infa.lt

Vaiko teisė būti atskirtam nuo šeimos – ar teisingai suprantamos vaiko teisės?

13 liepos
10:36 2018

Arvydas DaunysDaunys Arvydas

Prieš porą dienų paskelbta Eltos medžiaga, kurioje Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovas Janas Maciejievskis informavo apie iš šeimų paimtus (atimtus) 90 vaikų, vien per pirmąsias 9 liepos mėnesio dienas. Tą daryti leidžiantis „Vaikų teisių apsaugos įstatymas“ įsigaliojo nuo liepos 1-os dienos.

Kaip teigia tarnybos vadovas K. Macieejievskis, per tas dienas buvo gauta virš 200 pranešimų apie galimus vaikų teisių pažeidimus.

„Iš tėvų ir teisėtų globėjų buvo paimta 90 vaikų, iš jų 30 nustatytas antras grėsmės lygis ir priimtas teisinis sprendimas paimti iš tėvų. Kiti 60, įvertinus grėsmės lygį, bus grąžinti tėvams arba, nustačius antra grėsmės lygį, bus sprendžiama dėl paėmimo iš tėvų“, – sakė tarnybos direktoriaus pareigas einantis J. Maciejevskis. (Delfi)

Primename, kad antras grėsmės lygis vaikui nustatomas, kai kyla grėsmė vaiko saugumui, sveikatai ir gyvybei. Jis matomai nustatomas vietoje, po ko vaikas paimamas iš šeimos.

Su pačiu Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas projektu galima susipažinti čia.

Čia iškart kyla klausimas – ar iki įstatymo įsigaliojimo nebuvo gaunama jokių skundų dėl skriaudžiamų vaikų, ar tie skundai buvo ignoruojami, ar vos tik įsiteisėjus įstatymui skambučiai pasipylė lyg iš gausybės rago?

Žinant tai, jog mūsų tautiečiai įstatymų leidyba nelabai domisi ir dažniausiai susipažįsta su jais, kai tenka susidurt tiesiogiai, keistokai skamba toks tarnybos direktoriaus tvirtinimas, jog nuo pat įstatymo įsigaliojimo pirmos dienos pasipylė netikėta skambučių lavina (virš 200). Tai vis tik, buvo ir anksčiau ar tai tarnybos vadovo bandymas sutirštinti spalvas?

Naujoji vaiko teisių apsaugos sistema: pagalba ar valstybės rimbas tėvams bei visai šeimai?

Nes sprendžiant iš paskelbtų skaičių, galima susidaryti įspūdį, jog vos tik per 9 įstatymo galiojimo dienas, Lietuvoje 30 -čiai vaikų (mažiausiai) iškilo grėsmė gyvybei ir sveikatai, kai tuo tarpu iš rezonansinių įvykių skaičiaus, kurių Lietuvoje įvyksta vos vienas-kitas, galima spręsti, jog situacija tikrai nebloga – lietuviai myli savo vaikus ir didžiulio pasmerkimo sulaukia tie pašlemėkai, kurie iš tiesų juos skriaudžia.

Šie skaičiai preziumuoja, jog į mėnesį iš tėvų bus atimta apie 90 vaikų (turint omenyje, jog du trečdaliai bus grąžinami), o per metus šis skaičius sieks apytiksliai 1080. Tiek šeimų per metus Lietuvoje bus padaromos nelaimingomis. Tiek vaikų praras savo šeimas. Ar to siekiama?

Vėlgi, žvelgiant iš teisinės pusės – įteisinti galima bet ką, ir prisidengiant bet kokiu lozungu. Net ir pažeidžiant vaikų teises, tuo pačiu tvirtinant, jog vaikų teisės ginamos. Nes taip teigia įstatymo iniciatoriai ir juos palaikanti politinė dauguma.

