infa.lt

Metabolizmas

12 rugpjūčio
09:25 2018

Metabolizmas – (pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „virsmas, pokytis“) medžiagų apykaita, cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje, visuma. Jo dėka ląstelės gali augti, daugintis reaguoti į aplinką, judėti. Šiuo požiūriu metabolizmas yra gyvybės pagrindas. Medžiagų apykaita susideda iš dviejų priešingų vienas kitam, bet vykstančių tuo pat metu, procesų:

Anabolizmo
Katabolizmo

Anabolizmas ( asimiliacija) apjungia visas reakcijas, kurios susiję su būtinų organizmui medžiagų sinteze, jų įsisavinimu ir panaudojimu organizmo augimui, vystymuisi ir gyvybinių funkcijų palaikymui.

Katabolizmas (disimiliacija) apjungia tas reakcijas, kurios surištos su medžiagų irimu, jų oksidavimu ir išvedimu iš organizmo, energijos atsipalaidavimu.

Medžiagų apykaitos pusiausvyros sutrikimas

Žinoma dešimt pagrindinių metabolizmo pusiausvyros sutrikimų. Šie pusiausvyros sutrikimai skirstomi į penkias poras. Pirmoji buvo atrasta ankstyvaisiais 1900 metais, paskutinioji 1950 ir 1960 metais. Metabolizmo pusiausvyros sutrikimai yra labai dažni. Jų pašalinimas dažniausiai baigiasi sveikatos pagerėjimu.

Bendras pusiausvyros sutrikimų supratimas

Elektrolitų stresas

Tam tikrų mineralinių druskų perteklius, kurios apkrauna inkstus bei širdį. Kraujas pradeda „nusėsti“ ir apytaka pablogėja. Organizmas užlaiko skysčius. Viršijamas kraujo kiekis, kraujo spaudimas aukštesnis nei įprasta. Ląstelės linkusios netekti vandens. Vyksta neefektyvus deguonies, maistingųjų medžiagų, hormonų ir kitų medžiagų transportavimas į ląsteles ir nereikalingų medžiagų transportavimas iš ląstelių. Įvairių organizmo skysčių pH yra nenormalus.

Elektrolitų nepakankamumas

Esant elektrolitų nepakankamumui, žmogaus organizme trūksta druskų (chloridų, fosfatų ir t.t.) dėl mineralinių druskų neįsisavinimo , arba dėl negebėjimo jas išsaugoti. Tokio žmogaus žemas kraujo spaudimas, sumažėjęs kraujo kiekis. Blogai pernešamos maistingos medžiagos į ląsteles ir blogai šalinamos nereikalingos. Žmogui gali trūkti energijos, jis linkęs į kitas sveikatos problemas, sumažėjęs lytinis potraukis, kamuoja depresija bei nerimas. Įvairių organizmo skysčių pH yra nenormalus.

Anaerobinis pusiausvyros sutrikimas

Pusiausvyros sutrikimas vadinamas „anaboliniu pusiausvyros sutrikimu“. Jam esant, gaminant energiją, nepakankamai naudojamas deguonis. Gaminant energiją, užuot susijungus gliukozei ir deguoniui, gliukozę fermentuoja ląstelės ir gaminama pieno rūgštis. Tai neefektyvus energijos gaminimo būdas, o to rezultatas – nuovargis. Taip pat, ląstelių membranose yra per daug sterolinių riebalų (cholesterolio) ir nepakankamai riebiųjų rūgščių, ko pasekoje ląstelių membranos tampa nepakankamai pralaidžios.

Šis pusiausvyros sutrikimas yra sergant daugeliu vėžio formų, osteoartritu ir esant kitiems sveikatos sutrikimams. Kai kurie bendri simptomai: energijos stoka, aukštas kraujo spaudimas, vidurių užkietėjimas, širdies ritmo sutrikimai, mieguistumas dieną, skausmas, padidėjęs cholesterolio kiekis, galvos svaigimas ir daugelis kitų sveikatos problemų. Gali atsirasti osteoporozė, kurią sukelia kaulų medžiagų naudojimas neutralizuojant pieno rūgštį. Įvairių organizmo skysčių pH yra nenormalus.

