infa.lt

Seimo socialdarbiečiai dalinosi patirtimi su Ukrainos antstoliais, kaip pelningą antstolių veiklą iš valstybės pervesti į privačias rankas

18 liepos
18:42 2018

LSDD nuotrauka

Liepos 17 d. Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos seniūnas Andrius Palionis, LSDD frakcijos nariai, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė susitiko su grupe Ukrainos privačių antstolių, Ukrainos Respublikos teisingumo ministerijos ir Lietuvos antstolių rūmų atstovais.

Svečiai iš Ukrainos Lietuvoje lankosi su pažintiniu praktiniu vizitu, kurio tikslas susipažinti su Lietuvos antstolių 15 metų veiklos patirtimi vykdant skolų išieškojimą privačiais pagrindais veikiančiose antstolių kontorose, pristatyti informacinių technologijų panaudojimo galimybes ir profesinės etikos reikalavimus.

Apskrito stalo diskusijoje buvo aptartos antstolių veiklos perdavimo iš valstybinio į privatų sektorių problemos, pasidalinta vertingomis įžvalgomis, paliesti šio klausimo psichologiniai aspektai. Parlamentarai pristatė svečiams aktualias Seime teiktas įstatymų pataisas ir siūlymus dėl vaikų teisių apsaugos, skolų išieškojimo iš nemokių skolininkų, greitųjų kreditų išdavimo sąlygų sugriežtinimo. Svečiai domėjosi Lietuvos patirtimi keičiant statusą, perduodant antstolių veiklą iš valstybinio į privatų sektorių, privačių antstolių veiklos teisiniais aspektais, reglamentavimu, kontrole, profesine etika.

Pristatydama įgyvendinamus projektus ir iniciatyvas Seimo narė R. Šalaševičiūtė pabrėžė, kad itin svarbu atsižvelgti į skurdo mažinimą ir išlaikyti proporcingumą tarp kreditorių ir skolininkų.

„Šiuo metu su kolegomis parlamentarais Seime dirbame, siekdami išspręsti skurde atsidūrusių skolininkų pagrindinę bėdą – kad atidavus skolos dalį liktų lėšų dalis pragyventi. Pagrindiniai įstatymų projektai nukreipti būtent šia linkme – kad mažintume skurdą. Labai svarbu teisingai sudėlioti prioritetus ir išlaikyti proporcingumą tarp kreditorių ir skolininkų. Manau, kad tai aktualu ne tik mūsų šaliai, bet ir Ukrainai“, – sako R. Šalaševičiūtė.

Lietuvos antstolių rūmai, inicijavę šį projektą siekia prisidėti prie skaidrios ir efektyvios spendimų vykdymo sistemos įtvirtinimo bei palankios investicinės aplinkos kūrimo Ukrainoje. Dėl itin žemo teismo antstolių veiklos efektyvumo Ukrainoje šiuo metu išieškoma tik apie 3–5 proc. reikalaujamų skolų. Atlikus teisinės aplinkos, Ukrainos teismų praktikos ir antstolių veiklos tobulinimo poreikių analizę, Ukrainos antstoliams bus parengtos darbo organizavimo, klientų aptarnavimo ir antstolių kontorų įvaizdžio gerinimo rekomendacijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 77

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...