infa.lt

Donaldas Trampas nekantrauja pradėti karą su NATO

11 liepos
05:30 2018

Kai šią savaitę Donaldas Trampas (Donald Trump) nuvyks į Briuselį ir pareikalaus, kad likusios NATO narės padidintų savo karines išlaidas, kaip atsaką, tikėtina, jis išgirs: „Mes jau padidinome!“. Tačiau JAV prezidentui kariniai biudžetai – tik vienas iš pretekstų nepasitenkinimui, rašo agentūra Bloo,berg.

Pradedant prekybiniais karais ir užbaigiant pasaulinių naftos kainų suderinimo sistema – Donaldas Trampas nusiteikęs sudraskyti į skutus egzistuojančią pasaulinę tvarką ir įvesti naują, kur pirmame plane bus tai, ką jis laiko Amerikos interesais.

D. Trampas nusiteikęs padaryti tai, nukreipęs savo rūstybę į tokias tarptautines institucijas, kaip Pasaulinė prekybos organizacija (PPO) ir „Didžioji septyniukė“. Kol JAV prezidentas ruošiasi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, NATO lyderiai, studijuojantys JAV prezidento pasisakymus jo Twitter socialinio tinklo paskyroje, spėlioja, kokias pretenzijas Donaldas Trampas pateiks Šiaurės Atlanto aljansui būsimame aukščiausio lygio susitikime.

„Jungtinės valstijos išleidžia NATO reikmėms kur kas daugiau, nei bet kuri kita šalis. Tai neteisinga ir nepriimtina. Nežiūrint į tai, kad šios šalys didina savo įnašus po to, kai aš užėmiau prezidento pareigas, jos turi padaryti kur kas daugiau. Vokietija skiria tik 1% nuo savo BVP gynybai, tada, kai JAV – 4%. Aljansas NATO duoda Europai kur kas didesnę naudą, nei JAV. Papildomai prie to, Europos Sąjungos proficitas prekyboje su JAV sudaro 151 milijardą dolerių, didelių prekybos barjerų amerikiečių prekėms sąlygomis. Na jau ne!“ – parašė Donaldas Trampas savo Twitter paskyroje.

Getting ready to leave for Europe. First meeting – NATO. The U.S. is spending many times more than any other country in order to protect them. Not fair to the U.S. taxpayer. On top of that we lose $151 Billion on Trade with the European Union. Charge us big Tariffs (& Barriers)!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2018

Vokietija: audros epicentre

Vokietija tingiai išskiria savo 1% nuo BVP į NATO taupyklę, tada kai mes mokame keturis procentus nuo kur kas didesnio BVP. Kas nors mato tame prasmę? Mes giname Europą (ir tai gerai), patirdami dideles finansines išlaidas, o mums prekyboje kaišioja pagalius į ratus!“

Angela Merkel susitaik4 su tuo, kad vesti reikalus su Donaldu Trampu jai bu snelengva. Prekybo sdeficitas, branduolinis susitarimas su Iranu, dujotiekiai, importo muitai, migracija, Susitarimai d4l klimato kaitos… Atrodyt7, jog visais klausimais Vokietija ir dabartin4 JAV administracija randasi konfrontacijoje.

Ry6ium su JAV lyderio parei6kimu apie tai, jog Vokietija skolinga Va6ingtonui milijardus dolerių gynybos išlaidų, Vokietijos kanclerė išsikėlė užduotį padidinti karinį biudžetą iki 1,5% BVP link sekančio dešimtmečio vidurio. Tai gerai, tačiau išlaidos vis tiek nesieks 2% ribos, nustatytos 2014 metų NATO aukščiausio lygio susitikime Velse. Panašu, jog Trampas išskyrė sau du pagrindinius tikslus – gynybos išlaidas ir prekybą. Tai reiškia, jog „Šūviu į Merkel“ bus galima nušauti du zuikius. Reikėtų pastebėti, jog tik penkios NATO narės sugebėjo skirti 2% savo BVP gynybai 2017 metais.

Theresa May, pasak kai kurių pranešimų, išreiškė abejones tuo, kad Britanijai verta didinti gynybos išlaidas. Jos prioritetas dabar yra darbas Brexit klausimais, ir jai dabar labai svarbu taupyti lėšas.

Tuo pačiu ji ieško būdų padidinti sveikatos apsaugos ir kitų programų finansavimą, kurios padėtų padaryti ją populiaresne savo šalyje. May nori pakeisti D. Trampo požiūrį į Vladimirą Putiną, įkalbėti JAV prezidentą užimti griežtesnę poziciją Maskvos atžvilgiu. Tačiau, turint omenyje, jog Britanijos ministrų kabinetas dabar randasi chaoso būsenoje, May turi pakankamai problemų namuose.

Kalbant apie Prancūziją – jai pavyko išvengti Trampo rūstybės, kadangi išleidžia gynybai truputį mažiau, nei 2% nuo BVP. Paryžius palaikė Vašingtono karines operacijas Sirijoje ir dabar yra artimiausias karinis JAV sąjungininkas. Lyginant Trampo santykius su kitais Europos lyderiais tampa akivaizdu, jog su Makronu jie, galima sakyti, geriausi draugai. Nuo pat pradžių Makronas laikėsi pragmatiško požiūrio į Trampą, tvirtindamas, kad Prancūzija neturi kito pasirinkimo, išskyrus tai, kad dirbtų su JAV. Be to, Trampas pats pakvietė Makroną aplankyti Baltuosius rūmus. Tačiau negalima sakyti, jog Makrono palaikymo reitingas tėvynėje būtų aukštas.

JAV prezidento santykiai su Turkijos prezidentu buvo laikomi šiltais iki to meto, kol Ankara nepriėmė sprendimo pirkti pas Rusiją raketinius kompleksus C-400. Šie kompleksai nesuderinami su NATO sistemomis ir daugelis senatorių siūlė nubausti Turkiją už neklusnumą – įvesti ekonomines sankcijas ar atsisakyti parduoti F-35 naikintuvus. Kaip bebūtų, tie grasinimai iki šiol nebuvo įgyvendinti, o Turkija jau gavo savo pirmuosius F-35.

Kas dar gali tapti taikiniu?

NATO sudaro 29 šalys, ir Trampas išsiuntė laiškus daugumai savo kolegų-lyderių, priekaištaudamas daugeliui dėl jų niekingai mažų karinių biudžetų. Jų tarpe Italija, Belgija, Nyderlandai, Ispanija, Kanada ir Liuksemburgas. JAV prezidentas piktinasi tuo, jog Norvegija išlieka vienintele NATO nare, besiribojančia su Rusija, kuri net neturi planų padidinti karines išlaidas iki 2% BVP..

Italijos premjeras Džiuzepe Konte (Giuseppe Conte) pareiškė, kad jo šalies įnašai „neturi būti vertinami tik ekonomine prasme. Panašu, jog Europa nepasirengusi vykdyti JAV prezidento reikalavimų, reziumuoja Bloomberg.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 137

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...