Disaerobinis pusiausvyros sutrikimas

Disaerobinis pusiausvyros sutrikimas yra priešingas anaerobiniam pusiausvyros sutrikimui. Medžiagų apykaita aktyvi, gaminama daug laisvųjų radikalų, bet mažai energijos. Ląstelių membranose yra per daug riebiųjų rūgščių ir jos yra per daug pralaidžios. Dažniausi simptomai: nuovargis, migrena, sąnarių (dažnai reumatinis artritas) ir kitoks skausmas, storosios žarnos užegimas, viduriavimas, tulžies pūslės problemos, kraujo cukraus problemos, nemiga, nerimas, depresija, galvos svaigimas, alergijos, daug vėžio formų, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje ir daugelis kitų sveikatos problemų. Įvairių organizmo skysčių pH yra nenormalus. Esant šiam sutrikimui suaktyvėja auglių augimas.

Glikogeninis pusiausvyros sutrikimas

Žmonės, turintys glikogeninius pusiausvyros sutrikimus, dar vadinami „ greitais oksidatoriais“. Jie linkę per greitai sunaudoti angliavandenius (krakmolą ir cukrų) ir jie turi problemų verčiant į energiją riebalus, jiems dažnai po pietų sumažėja cukraus kiekis kraujyje, arba kartais dėl to gali atsibusti naktį nuo 1 iki 3 valandos. Dažniausi simptomai: fizinis ir protinis nuovargis, padidėjęs arba sumažėjęs cukraus kiekis kraujyje, depresija ar nerimas, tulžies pūslės problemos, paviršutinis kvėpavimas, per didelis cholesterolio kiekis, svorio problemos – perviršis arba trūkumas), ir daugelis kitų sveikatos problemų. Kadangi jie per greitai degina angliavandenius, jie gamina per daug anglies dioksido ir turi padidėjusį rūgštingumo laipsnį. Glikogeniniai sutrikimai yra dažniausia rūgščių pusiausvyros sutrikimo priežastis.

Ketogeninis pusiausvyros sutrikimas

Skirtingai nei glikogeniniai „greiti oksidatoriai“, ketogeniniai ar „lėti oksidatoriai“ sunkai panaudoja angliavandenius energijai gauti. Energijos jie pagamina nedaug, ir dažniausiai iš riebalų. Jie linkę šarmėti, nes gamina per mažai anglies dioksido. Ketogeniniai sutrikimai yra dažniausia alkalozės priežastis. Dažniausi simptomai: fizinis ir protinis nuovargis, per didelis arba per mažas cukraus kiekis kraujyje, depresija arba nuovargis, per didelis kūno svoris arba svorio trūkumas, padidėjęs kraujo spaudimas ir kitos sveikatos problemos.

Parasimpatinis stresas

Vegetaciniai nervai, simpatiniai arba parasimpatiniai, padeda reguliuoti organizmo funkcijas, kurioms mes neturime sąmoningos kontrolės, pav. širdies ritmui ar maisto virškinimui. Parasimpatinis stresas yra priešingas simpatiniam stresui. Parasimpatiniai nervai sulėtina visus procesus organizme ir stimuliuoja virškinimo traktą darbui. Kraujas grįžta į odą, sulėtėja širdies ritmas, sulėtėja kvėpavimo tempas, susiaurėja vyzdžiai ir bronchų vamzdeliai ir t.t. Parasimpatinio streso metu, parasimpatiniai nervai per daug reaguoja ir šioje būsenoje žmogus „patenka į bėdą“. Dažniausi simptomai: energijos stoka, sumažėjęs arba padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, virškinimo problemos, artritas, bloga apytaka, nervinė įtampa, depresija, alergijos ir astma. Sergantys astma ir priklausomi nuo inhaliatorių, patiria parasimpatinį stresą – vaistai nuo astmos pagreitina simpatinę veiklą ir sulėtina parasimpatinę veiklą.

Simpatinis stresas

Simpatiniai nervai pagreitina organų veiklą, kurių reikia „kovos” ar „skrydžių“ atsakymui. Jei jūs vairuojate ir kažkas važiuoja tiesiai į jus, jūs nuspaudžiate stabdžius, jūsų odą pabąla, širdis daužosi, išsiplečia vyzdžiai ir bronchų vamzdeliai, gali suprakaituoti delnai, sulėtėja virškinimas ir t.t. Tai simpatinė vegetacinės nervų sistemos pusė. Žmogus su simpatiniu stresu yra „užstringęs“ organizmo simaptinėje reakcijoje ir negali iš jos išeiti. Gali būti aukštas arba žemas cukraus kiekis kraujyje, energijos stoka, virškinimo problemos, tulžies pūslės problemos, nervinė įtampa, nemiga, bloga kraujo apytaka, aukštas kraujo spaudimas, alergija maistui ir kitos sveikatos problemos.