Tad pabandykime įsivaizduoti vaiko paėmimo iš tėvų situaciją:

Namuose vyksta balius, kas lietuviams įprasta, ypač giminės susibėgimuose – jubiliejai, vestuvės, gimtadienio šventimas ir pan.

Natūralu, kai tokiu giminės susibūrimo metu vartojamas alkoholis. Kai sakau natūralu, tai nereiškia, kad man natūralu, – natūralu iš teisinės pusės, nes alkoholio vartojimas kol kas dar neuždraustas Lietuvoje, o pats alkoholis parduodamas maisto prekių ir prekybos centruose laisvai.

Tai štai, tokio giminės susibūrimo metu visi atvyksta su šeimomis ir suprantama su vaikais. O tada kažkoks pikta linkintis kaimynas paskambina vaiko teisių apsaugos tarnybai, ta atvažiuoja ir susirenka visus patenkančius į mažamečių kategoriją vaikus.

Nes, pasak J. Maciejievskio – „Jei visi tėvai yra neblaivūs, nėra kam pasirūpinti vaiku, tada jau kyla grėsmė jo saugumui“. (Delfi).

Ir giminės šventė virsta tragedija. Ne todėl, kad prisigėrę giminaičiai skriaudė savo vaikus, o todėl, kad šoko, dainavo, valgė ir gėrė ir nesirūpino savo vaikais tas kelias valandas.

Iš to mes aiškiai išvedame užmaskuotą teiginį – „Tėvai grėsmę vaikui kelia net nieko nedarydami“ – būtent todėl, kad nieko nedaro, nes tuo metu vartoja alkoholį ir neprižiūri vaikų. Užsiėmę kažkuo kitu. Kaip virdami sriubą ar siurbdami su dulkiu siurbliu kambarius. Nes tuo metu neprižiūri vaikų. Nes pavartojęs alkoholio žmogus savo vaiku pasirūpinti jau nebesugeba. Tas įrodyta. STOP. O kas įrodė kad nesugeba?

Mūsų visuomenė iki šiol išgyveno ir be šio įstatymo, kurio įsigaliojimas niekaip nesumažins pašlemėkų, skriaudžiančių savo vaikus skaičiaus. Ir net šio įstatymo autoriai, bei už jį balsavę politikai yra išaugę nesaugomi vaikų teisių. Ar jie jautėsi kažkuo labiau nuskriausti? Ar smerkia savo tėvus už tai, kad jie išgerdavo giminės susiėjimų metu?

Net vairuotojams yra leidžiama minimali alkoholio norma, kai laikoma, kad vairuoti dar saugu.

Čia turėčiau patikslinti – aš neteisinu geriančių tėvų, nieku gyvu. Geriau, kad vaikai nematytų tokių dalykų. Tačiau dabar kalbu apie tai, kad niekur įstatyme nenurodoma kiek galėtų būti išgėrę tėvai, kad būtų laikoma, jog jie dar gali-sugeba pasirūpinti savo vaiku. Kiek promilių? Ar kitų dydžių? Niekur tas neapibrėžiama, iš ko galima daryti išvadą, kad tėvai nieku gyvu vartoti alkoholio negali kartu, net švęsdami savo vestuvių metines, jei neturi kam palikti savo mažamečių vaikų.

Kiti vaikai, net ir vyresni, jei jiems nėra 14 metų ir daugiau, nėra laikomi galinčiais pabūti laikinais globėjais savo jaunėliams broliams ir sesutėms. Kas yra visiškas nonsensas. Nes pagalba tėvams prižiūrint savo mažesnius broliukus ar/ir sesutes tradiciškai buvo (ir yra) laikoma normaliu dalyku lietuvių tautos šeimose.

Atsimenu save ir krūpteliu – jei tuomet būtų galiojęs toks įstatymas – būčiau išaugęs (jei žinoma būčiau) be šeimos. Mat į vaikų darželį eidavau vienas nuo 4,5 metų, o į mokyklą (reikėdavo pereiti per gatvę) nuo 1-os klasės. Mano tėvai neabejotinai būtų buvę apkaltinti nepriežiūra, keliančia grėsmę vaiko saugumui ir gyvybei, nors alkoholio ir nevartojo.

