infa.lt

Kriptovaliutų karai: pasipriešinimas (2)

02 liepos
01:01 2018

tęsinys, pirma dalis čia

Kaip kriptovaliutų kūrėjai kovoja su ASIC čipų, apskaičiuotų greitam skaitmeninių pinigų uždarbiui, gamintojais ir kokios tame iškyla problemos, antrą šios temos dalį pradeda Forbes.

Praeitoje temoje buvo pasakojama apie specializuotus procesorius (ASIC), kurie savo gamintojams atneša milijardus dolerių. Tačiau jų naudojimas suskaldė kriptobendruomenę. Kodėl minima technologija iššaukia eilinių kriptobendruomenės narių ir kriptovaliutų kūrėjų priešiškumą.

ASIC naudojimas kriptovaliutos gavybai leidžia gauti aukštesnes pajamas kriptovaliuta kiekvienam įdėtam doleriui. Tačiau ir pradinės investicijos jų naudojimui aukštesnės, nei perkant PC (kuris dažniausiai jau yra) – esant 2000 dolerių kainai (konkreti kaina priklauso nuo modelio) specializuoti čipai prieinami toli gražu ne kiekvienam. Tačiau ASIC greiti, ir žmonės ar organizacijos, turintys galimybę nusipirkti jų žymų kiekį tuo smogia į pagrindinę kriptovaliutų vertybę – decentralizaciją. Resursų koncentracija vienose rankose privedė prie to, jog daugelis kriptovaliutų, tokios kaip Ethereum, Monero, Zcash, padarė savo algoritmus „atspariais“ ASIC. Bet ar sustabdys tai ASIC-gigantus?

Vėjo malūnai

Pagrindines pajamas maineriai (kriptovaliutų išgavėjai-kasėjai) gauna už „bloko uždarymo“ operaciją, kurioje užrašomos transakcijos. Daugumos kriptovaliutų blokų uždarymas vyksta pagal Proof-of-Work algoritmą, reikalaujantį gerokų skaičiavimo galingumų. ASIC su šia užduotimi susidoroja greičiau, nei įprastų kompiuterių centriniai procesoriai (CPU) ir vaizdo plokštės (GPU, tačiau galima parinkti bloko uždarymo algoritmą taip, kad sukurti specializuotą čipą kriptovaliutai būtų sudėtinga. Taip gaunasi „ASIC-atspari“ kriptovaliuta. Tačiau „sudėtinga“ nereiškia, jog pergudrauti algoritmo neįmanoma, o sąlyginis čipų gamybos pagal užsakymą paprastumas paverčia neišvengiamu specializuotos įrangos atsiradimą: maineriai, turintys pakankamai lėšų, sukurs tokius įtaisus, kad turėtų pranašumą skaitmeninės valiutos gavyboje, ir „atsiloš“ išlaidas gavybos mastais.

Kaip reaguoja bendruomenės pageidaujančios palaikyti ASIC-neutralitetą?

Pati paprasčiausia išeitis – pakeisti Proof-of-Work algoritmą. Tai daroma per naujos valiutos atsišakojimą (hard-fork), programinis kodas keičiasi pas visus dalyvius ir taisyklės, kuriomis remiantis vyksta mainingas kažkiek keičiasi. Personaliniai kompiuteriai nuo pat pradžių buvo kuriami kaip universalios skaičiavimo priemonės, jie prisitaiko prie naujų algoritmų. O štai ASIC schemose visos taisyklės griežtuose rėmuose, ir netgi nedideli bloko uždarymo kodavimo algoritmų pasikeitimai gali paversti juos beverčiais. Pasekoje, daugelis kriptovaliutų iki šiol išgaunamos daugumoje naudojant vaizdo plokštes: Monero, Zcash, Ethereum, Vertcoin ir kitos.

ASIC-įrenginių gamintojai stengiasi pamažu didinti įrenginių skaičių kripto-tinkluose, kad išvengtų aptikimo pagal staigų tinklo skaičiavimo resursų augimą – taip įvyko su pirmaisiais ASIC, kurie atsirado Bitcoin tinkle 2013 metais. Neseniai Bitmain išleido ASIC schemą E3, antros pagal kapitalizaciją kriptovaliutos Ethereum gavybai, kuri pasirodys pardavime 2018 metų liepos mėnesį. Kai kurie biržos analitikai paskubėjo pakoreguoti AMD ir Nvidia akcijų kainų prognozes, paskaičiavę, jog ASIC-schemos Ethereum gavyboje atsiradimas prives prie grafikos procesorių paklausos sumažėjimo. Prie viso to, Bitmain išleidžia šiuos ASIC į pardavimą, nežiūrint į tai, jog jau yra prielaidos dėl jų nenaudingumo – Ethereum turi pradėti perėjimą į kitą algoritmo tipą. Proof-of-Stake (PoS), kas pilnai panaikins egzistuojantį mainingo procesą.