♦◊♦◊♦

Rūgščių pusiausvyros sutrikimai

Kai organizme yra per daug rūgšties ir nepakankamai šarmų, būna trys rūgščių pusiausvyros sutrikimų rūšys. Įdomu, kad vienoje iš jų, tiek šlapimas tiek seilės yra šarminiai! Rūgščių pusiausvyros sutrikimai dažniausiai sukelia prastą virškinimą ir pasisavinimą, sąnarių ir raumenų skausmą, kvėpavimo trūkumą, greitą širdies ritmą, alergiją, nuovargį, skysčių sulaikymą, prastą įvairių liaukų ir organų funkciją.

Šarmų pusiausvyros sutrikimai

Šarmų pusiausvyros sutrikimai, kai organizme yra per daug šarmų ir nepakankami rūgšties,taip pat yra trijų rūšių. Viename iš šarminių pusiausvyros sutrikimų, šlapimas gali būti tiek rūgštinis tiek šarminis. esant Šarmų pusiausvyros sutrikimams dažniausi simptomai: prastas virškinimas, skysčių kaupimasis, sąnarių ir raumenų skausmai, alergija, nuovargis, bloga įvairių liaukų ir organų funkcija.

♦◊♦◊♦

Medžiagų apykaitos pusiausvyros sutrikimų tikrinimas

Pasiruošimas tyrimui

Trisdešimt minučių prieš tyrimą nevalgoma, nevartojama kramtoma guma. Mažiausiai 24 valandas iki testo nevartojama kava, arbata, šokoladas, gazuoti gėrimai, vitaminai, mineralai, vaistažolės ir vaistai (vartojami tik gyvybiškai būtini). Tyrimas atliekamas iki vaistų paskyrimo.

Informacijos sukaupimas

Šlapimo tyrimas

Šviežio šlapimo pavyzdys paimamas į švarų indą. Paviršiaus įtempimas matuojamas naudojant urotenziometrą ir užrašomas. Tada pHmetru išmatuojamas šlapimo pH ir užrašomas.Lyginamojo tankio matuokliu matuojamas šlapimo lyginamasis tankis ir užrašomas. Kartu su kitais parodymais užrašomi paskutiniai du lyginamojo tankio skaičiai (pav.1.015 – įrašomas 15).

Oksidacijos indeksas skaičiuojamas naudojant paviršiaus įtempimo matavimo parodymą ir du paskutinius lyginamojo tankio matavimo skaičius. Formulė: lyginamasis tankis – ((paviršiaus įtempimas -63)X3).Pav. jei 68 paviršiaus įtempimas ir 1,015 lyginamasis tankis, jūs gaunate oksidacijos indeksą 15-((68-63)X3) = 15-(5X3) = 15-15 = 0. Normalus oksidacijos indeksas yra ribose nuo -6 iki +7.

Seilių pH tyrimas

Lakmuso juostelė sudrėkinama ir užrašomi parodymai.(Galimas pH matavimas ir kitais būdais)

Hidratacijos indekso nustatymas

Hidratacijos indeksui apskaičiuoti naudojamas seilių pH ir lyginamasis tankis. Formulė yra (seilių pHX10)-paviršiaus įtampa. Vadinasi, seilių pH 6.5 ir paviršiaus įtampa 15 bus (6.5X10)-15, ar 65-15, ar 50, kas yra normalus hidratų indeksas.

Kiti tyrimai

Tiriamasis atsigula ant nugaros.

Šis tyrimas yra vadinamas „dermografinėmis linijomis“. Naudojant buką įrankį (juo gali būti nerašatis tušinukas),stiprokai spaudžiant, užrašomas ženklas „X“ ant odos iš abiejų bambos pusių , ir užrašomas laikas. Linijos turi arba paraudonuoti arba pabalti. Jei linijos pamažu išblunka ar išnyskta mažiau nei per vieną minutę, užrašomas nulis. Jei po vienos minutės linijos pabala, užrašoma „balta“. Jei linijos yra raudonos, užrašoma „raudona“.

Prasižiojimo refleksas tiriamas braukiant pirštą liežuvio paviršiumi nuo liežuvio galo link gerklės, kur burnos plotas susiaurėja. Lengva tendencija į užsičiaupimą yra nulinis rezultatas. Diskomfortas ir noras užsičiaupti yra neigiamas rezultatas. Prasižiojimas plačiau yra teigiamas rezultatas.