Mano sesuo irgi būtų išaugusi be šeimos, nes tuo metu, kai mama būdavo užsiėmusi valgio šeimai gaminimu, kai tėvas dirbo, aš su sesute būdavau lauke. Man tuo metu buvo 7 metai. Greičiausiai mus abu būtų tiesiog iš lauko paėmusi minima vaiko teisių apsaugos tarnyba., gindama mūsų teises. Aš niekada su tuo nebūčiau sąmoningai sutikęs – kažin, kurioje vietoje būtų mano teisė atsisakyti jų paslaugų? Kažkodėl abejoju ar manęs kas nors būtų to klausęs.

Čia reikia pastebėti, jog ne alkoholis yra vaikų paėmimo priežastis, ne tai, kad su vaikais blogai elgiamasi, o tai, kad, esą nėra kam jų prižiūrėt (nors ir yra vyresnių brolių ar seserų), iš ko iškart kyla tiesioginė „grėsmė jų saugumui“. Iš to galima daryti prielaidą, jog „nepriežiūra” tėra tik pretekstas atimti vaikus, nes realiai dauguma iš mūsų esame išaugę prižiūrimi arba patys prižiūrėję savo brolius-seseris. Dėl ko niekas neturi anei jokių pretenzijų savo tėvams ir, pastebėkime, nelaiko, jog buvo pažeistos mūsų kaip vaiko teisės. Nes mes augome mylimi savo šeimose ir visada su nostalgija prisimename savo vaikystę.

Ir būtent nepriežiūra yra silpnoji grandis šiame įstatyme. Nes esant tokioms ekonominėms sąlygoms, kaip Lietuvoje – tėvai negali nusamdyti auklės vaikams (neturi tam lėšų), kuri juos prižiūrėtų visą tą laiko, kol jie dirba, todėl dalį laiko vaikai būna paliekami patys sau. Kas iš esmės nėra blogai vaikui, nes ugdo jo savarankiškumą.

Tačiau įstatymo požiūriu, šis laikas tampa Trojos arkliu šeimai. Kai vaikas po pamokų lieka vienas namuose. Kad juo pasinaudojus kaip pretekstu galima būtų atimti vaiką iš šeimos.

Net nebūtina sulaukti kaimynų skambučio, kad vaikas būtų atimtas už nepriežiūrą, kuri beje irgi laikoma kaip  smurtas prieš vaiką. Pakaks inscenizuoti tą skambutį, kad galima būtų atlikti patikrinimą ir „nustatyti to smurto faktą“.

Vaikus paėmusios tarnybos skelbia per TV, jog „jei nebūtų už ką neatiminėtų vaikų“. Į ką galima atsakyt – žinoma, ypač kai atimama nė už ką, įvardinant tą „kažkuo“.

Nepriežiūra iš esmės galima pavadinti režimą, kurį tėvai sudarė vaikui lavindami jo savarankiškumą. Grįžęs iš mokyklos, pavyzdžiui, nueina į parduotuvę duonos, padaro pamokas, porą valandų pasivažinėja dviračiu, kol tėvai grįžta iš darbo.

Visas tas savarankiškai praleidžiamas laikas automatiškai patenka į nepriežiūros kategoriją. Ir už tai šeimai gali būti taikomos žiaurios sankcijos. Kai tuo tarpu pačiam vaikui – tai gyvenimo pradžios mokykla. Savarankiškumo ugdymas.

Ar valstybei nereikalingi savarankiški, suprantantys ko nori iš gyvenimo piliečiai?

Ar vis tik valstybei tėra reikalingas tik pretekstas atimti vaikams, kur šis įstatymas tik pirmas žingsnis pradedant vystyti prekyba vaikais verslą, kuris pilnu tempu vyksta Norvegijoje?

