinti jūsų valią. Tačiau tai jums – dešimtis kartų išbandyti dalykai ir, beje, neveiksmingi.

Viskas turi vykti natūraliai ir sava eiga. Jūsų darbas – tą eigą “užkurti”, išjudinti iš mirties taško. Taigi, kai jus apims nenumaldomas noras viską mesti ir išmalti snukį šių eilučių autoriui, tai yra, man, tada aš jums liepsiu… sočiai sočiai prisivalgyti ir atsigerti. Ir valgyti galėsite tai, ko tuo metu geis jūsų širdis! Gerti – taip pat.

Kas čia per juokeliai tokie? O tai visai ir ne juokai, tai labai rimti dalykai. Žmogus, kardinaliai pakeitęs savo mityba, yra veikiamas nuolatinio, kad ir sunkiai pastebimo streso. Žinoma, šis stresas vieną dieną prapuls visiems laikams, tačiau pradžioje jis, deja, bus jūsų palydovas. Todėl aš primygtinai siūlau (liepiu!) nuolat, kas 10 dienų, sau leisti viską! Žinoma tai, kas susiję su mityba.

Ką tuo pasieksite? Pirma: iš karto dings, kad ir pats slapčiausias stresas. Antra: jūs paragausite savo taip mėgtų patiekalų, atsigersite gėrimų ir suvoksite, tiesiog fiziškai pajusite, kad jie nebėra tokie skanūs ir malonūs, kokie buvo anksčiau. Čia ir yra svarbiausias dalykas: teisingai maitindamiesi, vieną dieną jūs savaime prieisite išvados, koks maistas yra geras, o koks blogas. Ir tai bus ne iškaltas apibrėžimas, o jūsų organizmo nurodytas kelias. Trečia: sekančią dieną jums bus gėda, kad buvote toks silpnas ir tiek visko prisirijote (nors iš tikrųjų jūs ne silpnas!) ir taip jums bus daug lengviau toliau laikytis teisingų mitybos įpročių.

Kas dar gali jus kankinti? Gali sumažėti kraujo spaudimas, jums gali būti šalta, gali stingti kūnas. Tai pati normaliausia organizmo reakcija į jame vykstančius gigantiškus pokyčius. Kaip elgtis? Jei “traukia ant miego”, išsimiegokite. Jei šalta – šilčiau apsirenkite, prisiglauskite prie mylimo žmogaus ar šiaip kokio radiatoriaus. Sumažėjo spaudimas? Lengvai pajudėkite, galbūt išgerkite puodelį kavos… Viskas praeis, tikrai praeis.
Juk, kaip jau minėjau, jumyse vyksta gigantiška pertvarka, kuri atves jus į naują gyvenimą!

šaltinis: Harmonio.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...