Tiriamasis žmogus turi žiūrėti į lubas. Vyzdžių dydis rašomas skalėje nuo -4 (labai mažas) iki +4 (labai didelis). Nulinis vyzdžio dydis yra tada, kai vyzdys maždaug toks pat kaip bet kurios pusės baltoji dalis (odena).

Apskaičiuojamas ir užrašomas kvėpavimo dažnumas kartais per minutę.

Pulsas skaičiuojamas 15 sekundžių, tada rezultatas dauginamas iš keturių ir užrašomas.

Pamatuojamas kraujo spaudimas atsisėdus ir užrašomas.

Tiriamojo asmens paprašoma atsistoti. Palaukus 5 sekundes, du kart iš eilės po 15 sekundžių vėl matuojamas pulsas. Abu skaičiai dauginami iš 4 ir užrašomi.

Atsistojus pamatuojamas kraujo spaudimas ir pulsas, ir vėl užrašoma. (Dabar yra užrašyti dveji kraujo spaudimo matavimo duomenys ir keturi pulso matavimai).

Tiriamojo asmens paprašoma atsisėsti. Tada jo paprašoma „giliai įkvėpti ir nekvėpuoti kiek įmanoma ilgiau“. Rezultatas užrašomas sekundėmis.(pvz. 60 sek.) Taip pat užrašomas kvėpavimo dažnumas.(pvz 16 kartų/min). pH indekso formulė yra kvėpavimo dažnumas-(kvėpavimo sulaikymas/5). Taigi, jei kvėpavimo greitis yra 16, o kvėpavimo sulaikymas 60, mes gauname 16-(60/5) = 16-12 = 4. Tai yra pH indeksas (jis tiesiogiai neatitinka pH, tačiau šį indeksą jūs lengvai galite apskaičiuoti ir jis suteikia tikslią informaciją apie kraujo rūgščių-šarmų pusiausvyrą). Normalus pH indeksas yra 7, pH indeksas didesnis už 7 bus rūgšties pusėje. pH indeksas mažesnis už 7 yra šarminis. Ketogeninis asmuo dažnai turės indeksą žemesnį už nulį . Tai priešingai pH parametrui – indeksui didėjant, organizmas rūgštėja. pH indeksas išskaičiavimas yra vienintelis praktinis būdas žmonėms patiems apskaičiuoti jų kraujo pH pusiausvyrą. Šios informacijos negausime iš šlapimo ir seilių matavimų.

Rezultatų įvertinimas

Bendros pastabos

Pusiausvyros sutrikimai užsirašomi mažėjančia svarbos tvarka – pirmiausia užrašomas svarbiausias.
Yra keletas bendrų pasiūlymų, atsižvelgiant į tai, kokia pusiausvyra nustatyta. Bendras dietines rekomendacijas žiūrėkite gale. *

Venkite „greito” maisto. Chemiškai pakeistas aliejus (dehidratuotas) ar aliejus, kaitintas aukštoje temperatūroje, balti miltiniai produktai ( makaronai), balti ryžiai, rafinuotas cukrus, kofeinas, ir taip toliau.

Vanduo. Jei turite šaltinį ar gero vandens, tada puiku. Daugelyje vietų vandentiekio vanduo yra netinkamas vartojimui. Chlorą lengvai galima pašalinti pigiu anglies tipo filtru. Pasirinkime yra atvirkštinio osmoso filtrai, dejonizacija, ir distiliavimas. Šiuo procesu išvaloma beveik viskas, į tokį vandenį reikiami mineralai gali būti sugrąžinti vandenį mineralizuojant.

Labai svarbu po savaitės tyrimus pakartoti ir įsitikinti, kad vartojate ne per mažai, ar net blogiau, per daug papildų. Taip pat labai svarbu suprasti, kad pasijutus blogiau tuoj pat reikia nutraukti maisto papildų vartojimą. Vitaminai ir mineralai įtakoja metabolizmą žmogaus kūne ir šie papildai gali greitai pastūmėti iš vieno pusiausvyros sutrikimo į priešingą pusę.

Elektrolitų stresas

Elektrolitų streso požymis, jei yra du požymiai iš šių:

1. Mažiausiai vienas iš pulsų stovint yra 12 balų ir daugiau dažnesnis nei pulsas gulint. (Tai vadinama „klinostatiniu pulso padidėjimu“).

2. Diastolinis kraujo spaudimas stovint 88 ar aukštesnis.

3. Sistolinis kraujo spaudimas 131 ar aukštesnis. Jei asmuo gydomas nuo aukšto kraujo spaudimo, galite manyti, kad jis turi elektrolitų stresą, net jei tyrimų rezultatai to nerodo (vaistai sumažina simptomus).