Pikti liežuviai plaka, jog šio įstatymo autorės ir iniciatorės D. Šakalienės veiklą finansavo Norvegijos institucijos. Jei tai tiesa, – tai jo šaknys slypi giliai, o vaisiai bus tikrai kartūs.

Nes negali būti laikoma normaliai valstybė, kur vos tik įsigaliojus vaiko teisių apsaugos įstatymui, per pirmas 9 jo galiojimo dienas 90 vaikų patyrė gilią traumą, būdami atskirti nuo savo šeimų, esą ginant jų teises, jų sveikatą, gyvybę.

Vaiko teisės negali būti tapatinamos su atskyrimu nuo šeimos, išskyrus kritinius atvejus. Nes atskyrimas nuo šeimos – tai vaiko teisių pažeidimas.

Vargu ar pačių vaikų buvo klausiama ar jie nori, kad jų teisės būtų ginamos tokiu būdu, kai juos kaži kur išveža svetimi nepažįstami žmonės.

Valstybės prioritetas turėtų būti vaiko teisė turėti šeimą. Biologinę šeimą, kurioje jis gimė. Kritiniai atvejai, kai vaikui tikrai gresia pavojus gan reti, todėl ir atskyrimas nuo šeimos turėtų būti išimtinis atvejis, o ne sistema, kai per 9 dienas iš šeimų atimama 90 vaikų.

Laikas stabdyti tokią praktiką. Ji veda tik į valstybės išsibėgiojimą.

Infa.lt uždavė klausimus Valstybės Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Kai tik bus gauti atsakymai – mes pasidalinsime jais su jumis mieli skaitytojai.

P.s.
Gavome vieno skaitytojo komentarą, kuris nepanoro jo skelbti viešai savo vardu, todėl įdedame kaip anoniminį ir netaisytą:

Nenoriu viešai rašyti. Bet jei kam kils mintis atimti iš mano dukros mano Anūkę- žinok pasiimsiu dalyvausių tame procese į aną Pasaulį tiek kiek spėsiu. Tikrai… Pažadu. Ir nesiaiškinsiu, kad va vykdžiau įstatymą… Man px… Savo jau pragyvenau pakankamai. Tikrai…
Gali panaudoti mano įspėjimą… Jie užkabina ne tik tėvus. Bus mažiausiai viena lb piktas senelis. Ir neprognozuojamas. Tegul neprovokuoja. Pažadu

Kaip balsavo Seimo nariai priimant „Vaiko teisių apsaugos” įstatymą:

 

