infa.lt

JAV teismas nusprendė, jog kiekvienas turi teisę atsispausdinti sau pistoletą 3D spausdintuvu

19 liepos
20:33 2018

Daugiametė juridinė priešprieša baigėsi JAV vyriausybės pralaimėjimu. Cody Wilson išsikovojo teisę laisvai platinti trimačius šaunamojo ginklo detalių modelius, pritaikytus 3D spausdinimui.

2013 metais Cody Wilson, įkūręs open-source projektą Defense Distributed, kuris užsiima savarankiškos šaunamojo ginklo 3D-spaudos dokumentacijos platinimu, atsispausdino ir išbandė pirmą pistoletą, kurio visos detalės buvo pilnai pagamintos 3D spausdintuvu. Dokumentacijos rinkmenos, kurias jis įkėlė į savo tinklapį buvo atsisiųstos šimtus tūkstančių kartų, kol neįsikišo valdžia,.

Valdžia liepė Vilsonui pašalinti visas duomenų rinkmenas iš tinklapio, kitu atveju grasino jam pateikti kaltinimus dėl neteisėto ginklų eksporto į užsienį, juk dokumentaciją atsisiųsdavo ne tik JAV piliečiai. Vilsonas buvo gąsdinamas daugiamilijoninėmis baudomis, tačiau jo advokatai padavė ieškinį teismui dėl teisės nešioti ginklą ir draudimo laisvai platinti informaciją teisių pažeidimo. Pasekoje, prieš du mėnesius valdininkai pasiūlė Vilsonui teismo sandėrį, iš esmės pripažinę jo argumentų teisingumą, rašo Wired.

„Jeigu kodas – tai ta pati informacija, tai konstitucinių normų draudimo prieštaravimas akivaizdus – paaiškina savo poziciją Vilsonas. – Tegu tai netgi pistoletas, koks skirtumas?“

Teisingumo ministerija neatlaikė tokių argumentų. Ji pažadėjo pakeisti šaunamojo ginklo iki 50-ojo kalibro eksporto taisykles ir perduoti dalį funkcijų prekybos Ministerijai, kuri neribos techninės ginklų dokumentacijos platinimo internetu. Tuo tarpu Vilsonas gavo unikalią licenziją šių duomenų publikavimui.

Dabar jis ir jo šalininkai dirba startuojant saitą Defcad,com ir pildo jį savadarbių šaunamųjų ginklų schemomis, – nuo vienkartinių pistoletų iki pusiau automatinių ginklų. Jame bus eksponuojami ir naudotojų atsiųsti modeliai – Vilsonas tikisi, jog greitai saitas pavirs į praktiškai visų, kokius tik galima įsivaizduoti, šaunamųjų ginklų duomenų bazę

Ir visi šie duomenys bus prieinami iš bet kurio pasaulio taško – atsisiuntei, atspausdinai 3D spausdintuvu ir sumontavai.

Beje, neatmestina, jog šalių, kuriose uždraustas laisvas šaunamųjų ginklų pirkimas-pardavimas šį interneto portalą užblokuos.

Pats Vilsonas suvokia, jog nevalingai gali tapti nusikaltėlių ar psichškai nestabilių žmonių bendrininku, tačiau, sprendžiant pagal jo pasisakymus, jį labiau jaudina galimybė laimėti mūšį už laisvą ginklo nešiojimą ir skaitmeninę erą.

Technologijos sukuria problemas, technologijos jas ir išsprendžia. Kol ginklų draudimo šalininkai kovoja su ginklavimosi lobistais, startuolis Royal Holdings kuria dėklą išmaniesiems, sugebantį įžiūrėti po apranga paslėptus peilius, pistoletus ar sprogmenis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 211

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...