Dietoje turėtų būti daugiau daržovių ir mažiau cukraus bei nesočiųjų riebalinių rūgščių. Žinoma, jokio margarino. Tinka alyvų ir kokosų aliejus. Gryno vandens –parai 30 gramų kiekvienam svorio kilogramui, jei jį toleruoja inkstai. Jei kyla kokių klausimų, asmuo blogai jaučiasi, jis turėtų klausti savo gydytojo, kiek vandens gali toleruoti. Bet kokiu atveju, jei padidintas vandens įsisavinimas nesibaigia padidėjusiu šlapimo kiekiu, vandens vartojimą reikėtų kuo skubiau nutraukti ir pasikonsultuoti su gydytoju. Pirmuosius 2-3 puodelius vandens turėtumėte gerti 15 minučių iki pusryčių. Viena iš elektrolitų streso priežasčių yra aliuminis ir jo reikėtų vengti. Jo dažnai pasitaiko druskoje, dezodorantuose, skardinėse, virtuvės reikmenyse, daugelyje rūgštingumą neutralizuojančių preparatų.

Elektrolitų nepakankamumas

Elektrolitų nepakankamumo požymis, jei yra trys požymiai iš šių :

1. Mažiausiai vienas iš pulsų stovint yra 12 balų aukštesnis nei pulsas sėdint.

2.Diastolinis kraujo spaudimas stovint yra 72 ar mažesnis.

3. Kraujo spaudimas sėdint yra 112 ar žemesnis.

4. Pulsas sėdint yra 70 ar mažesnis.

Asmuo gali padidinti druskos kiekį (vartodamas jūros druską ar panašų nerafinuotą produktą be aliuminio). Tarp kitko, druska nėra blogas produktas, kaip kai kur teigiama. Natrio lygis kraujo tyrimuose parodo jo kiekį organizme. Jei natris yra žemiau vidutinės normos kraujyje, reiškia yra jo trūkumas organizme – dažna, tačiau pavojinga situacija. Yra daugybė papildų, kuriuos galima vartoti priklausomai nuo oksidacijos indekso ir kitų tyrimų rezultatų. Turi būti pakankamai baltymų maiste ir nedaug krakmolo bei cukraus. Reikėtų vengti nesočiųjų riebiųjų rūgščių iš tokių riebalų kaip margarinas. Tinka alyvų aliejus.

Anaerobinis (anabolinis) pusiausvyros sutrikimas

Anaerobinio pusiausvyros sutrikimo ženklai yra:

Šlapimo paviršiaus įtempimas 69 ar didesnis, oksidacijos indeksas 7 ar žemesnis, šlapimo pH 6.3 ar daugiau, seilių pH 6.6 ar mažiau ir „raudona” dermografija. Jei yra anaerobinis pusiausvyros sutrikimas, tai bus arba didelis šlapimo paviršiaus įtempimas arba mažas oksidacijos indeksas, ir mažiausiai dar du kiti faktoriai.

Priklausomai nuo simptomų gali būti vartojami taurinas, metioninas ir tirozinas. Asmuo turėtų vengti cukraus, kavos, arbatos, šokolado, kola gėrimų ir pieno riebalų (sviesto, riebaus sūrio ir kremo) bei tokių riebalų kaip nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir margarino. Tinka alyvų ir kokosų aliejus.

Disaerobinis (katabolinis) pusiausvyros sutrikimas

Disaerobinio pusiausvyros sutrikimo ženklai yra:

Šlapimo paviršiaus įtempimas 67 ar mažesnis, oksidacijos indeksas 8 ar didesnis, šlapimo pH 6.1 ar mažesnis, seilų pH 6.8 ar didesnis ir „balta” dermografija. Jei yra disaerobinis pusiausvyros sutrikimas, bus arba mažas paviršiaus įtempimas arba aukštas oksidacijos indeksas ir dar mažiausiai du kiti faktoriai.

Priklausomai nuo simptomų, gali būti vartojami gliutaminas, histidinas ir gliukozaminas. Asmuo turėtų vengti tokių riebalų kaip augalinių nesočiųjų riebalinių rūgščių ir margarino, keptuvėje kepto maisto, konservuotos mėsos ir žuvies (nes skardinėse aliejus įkatinamas iki aukštos temperatūros).