Seimo narys(-ė) Frakcija Prieš Susil.
Ačienė Vida LVŽSF +
Adomėnas Mantas TS-LKDF +
Alekna Virgilijus LSF +
Andrikis Rimas TTF +
Anušauskas Arvydas TS-LKDF
Armonaitė Aušrinė LSF +
Ažubalis Audronius TS-LKDF +
Ąžuolas Valius LVŽSF +
Bacvinka Kęstutis LVŽSF
Bakas Vytautas LVŽSF +
Balsys Linas MG
Bartkevičius Kęstutis TTF +
Bastys Mindaugas LSDPF
Baškienė Rima LVŽSF +
Baublys Juozas LSF
Baura Antanas LVŽSF +
Bernatonis Juozas LSDPF +
Bilotaitė Agnė TS-LKDF
Budbergytė Rasa LSDPF +
Bukauskas Valentinas LSDPF +
Burokienė Guoda LVŽSF +
Butkevičius Algirdas LSDPF +
Čimbaras Petras LSDPF
Čmilytė-Nielsen Viktorija LSF +
Dagys Rimantas Jonas TS-LKDF +
Degutienė Irena TS-LKDF
Dumbrava Algimantas TTF +
Džiugelis Justas LVŽSF +
Gaidžiūnas Aurimas LVŽSF +
Gailius Vitalijus LSF +
Gaižauskas Dainius LVŽSF
Gelūnas Arūnas LSF
Gentvilas Eugenijus LSF +
Gentvilas Simonas LSF
Glaveckas Kęstutis LSF
Gražulis Petras TTF +
Gumuliauskas Arūnas LVŽSF +
Imbrasas Juozas TTF +
Jakeliūnas Stasys LVŽSF
Jarutis Jonas LVŽSF +
Jedinskij Zbignev LLRA-KŠSF +
Jovaiša Eugenijus LVŽSF +
Jovaiša Sergejus TS-LKDF +
Juknevičienė Rasa TS-LKDF +
Juozapaitis Vytautas TS-LKDF +
Juška Ričardas LSF +
Kamblevičius Vytautas TTF +
Kaminskas Darius LVŽSF
Karbauskis Ramūnas LVŽSF
Kasčiūnas Laurynas TS-LKDF
Kepenis Dainius LVŽSF +
Kernagis Vytautas TS-LKDF
Kindurys Gintautas LVŽSF +
Kirkilas Gediminas LSDPF
Kirkutis Algimantas LVŽSF +
Kravčionok Vanda LLRA-KŠSF +
Kreivys Dainius TS-LKDF +
Kubilienė Asta LVŽSF
Kubilius Andrius TS-LKDF +
Landsbergis Gabrielius TS-LKDF +
Langaitis Tadas TS-LKDF +
Liesys Jonas LSF +
Linkevičius Linas Antanas LSDPF
Mackevič Michal LLRA-KŠSF +
Majauskas Mykolas TS-LKDF +
Maldeikienė Aušra MG +
Markauskas Bronius LVŽSF
Martinėlis Raimundas LVŽSF
Masiulis Kęstutis TS-LKDF +
Matelis Bronislovas MG +
Matkevičienė Laimutė LVŽSF +
Matulas Antanas TS-LKDF
Mažeika Kęstutis LVŽSF +
Miliūtė Rūta LVŽSF +
Morkūnaitė-Mikulėnienė Radvilė TS-LKDF +
Narkevič Jaroslav LLRA-KŠSF +
Nausėda Alfredas Stasys LVŽSF
Navickas Andrius TS-LKDF +
Navickienė Monika TS-LKDF +
Nekrošius Arvydas LVŽSF +
Nevulis Petras LVŽSF +
Norkienė Aušrinė LVŽSF +
Olekas Juozas LSDPF +
Olševski Česlav LLRA-KŠSF +
Palionis Andrius LSDPF +
Papirtienė Aušra LVŽSF +
Pavilionis Žygimantas TS-LKDF +
Poderys Virgilijus LVŽSF
Popovienė Raminta LSDPF
Pranckietis Viktoras +
Puidokas Mindaugas LVŽSF +
Pūkas Kęstutis MG
Pupinis Edmundas TS-LKDF +
Puteikis Naglis LVŽSF
Rastenis Vytautas LVŽSF +
Razma Jurgis TS-LKDF +
Rimkus Juozas LVŽSF +
Rinkevičius Viktoras LVŽSF +
Rozova Irina LLRA-KŠSF +
Sabatauskas Julius LSDPF
Salamakinas Algimantas LSDPF +
Saudargas Paulius TS-LKDF
Simulik Valerijus LVŽSF
Sinkevičius Rimantas LSDPF +
Sinkevičius Virginijus LVŽSF
Sysas Algirdas LSDPF +
Skaistė Gintarė TS-LKDF +
Skardžius Artūras LSDPF +
Skvernelis Saulius LVŽSF
Smirnovas Kęstutis LVŽSF +
Stacevičius Lauras LVŽSF +
Stančikas Andriejus LVŽSF
Staniuvienė Levutė LVŽSF +
Starkevičius Kazys TS-LKDF +
Steponavičius Gintaras MG
Streikus Zenonas LVŽSF +
Strelčiūnas Algis TS-LKDF +
Šakalienė Dovilė LSF +
Šalaševičiūtė Rimantė LSDPF +
Šarknickas Robertas LVŽSF +
Šedbaras Stasys TS-LKDF +
Šiaulienė Irena LSDPF +
Šimas Audrys LVŽSF +
Šimonytė Ingrida TS-LKDF +
Širinskienė Agnė LVŽSF +
Talmont Leonard LLRA-KŠSF +
Tamašunienė Rita LLRA-KŠSF +
Tomilinas Tomas LVŽSF +
Tumėnas Stasys LVŽSF +
Urbšys Povilas LVŽSF +
Vaičekauskas Gintaras LSF
Valiūnas Petras LVŽSF +
Vareikis Egidijus LVŽSF +
Varkalys Jonas LSF +
Varžgalys Juozas LVŽSF +
Vasiliauskas Gediminas LVŽSF +
Veryga Aurelijus LVŽSF
Vingrienė Virginija LVŽSF
Vinkus Antanas LSDPF +
Zingeris Emanuelis TS-LKDF
Žemaitaitis Remigijus TTF

