infa.lt

Apie tėvus ir jų kovą su vaikų autizmu

15 liepos
01:02 2015

bnr.bg

vaikas

Pasaulyje 150 vaikų tenka vienas sergantis autizmu. Viso tai sudaro apie 2% planetos gyventojų. Bulgarijoje vis dar nėra bendro registro, kuris apimtų vaikus ir suaugusius, turinčius šią problemą. Manoma, kad tokių žmonių yra apie 140 tūkstančių. Nedaugelis žino, kad autizmas – tai būsena, susijusi su socialinės komunikacijos problemomis. Būtent dėl šių kliūčių visuomenė labai dažnai šiuos žmones vertina atsainiai, nes nesuvokia problemos.

Piotras Kondevas ir jo sutuoktinė Lilija, gyvenantys mieste Pazardžikas, turi keturis vaikus. Vienas iš sūnų – dešimtmetis Emilis – netipiškas autistas. Apie vaiko problemas Piotras ir Lilija sužinojo, kai jis buvo dar visai mažas, ir iki šiol nenustoja ieškoti jų sprendimų būdų. Dešimtys terapijų, gydymų ir metodų – kai kurie padeda, kiti – ne. Štai kuo pasidalino Piotras:

„Nuolat ieškant ir dirbant mes atsidūrėme hiperbarinės oksigenacijos (deguonies) terapijoje arba paprasčiau kalbant – barokameroje. Bulgarijoje tokios rūšies terapija mažai žinoma, nes čia beveik nėra barokamerų. Kai mes sužinojome šią informaciją, tokia terapija buvo taikoma tik Varnoje ir Sofijoje. Tai susiję su kelionėmis. Todėl iš pradžių mes pabandėme namų barokamerą, kurią mums davė artimas draugas. Po 40-50 seansų rezultatai buvo gana vangūs. Ir mes nutarėme pratęsti su tikra barokamera. Problema tame, kad namų barokameroje gerokai mažesnis slėgis ir papildomai nėra deguonies, o terapijos esmė – būtent papildomas deguonis“.

Šeima dviem mėnesiams atsikraustė į Varną, kur vaikas praėjo 45 nuoseklių procedūrų kasdien barokameroje kursą. Rezultatai matėsi rimti – Emilis ėmė geriau jausti savo kūną, gerokai pagerėjo holistinė ir smulkioji motorika, jis pradėjo šokinėti ant batuto, piešti pagal kontūrus… Po kelių mėnesių procedūros buvo pakartotos Sofijoje. Rezultatai viršijo lūkesčius ir tėvai įsitikinę, kad būtent tai – tinkama terapija Emiliui.

Tėvas stengėsi surasti panašaus tipo kamerą, įtikinti vietinius specialistus ir gydymo įstaigų savininkus jos nauda. Tačiau deja, be jokių rezultatų! Ir tada… „Sieloje aš technikas ir, tikėtina, būtent tai man padėjo pradedant daryti barokamerą, – pasakoja Piotras Kondevas. – Aš neturėjau jokių abejonių, kad mums ji reikalinga. Mūsų gyvenimo ir galimybių lygis toks, jog, norom nenorom, aš nusprendžiau pabandyti. Aš ir neabejojau, jog spėsiu padaryti barokamerą, kadangi agregato konstrukcija ir aparatūra nelabai sudėtinga. Paprasčiausiai reikėjo šiek tiek laiko, priemonių ir noro. Ir visą tai aš turėjau!“.

Barokamera susideda iš daugybės techninių elementų. Pagrindinis reikalavimas renkantis kiekvieną elementą Piotrui Kondevai buvo maksimalus saugumas ir techninių reikalavimų atitikimas. Visi komponentai licencijuoti ir praėję metrologinę patikrą.

paveikslėlis

Bulgarijoje neegzistuoja normatyviniai nurodymai barokameroms. Kažkada tai gali tapti problema, jeigu atsiras kameros, neatitinkančios keliamų reikalavimų. Tačiau Piotras Kandevas pasiruošęs apginti savo išradimą. Kaip jis sako: „tiek, kiek aš perskaičiau ir surinkau informacijos apie barokameras, tiek aš nesužinojau nei vienoje savo specialybėje“.

Štai jau du mėnesius Emilis naudojasi barokamera. Jis laimingas, ramus, bendraujantis, autizmo požymiai beveik nepastebimi, išskyrus kalbą… Jis jau žaidžia su kitais vaikais, jis tiesiog tapo vienu iš jų! Tėvai patenkinti pasiekimais, tačiau dar laukia daug darbo ir terapija tęsiasi. Piotras ir Lilija nori, kad žmonės žinotų, jog barokameros terapija padeda ne tik vaikams autistams, tačiau ir su įvairiomis kitomis atsilikimo formomis, elgesio sutrikimais, hiperaktyvumu ir kt.

Barokamerą galima taikyti daugelyje procesų: gydant įvairios rūšies išorinius audinių pažeidimus, apsinuodijimus dujomis, maisto produktais, skysčiais ir kt. Jau dešimtis metų kaip ši terapija egzistuoja tokiose šalyse kaip Anglija ir Italija, ir naudojama nemokamai ir plačiai, gydant išsėtinės sklerozės ir vaikų serebralinio paralyžiaus atvejus.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 597

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...