Glikogeninis ir ketogeninis pusiausvyros sutrikimai

Iššūkis gydytojams yra nustatyti glikogeninį (greitos oksidacijos) ar ketogeninį (lėtos oksidacijos) pusiausvyros sutrikimą. Tam reikia, kad venos kraujo pavyzdyje pH būtų tiksliai išmatuotas dviejuose vietose, kol kraujas neturėjo sąlyčio su oru. Šio tyrimo negali atlikti dauguma poliklinikų ir netgi dauguma ligoninių. Dauguma gydytojų pasiduoda net nebandę atlikti šių pusiausvyros sutrikimų tyrimų. Šiame metode yra lyginama seilių pH su kvėpavimo dažnumu, kvėpavimo sulaikymu ir ketvirtuoju pulsu.Glikogeninis žmogus turės sekančius parodymus: Aukštą šlapimo paviršiaus įtempimą, pH indeksas 8 ar daugiau (rūgštis), kvėpavimo dažnumas 17 ar daugiau, ir kvėpavimo sulaikymas mažiau nei 50 sekundžių. Ketogeninis žmogus turės sekančius parodymus: Aukštą šlapimo paviršiaus įtempimą, pH indeksą 6 ar mažesnį (šarminis), kvėpavimo dažnumas 15 ar mažiau ir kvėpavimo sulaikymas 50 sek. ar daugiau.

Glikogeninio ir ketogeninio pusiausvyros sutrikimo dieta

Glikogeniniam žmogui reikia daugiau baltymų, nevalgyti maisto, kuriame yra daug krakmolo ir cukraus. Reikėtų vengti kofeino, alkoholio, vaisių sulčių ir netgi didelių kiekių vaisių. Reikėtų vengti nesočiųjų riebiųjų rūgščių kartu su tokiais riebalais kaip margarinas. Taip pat šį pusiausvyros sutrikimą skatina svogūnai, pomidorai ir dioskorėja(batatas). Didžiąją dietos dalį turėtų sudaryti baltymai (ypatingai raudona mėsa, paukštiena, organų mėsa ir kiaušiniai) kartu su nekrakmolingomis daržovėmis. Šiam žmogui didelė lėkštė makaronų, kaip koklinei krosniai keli litrai benzino. Padėtį blogins papildomi B-complex vitaminai. Kai pusiausvyra atsistato, asmuo tampa daug šarmingesnis. Tai reiškia, kad jo kvėpavimo dažnumas sulėtės iki normalaus ir kvėpavimo sulaikymo trukmė padidės iki normalios.

Ketogeniniam žmogui reikėtų vengti maisto, kuris pablogina pusiausvyrą – nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir margarino, cukraus, vaisių sulčių, maisto, kuriame yra daug krakmolo ir cukraus, organų mėsos, krevečių, omarų, jūros moliuskų ir žemės riešutų. Baltymų kiekis (mėsa, paukštiena, kiaušiniai, sūris) turi būti pakankamas. Tinka alyvų aliejus. Kai pusiausvyra atsistato, asmens pH sunormalės. (Šiuo atveju, daugiau rūgštinis!) Tai reiškia, kad jo kvėpavimo dažnis padidės iki normalaus ir kvėpavimo sulaikymo trukmė sumažės iki normalios.

Parasimpatinis stresas

Parasimpatinio streso požymiai:

Mažas vyzdys, sistolinio kraujo spaudimo padidėjimas stovint mažiau už 3 , diastolinio kraujo spaudimo padidėjimas stovint mažiau už 4, ketvirto pulso padidėjimas mažiau už 8 lyginant su pulsu sėdint, „raudona” dermografija, ketvirtas pulsas mažiau už 75, pirmas pulsas mažiau už 63, sistolinis kraujo spaudimas stovint dalijamas iš 10 ir atimamas iš kvėpavimo dažnumo, atsakymas yra daugiau už 5, ir teigiamas prasižiojimo refleksas. Jei asmuo yra tiek ketogeninis, tiek parasimpatinis – dažniausiai gydomas ketogeninis.

Asmuo turėtų vartoti daugiau baltymų. Reiktų vengti cukraus, vaisių sulčių, didelių kiekių šviežių vaisių, ir maisto, kuriame yra daug krakmolo ir cukraus. Reikėtų vengti nesočiųjų riebiųjųų rūgščių ir margarino. Jei žmonės serga astma, jie beveik visada patiria parasimpatinį stresą.