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 7

  1. hadas    -  2018-07-13, 15:49

    Bet juk tai tvartas, kur eiliniai žmonės – gyvuliai, su kuriais daroma tai kas norima

    Tai Orvelo gyvulių ūkis. Ir tie, kas nenori šito matyti – tik apgaudinėja patys save.

    Jau pradedu džiaugtis, kad nesu Lietuvoje. Bet jei būčiau – mano vaikų jie taip lengvai nepaimtų. Matyt todėl taip ir stengėsi, kad aktyviausieji išvyktų iš Tėvynės, kad nesutrukdytų jų planams.

    Tai visiškas tvartas su gyvuliais. Gyvūnų teisių gynėjai turėtų pradėti ginti žmonių teises, nes situacija jau susilygina. Skirtumas tas, kad mūsų kol kas dar nepjauna mėsai, bet kas žino, tokiais tempais ir iki to jau nebetoli. Vaikus jau atiminėja.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Nesakysiu    -  2018-07-14, 08:40

    Apsurdas,augom,užaugom ir be to įstatymo,kas tikrai nežiurėjo vaikų ir tada buvo vaikų namai,bet nešitaip…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Stasė    -  2018-07-14, 12:29

    Be Vaikų teisių tarnybos užaugau ir senatvės sulaukiau netapusi nei veltėde, nei alkoholike. Gerai prisimenu vaikystę, kai per metines šventes tėvai susitikdavo su kaimynais ar giminėmis, pasivaišindavo iki dainavimo. Šventėms mama pagamindavo runkelinio alaus, kurio, būdama kokių 5 metų irgi paragavau gal nemažai, kad traukiau dainą: Sveikas gyvas, seni Šalti, Nauji Metai jau pas mus, o tuo metu buvo Velykos… Tėvai buvo be galo darbštūs ir reiklūs, o namuose buvo tvarka. Baisu nuo minties, kad kas nors būtų mėginęs mane iš tėvų paimti. Pamenu, kaip vienoje šeimoje abu tėvai gėrė, namuose lovose vietoj čiužinio tik šiaudai buvo, elektra atjungta, pulkas vaikų. Kai rajono Švietimo skyrius priėmė sprendimą vaikus paimti iš tėvų, jie klykė klaikiu balsu, tarsi žudomi būtų. Labai greitai pabėgo ir iš Varėnos rajono į Vilkaviškio rajoną parėjo pėsti. Nuvažiavę pareigūnai į namus, rado vaikus su tėvais ramiausiai bulves sodinančius. Tai štai, ką reiškia vaikui Šeima. Vaikų teisių tarnybose specialistai turėtų ne bereikšmes ataskaitas pildyti, o bendrauti su šeimomis, kurioms tos pagalbos prireikia, stebėti, patarti, nes ne visi idealiais gimstame. Kas nuoširdžiai mylės tą iš šeimos atimtą vaiką? Visos kalbos apie globotiniams suteiktą meilę tėra tik apgaulinga pasaka….Suprantama, tokius tėvus ir globėjus, kaip a.a. Matuko, reikia izoliuoti nuo visuomenės nedelsiant ir pareigūnus, dėl kurių aplaidumo ir abejingumo vargšui vaikui buvo nelemta gyventi.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Antanas    -  2018-07-14, 13:09

