infa.lt

Kaip nemokant skaityti kurti dainas? Pasakoja kylanti žvaigždė Freya Ridings

10 rugpjūčio
17:56 2018

Carlos Baez

23-jų Freya Ridings – kylanti britų muzikos žvaigždė. Ji kuria savo dainas pati, nežiūrint į tai, kad nuo vaikystės kenčia nuo disleksijos, rašo BBC.

Disleksija – tai skaitymo proceso sutrikimas. Esant stipriam disleksijos pasireiškimui žmogus negali perskaityti parašyto žodžio. Tai smegenų sandaros pasekmė, apsunkinanti garsų ir raidžių, rašto ir kalbos susiejimo procesą.

Freya Ridings pradėjo kurti dainas būdama pradinėse klasėse, bet skaitymo sutrikimas jos kelią į muziką pavertė labai sudėtingu. Jos pats garsiausias autorinis hitas – Lost Without You – nebuvo užrašytas ant popieriaus. Autorė sukūrė ir sudainavo dainą „tiesiai iš galvos“. Taip ji daro jau daugybę metų.

„Mokykloje aš kenčiau nuo stiprios disleksijos, man buvo labai sunku rašyti ir skaityti. Aš labai mėgau groti gitara ir fortepijonu, tačiau negalėjau skaityti kitų žmonių parašytų natų ir tekstų. Muzikos mokytojai vienas po kito atsisakydavo su manimi dirbti“, – prisimena F. Ridings. Groti gitara ji išmoko stebėdama savo tėvą, taip pat muzikantą.

Veliau Freya pati išmoko groti fortepijonu, taip ir neišmokusi pažinti natų. Savo interviu puslapiui Pop Dust dainininkė papasakojo, kad įsitraukė groti pianinais, pastatytais „keistose vietose“, pavyzdžiui, bažnyčiose, stotyse, aikštelėse. Londone galima atrasti nemažai tokių instrumentų. Keletą kartų dainininkę atvesdino į policiją po to, kai ji įlįsdavo į uždarytus pastatus ir dainavo, akomponuodama sau pianinu.

„Devynerių aš pradėjau kurti savo dainas, todėl, kad išmokyti mane svetimų niekas nesiėmė“, – pasakoja ji.

Būdama 11 metų amžiaus Freya Ridings pirmą kartą pakilo į sceną renginyje su „atviru mikrofonu“, kuriame galėjo pasirodyti kiekvienas norintis. „Tai buvo kaip žaibas – aš staiga supratau, kuo norėčiau užsiimti gyvenime“, – atvirauja dainininkė.

16-os metų Freya, faktiškai būdama savamoksle, įstojo į įžymiąją BRIT School – Londono atlikėjų meno ir technologijų mokyklą. Tai vienintelė Britanijoje nepriklausoma visuomeninė mokykla, suteikianti išsilavinimą meno srityje.

Tačiau skaityti muziką ir natas dainininkei vis tiek nepavykdavo.

„Tada man buvo labai gėda dėl to, kad nemoku groti kaip tie, kurie gavo klasikinį išsilavinimą“, – pasakoja ji.

„Dabar, kai aš prisimenu tą metą, aš suprantu, jog dėka šių aplinkybių aš tapau tuo, kuo esu. Tai buvo vienas iš lemiančių momentų mano gyvenime. Aš supratau, jog turėsiu kurti dainas pati“, – šypsosi dainininkė.

„Aš niekada nesėdu prie teksto su rašikliu rankoje, jis tiesiog ateina iš mano pasąmonės“, – aprašo ji savo kūrybą. Šis dainų kūrimo būdas neoficialiai žinomas kaip „Polo Makartnio (Paul McCartney) būdas“.

Daina Lost Without You, nuskambėjusi eilinės išsiskyrimo scenos metu superpopuliariame realybės šou Love Island, pavertė Freya Ridings įžymybe. Neužilgo po scenos dešimtys tūkstančių žmonių ėmė ieškoti garso takelio per papildinį Shazam.

„Dabar dėka dainų, kurias aš parašiau vienatvėje, žmonės sužinos apie mane. Tai nuostabu“, – sako Freya Ridings

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 280

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Daina    -  2018-08-10, 19:57

    Nuostabi daina!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Aida    -  2018-08-10, 21:27

    Gerbiu uzsispyrelius

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Aida    -  2018-08-10, 21:28

    Kai labai nori, gali viską…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...