Simpatinis stresas

Simpatinio streso požymiai:

Didelis vyzdys, sistolinio kraujo spaudimas stovint 5 ar daugiau didesnis nei sėdint, diastolinis kraujo spaudimas stovint 6 ar daugiau didesnis nei sėdint, ketvirtas pulsas 12 ar daugiau didesnis nei sėdint, „balta” dermografija, ketvirtas pulsas virš 80, pirmas pulsas virš 73, sistolinis kraujo spaudimas stovint dalijamas iš 10 ir atimamas iš kvėpavimo dažnumo, atsakymas yra mažesnis už 3, ir neigiamas prasižiojimo refleksas. Jei asmuo yra tiek glikogeninis, tiek simpatinis – dažniausiai gydomas glikogeninis.

Svarbu du kartus per dieną valgyti daug daržovių ir vengti cukraus, kofeino (kavos, arbatos, šokolado, kola gėrimų ir t.t.) ir nealkoholinių gėrimų, kuriuose yra fosforo rūgšties (kola). Reikėtų vengti nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir margarino. Sergantis astma turi parasimpatinį stresą – simpatinį stresą beveik visada sukelia vaistai ir jis negydomas.

Rūgščių pusiausvyros sutrikimai

Rūgščių pusiausvyros sutrikimai dažniausiai yra aukščiau minėtų sutrikimų pasekmė. Rūgščių pusiausvyrai sutrikus, kvėpavimo dažnumas yra 19 ar daugiau. Viena išimtis yra kvėpavimo rūgštingumas su aukštu kraujo spaudimu, kur kvėpavimo dažnumas gali sulėtėti. Kvėpavimo sulaikymo trukmė 40 sek. ar mažiau. Kai kvėpavimo sulaikymas dalijamas iš 5 ir rezultatas atimamas iš kvėpavimo dažnumo ( pH indeksas), rezultatas paprastai būna 10 ar didesnis.
Esant medžiagų apykaitos rūgštingumui, šlapimo pH yra mažiau už 5.9, seilių pH paprastai yra daugiau už 6.8. Pirmasis pulsas yra daugiau už 75, ir pulso padidėjimas nuo 1 pulso iki 4 pulso dažniausiai yra 10 ar daugiau.

Rūgštingumui su padidėjusiu kalciu, pakoreguoto šlapimo pH yra daugiau už 6.3, seilių pH paprastai yra daugiau už 6.8. Pulso padidėjimas nuo 1 pulso iki 4 pulso dažniausiai yra 10 ar daugiau.

Paradoksas – rūgštingumas su šarminiu šlapimu – inkstai šalina kalcio perteklių ir taip saugomas vandenilis (rūgštis). Taigi, mes turime rūgščią būseną su šarminiu (aukštu pH) šlapimu!
Esant kvėpavimo rūgštingumui, šlapimo pH yra mažesnis už 5.9, seilių pH paprastai yra mažesnis už 6.6. Pirmasis pulsas yra didesnis už 75, ir pulso padidėjimas nuo 1 pulso iki 4 pulso dažniausiai yra 10 ar didesnis.

Šarmų pusiausvyros sutrikimai

Šarmų pusiausvyros sutrikimai dažniausiai yra aukščiau minėtų sutrikimų pasekmė. Šarminei pusiausvyrai sutrikus, kvėpavimo dažnumas yra 13 ar mažiau. Viena išimtis yra kvėpavimo šarmingumas, kur kvėpavimo dažnumas gali padidėti. Kvėpavimo sulaikymo trukmė 65 sek. ar daugiau. pH indeksas paprastai būna 5 ar mažesnis.

Esant medžiagų apykaitos šarmingumui, šlapimo pH yra daugiau už 6.3, seilių pH paprastai yra mažesnis už 6.6. Pirmasis pulsas yra mažesnis už 67.

Esant kalio išeikvojimo šarmingumui, paprastai šlapimo pH yra didesnis už 6.8. Pirmas pulsas yra mažesnis už 67. Šlapimas šiuo atveju gali būti rūgštinis (žemas pH), be to, kadangi yra kalio trūkumas, ir inkstai saugo kalį bei išmestus vandenilio jonus (rūgštį). Taigi, mes turime, šarminę būseną su rūgštiniu šlapimu!

Rūgšties ir šarmų pusiausvyros sutrikimų gydymas

Norėdami atstatyti rūgščių pusiausvyros sutrikimą, gerkite daug gryno vandens, valgykite daug daržovių, venkite nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir margarino, cukraus, gazuotų gėrimų, vaisių sulčių, didelių kiekių vaisių ir maisto, kuriame yra daug krakmolo ir cukraus.