    Šalaševičiūtė, žlobienė, šakalienė- nemanau, kad už „ačiū” jos taip „rūpinasi” mūsų vaikais…

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Romas    -  2018-07-14, 14:51

    Absurdistanas.Kitokio zodzio,apibudinancio sia „valstybe”,nerandu.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Tapom absoliučia skandinavų kolonija    -  2018-07-14, 15:14

    Patys to nejausdami atsidūrėme konclageryje – iš mūsų valstybės vardu atimami vaikai, jie bus parduoti skandinavų iškrypėliams, o mes kaip avinėliai Tautišką giesmę giedame ir savo „laisvę” šloviname. Kai realiai padėtis tokia, kad laikas partizanų būrius formuoti ir savo vaikus ginti. Tik va kur pasislėpsi, kai ir miškus Ikea`ai iškirtom, ir pinigus skandinavų bankuosna sudėjom, ir norgių barnevernetą į savo įstatymus perkėlėme. Avinų banda.

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Nesvarbu    -  2018-07-14, 20:11

    Norvegu pareigunai 10 metu tyre barnevernet ir, ne tik Nirvegu, bet matomai, priverus barnevernet savivaldziavima del vaiku, kreiptasi i Lietuva, kur ramus zmones, kurie nestreikuoja del zmogaus teisiu pazeidimu. Tiems pritruko vaiku iskrypeliu seimoms, todel visai realu, kad musu valdzia nutare padeti siuo klausimu. Ne, cia ne vaiku teises gina, tai VERSLAS, vykdoma vaiku prekyba ir nekitaip. Juk nemazai vaiku naslaiciu buvo isgabenta is Lietuvos i uzsieni, o koks ju likimas dabar, nei viena institucija su tuo susijusi neatsakys. Paciam vaikui padaryta zala bus daug didesne, niekuo nepamatuojama, nes kokia mama bebutu, ji lieka mama, o svetimi liks scetimi. Pazinijau seima, is kuriu buvo paimtas vienas vaikas is triju. Kaip pasakojo tevas, verkdamas, lankantis savo vaika,krupu buvo klausytis:atvezu vaikui pilnus du krepsius maisto, saldumynu, kuriu pas mus sali nera, uzeinu ir matau, kaip tuos saldumynus pati globeja eda ir vaikas mano negauna to, ka atnesu, pastoviai vergdamas ir drebedamas prasesi namo, paakiai pamele, skundesi, kad ji skriaudzia, rekia ant jo ir net valgyt vaikas nenori, nes neskanu, o dede ir teta toj seimoj valgo kita maista… Tipiskas Norvegijos pavizdys. Nuzmogejimas del pinigu, kurie sioj srity plaukia upe ir nemenkom sumom. Kas toliau? Ogi tikrai palaikau ta seneli, jei kas nors palies mano anukus, rasiu kur kas ir kaip, Lietuva didelis kaimas, labai nepasisleps. Ir jei Salaseviciutei buvo isdauzti buto langai, tai nebepriezasties, o ir Sakaliene nukentejo del masinos. Beje, masinyte tai nepigi….. Pardave musu vaikus, vykdomas planas su paemimais ir ne kitaip. O vaikai uzaugs, suzinos tiesa. Nemanau, kad tie ystatymu leidejai neturi savo vaiku. Vertetu susimastyt.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....