infa.lt

Po Neries krantinės rekonstrukcijų atsiradusios pelkės – nėra ją rekonstravusios savivaldybės įmonės darbo brokas

13 rugpjūčio
01:01 2018

Bėgikė atsargiai žengia per pelkę | © Arvydo Daunio nuotr.

Papildyta

Po savivaldybės įmonės Grinda remontuotos Neries krantinės darbų Vilniuje, išaiškėjo brokas pelkių pavidalu net trijose Neries krantinės vietose, kurių nebuvo anksčiau, kai krantinė dar buvo originali po to, kai buvo pastatyta TSRS laikais. Tiesa, vienoje vietoje prie Edukologijos universiteto tilto šaltinis tekėjo jau seniai, tačiau remontuodami krantinę darbų vykdytojai turėjo tą matyti ir nuvesti vandenį drenažo vamzdžiu po krantine. Dėl kažkokių priežasčių jie to nepadarė. Todėl pėstieji turi šokinėti per dumbliais apaugusius krantinės ruožus, rizikuodami ant jų paslysti ir būti traumuoti. Dviratininkai, jeigu jų dviračiai be purvasargių, kurie sportiniuose nenaudojami – būna šlapiomis nugaromis.

Arvydo Jackaus nuotr.

Tad vienoje vietoje Grinda reikalingų darbų neatliko, o štai kitur – atliko per daug: tarpe tarp Žirmūnų ir karaliaus Mindaugo tiltų paliktos naujos vietos net dviems pelkėms – prie buvusių Sporto rūmų nusileidimo į krantinę vietoje – pati krantinė pakelta 4-5 centimetrus aukščiau už nusileidimo vietoje esantį pažemėjimą, todėl po lietaus ten nuolat telkšo vanduo ir mamoms su vaikų vežimėliais tenka tiesiogine prasme bristi vandeniu, jei nori nuo krantinės pakilti į gatvę. Kiti žmonės bando peršokti vandens balą, kurios ilgis siekia apie 17-20 metrų. Dviračiai važiuoja tiesiog į balą. Nuotraukos darytos skirtingu metų laiku, todėl matome skirtingą apsėmimo lygį.

Ir dar sekanti pelkė atsirado arčiau irklavimo bazės esančios prie Žirmūnų tilto. Maždaug pusiaukelėje tarp aukščiau esančios vietos nuotraukoje iki toliau matomo Žirmūnų tilto. Toje vietoje statybininkai po Neries krantine įrengė vandens nutekėjimo kanalizaciją, tam, kad vanduo netekėtų virš krantinės. Jis niekada ten anksčiau ir netekėjo, nors jokios kanalizacijos nebuvo. Tačiau, likimo ironija, – įrengus drenažą jis beveik tuojau pat,po kelių mėnesių užsikimšo ir visas turinys, kuris turėjo tekėti po krantine – iškilo į paviršių užpildamas pėsčiųjų taką. Sekančiais metais pasirodė darbininkai, kurie atkėlę kanalizacijos šulinio dangtį kažką pravalė ir vanduo vėl nusileido žemyn. Trumpam, vos porai mėnesių. Po to sėkmingai pakilo į paviršių, užpylė artimiausius plotus, kur suvešėjo vandens augalai, o tai, kas buvo per daug užpila pėsčiųjų ir dviračių takus.

Nuotraukose matome skirtingus metų laikus – pavasarį ir dabartinį. Pavasarinėse nuotraukose tik vanduo ir kanalizacijos šulinio dangtis, – vasaros – jau pelkė su jai būdingais augalais. Šiuo metu, net esant karščiams, tas vanduo neišdžiūva ir dumbliai klesti.  Statybininkai daugiau nebevažiuoja ir kanalizacijos netvarko.

Tiesa, jau sekančiais metais statybininkai keitė dalį naujų krantinės trinkelių, nes tik per metus nutrupėjo jų figūrinės detalės.

Galima daryti prielaidą, jog kiekviena nauja rekonstrukcija, atlikta vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, atneš vilniečiams naujų siurprizų.

infa.lt susisiekus su Vilniaus savivaldybės rinkodaros skyriaus atstovais, buvome persiųsti į savivaldybės įmonės Grinda rinkodaros skyrių , kur išdėsčius situaciją Neries krantinėje ir paklausus – kada planuojama, jeigu planuojama, iki galo sutvarkyti Neries krantinės broką, atsiradusį po krantinės rekonstrukcijos (anksčiau, iki rekonstrukcijos to nebuvo), Grindos rinkodaros ir komunikacijos specialistė, Dovilė Lisauskaitė, atsiuntė tokį atsakymą:

„Neries krantinės remonto darbai ir jų apimtys buvo vykdomi pagal paruoštą projektą. Šaltinio vandens surinkimas ir vandens nuvedimas į upę nebuvo numatytas, tačiau vykdant darbus buvo pastebėta, kad šioje vietoje šaltinio vanduo veržiasi į paviršių. Todėl bendrovė „Grinda“ įrengė vandens surinkimo šulinį, iš kurio buvo numatyta įrengti vandens nuvedimą į Nerį. Dėl praeitos itin lietingos vasaros buvo pakilęs Neries vanduo, tai suformuoti krantinės rostverke vandens išleistuvo nebuvo galimybės. Šį mėnesį yra numatyta įrengti vandens nuvedimo į upę vamzdį. Atkreipiame dėmesį, kad šaltinio, sniego tirpsmo, lietaus vanduo nėra nekokybiškai atlikti darbai. Tiek čia, tiek kitose vietose, kuriose dirba bendrovė „Grinda“, darbai vykdomi vadovaujantis statybą reglamentuojančiais teisės aktais”.

Savo pažadą Grinda ištesėjo ir bent kol kas vienos pelkės nebėra. Galime padėkoti dėl to. Kaip bus su kitomis, ypač prie nusileidimo prie buvusių Sporto rūmų, neaišku, matyt teks laukti rudens lietų ir kreiptis vėl.
Sutvarkyta pelkė:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 613

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Ačiū kad parašėt    -  2018-08-13, 09:28

    Kas rytą bėgioju paupiu visame aprašytame ruože ir kiekvieną kartą tenka numesti tempą iki žingsnio nes bijau paslysti. Grinda dirba be konkurencijos, todėl gali sau leisti palikt tokius liapsusus po savęs. Matyt Vilniaus meras suinteresuotas tokia tvarka. Esu matęs ir momentą kai tik po metų buvo keičiamos naujos trinkelės nes nubyrėjo tik po vieno sezono. Medžiagų ir darbų kokybė apie 60 procentų iš šimto. Konkurencijos būdu negautų jokių darbo, tačiau su Šimašiaus protekcija sėkmingai mala „š”. Nemačiau, kad būtų paminėta apie nusileidimo nuo Sporto rūmų ruožą – nedarys nieko?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. eglė    -  2018-08-13, 22:03

    Aš asmeniškai netikiu, kad jie sugebės per mėnesį laiko tą sutvarkyti. Bus įdomu pasekti susirašinėjimą, nors biurokratų atsirašinėjimas jau senokai nekelia nuostabos. Čia dar sugebėt reikia – „jei remiantis teisės aktais – tai galima palikt upelius ant žmonių tako”. N-taip, reikės įsidėmėt šią logiką 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....