Norėdami atstatyti šarmų pusiausvyros sutrikimą, gerkite daug gryno vandens. Kiekviename maiste turėtų būti pakankamai baltymų. Venkite nesočių riebiųjų rūgščių ir margarino. Venkite per daug cukraus, krakmolo ir vaisių (ypatingai sulčių). Rūgštingumą neutralizuojantys preparatai blogina pusiausvyrą.

Yra daug žmonių, kurie gali valgyti kaloringą maistą ir lieka liekni. Kiti priauga svorio ir nuo 700 kalorijų. Tačiau nutukimas yra ne tik skydliaukės problema. Tikras kaltininkas yra didelis insulino kiekis kraujyje. Dieta, kurioje yra rafinuotų angliavandenių (baltų miltų ir cukraus), daugeliui žmonių padidina kraujo spaudimą. Insulino lygis turi pakilti, kad sutvarkytų per didelį cukraus kiekį kraujyje. Palaipsniui, asmuo gali tapti atsparus insulinui, ir įprastinis insulino lygis nebegalės kontroliuoti cukraus kiekio kraujyje. Kasa gamina insulino perteklių, kai valgomas angliavandenių turintis maistas, o insulino lygis yra aukštesnis už įprastą. Daugumai viršsvorį turinčių žmonių gaminasi per daug insulino.

Insulinas yra kaupimo hormonas. Per didelis insulino kiekis cukrų kraujyje saugo kaip riebalus. Antra, per didelis insulino kiekis padeda išvengti energijai laikomų riebalų pašalinimo. Trečia, insulino perteklius gali sukelti alkį. Ketvirta, didelis insulino kiekis taip pat susijęs su vainikinių arterijų ligomis. Tikriausiai dabar suvokiate, kad nenormaliai didelis insulino kiekis nėra jūsų draugas.

Sumažinti insulino kiekį galima vartojant baltymus ir angliavandenius tam tikru santykiu .
Savo kūno svorį padauginkite iš 0.0714 jei dirbate sėdimą darbą, iš 0.0857 jei vaikščiojate truputį, iš 0.1, jei sportuojate po 30 minučių 3 kartus per savaitę ir iš 0.114, jei sportuojate po valandą per dieną 5 kartus per savaitę. Suapvalinkite šį skaičių iki artimiausio sveiko skaičiaus ir gausite baltymų vienetų skaičių, kurio jums reikia per dieną. Vienas baltymo vienetas yra 30 gramų liesos mėsos ar sūrio, vienas didelis kiaušinis, 45 gramai žuvies, vienas puodelis pieno, pusė puodelio jogurto ir pusė puodelio virtų sausų pupelių, skaldytų žirnių ir lęšių. (Paprastai kiekvienas baltymo vienetas turi apie 7 gramus baltymo.)

Prie kiekvieno reikiamo dienos baltymo vieneto pridėkite vieną vienetą angliavandenių (faktiškai 9 gramus). Geriausi angliavandeniai ir jų vienetas yra: Vienas puodelis virtų nekrakmolingų daržovių, vienas ketvirtadalis puodelio virtų sausų pupelių, skaldytų žirnių ar lęšių, pusė puodelio virtų svogūnų, du puodeliai žalių nekrakmolingų daržovių, vienas puodelis pomidorų, pusė puodelio nesaldintų vaisių, ar trečdalis puodelio virtų avižinių kruopų. Kai kurie angliavandeniai ir jų vienetas, kuriuos galima vartoti rečiau, yra vienas ketvirtadalis puodelio moliūgo ar kukurūzų, vienas trečdalis puodelio žirnių ar bulvių, pusė puodelio virtų morkų, trečdalis banano, ketvirtadalis puodelio vaisių sulčių, pusė riekės nesijotų grūdų duonos, ketvirtadalis puodelio sveikų grūdų makaronų, du puodeliai kukurūzų spragėsių, penktadalis puodelio ryžių, vienas ryžių pyragėlis ar pusė arbatinio šaukštelio medaus.

Prie kiekvieno baltymo vieneto pridėkite vieną vienetą riebalų (1.5 gramai) – trečdalis arbatinio šaukštelio aliejaus ar sviesto, pusė šaukštelio riešutų sviesto, du arbatiniai šaukšteliai avokado ar trys alyvuogės. Be to, šie riebalai, yra priedas prie riebalų, kurie yra kituose vienetuose.

Nevalgykite daug baltymų turinčio maisto ir nevalgykite labai daug. Didelis baltymo kiekis ar didelis maisto kiekis padidina insulino kiekį kraujyje

šaltinis: homosanitus.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 302

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....