Kriptovaliutų karai: bendruomenės skilimas (1)

Skirtingai nuo paprasto blokų kodavimo pakeitimo, kuris duoda apsaugą kriptovaliutai tik nuo jau išleistų ASIC-schemų, perėjimas į kitą algoritmą (bloko uždarymo sąlygas) Proof-of-stake – sprendimas labiau kardinalus. Žaidimas į „katę ir pelę“ su nuolatiniais hardforkais reikalauja bendruomenės sutikimo ir kokybiško atlikimo algoritmo našumą. Naudojant algoritmą Proof-of-stake, priešingai, svarbą gavyboje turi ne skaičiavimo galingumai, o kriptovaliutos kiekis esantis sąskaitoje. Kitaip tariant, tikimybė, jog dalyvis formuos eilinį bloką blokčeine (blockchain) proporcinga dalyvio lėšoms šia kriptovaliuta.
Toks principas eliminuoja ASIC-schemų panaudojimą ir kitokios įrangos lenktynes. Tačiau visiškai panaikina valiutos decentralizavimą, nes suteikia jos beneficiarams pernelyg didelius kontrolės svertus, o minoritarijai gali padidinti savo dalį tik užsipirkę pakankamus skaitmeninių pinigų kiekius.

Nepasiekiamas idealas

Netgi pasaulyje, kuriame nebus ASIC, o mainingas vyks tik vaizdo plokštėmis (GPU), neatsiras staigus teisingumas. Mat būtent grafinių adapterių universalumas ir lankstumas, suteikiantys galimybę išgauti įvairias kriptovaliutas, skirtingai nuo ASIC, kelia ypatingą grėsmę. „ASIC-atspariame“ Ethereum tinkle, yra apie 2 milijonai vaizdo plokščių. Du stambiausi pulai Ethereum tinkle turi apie 500 000 grafinių procesorių kiekvienas, o sekantis pagal dydį – apie 250 000 vaizdo čipų. Tai reiškia, jog trys stambiausi Ethereum pulai gali pasinaudoti blokčeino technologijos ypatybe, įveikti 51% barjerą pagal galingumą, kuris leidžia jiems laisvai perrašyti daugumos kriptovaliutų, neįeinančių į Top-20 rejestrų turinį, neatsiklausiant likusių dalyvių. Vienintelis sulaikantis faktorius yra potencialus kriptovaliutų, patyrusių tokią ataką, vertės kritimas.

Vaizdo plokščių universalus funkcionalumas, leidžiantis maineriams lengvai pereiti nuo vienos kriptovaliutos gavybos prie kitos, yra decentralizacijos pagrindas – jeigu stambūs skaičiavimo galingumų turėtojai pavers vienos kriptovaliutos gavybą neapsimokančia, naudotojai gali greitai pereiti prie kitos. Dėl to susidaro svyravimų problema: greitas naujų naudotojų atėjimas sumažina kiekvieno kriptovaliutos tinklo naudotojo pajamas. ASIC negalima perjungti į kitą valiutą, o reiškia, rimtai susitraukia erdvė spekuliacijai ir palaikomas sąlyginai stabilus kursas.

Kinijos politikos sugriežtinimas mainingo industrijos suvartojamos elektros energijos atžvilgiu, įtakos mainingo geografijos plėtimąsi, ir konkrečiai ASIC-mainingo. Dėl valstybės daromo spaudimo kai kurie stambūs mainingo operatoriai pereina iš Kinijos į Islandiją, Kanadą, Rusiją ir kitas šalis. Be viso kitko, eilė ekspertų prognozuoja, jog artimiausiu metu praradusiai reputaciją Bitmain gali sudaryti konkurenciją korporacijos Intel ir Samsung, kas pagerins situaciją specializuotų čipų rinkoje. Jeigu tai įvyks, vaizdo kortų naudojimas kriptovaliutų gavyboje užsibaigs taip, kaip kažkada buvo su centriniais procesoriais. Prie viso to išlieka variantų suderinimas: anoniminės kriptovaliutos Zcash bendruomenė svarsto abiejų variantų suderinimą, kur emisijos dalis bus atiduota ASIC-schemoms, o kita – maineriams su vaizdo plokštėmis.

Ar prigis toks variantas, ar susiklosčiusi situaciją pareikalaus labiau technologinio sprendimo – pamatysime artimiausiu metu.

Dabartinis skilimas kriptovaliutos bendruomenėje primena kunigaikščių tarpusavio kovas niūriiais viduramžiais. Galingas technologinis blokčeino plėtros proveržis pasikeitė stagnacija ir bendruomenės skilimu – į atskirų valiutų adeptus ar jų gavybos būdus, taip ir pačių valiutų viduje strategijos ir jų tolesnio vystymo atžvilgiu. Kaip ir IX-XI amžiais, skilimas nežada nieko gero – populiarių valiutų likvidumas krenta, jų dalijimosi pasekoje, o begalinių hardforkų grandinėlė leičiant naudojamus algoritmus didina klaidų tikimybę, nekalbant jau apie pasitikėjimo praradimą atskiromis valiutomis ir jas plėtojančiomis komandomis.

Galima manyti, jog matome persilaužimo momentą, kuris daugeliu dalykų apspręs visos industrijos ateitį – kaip kriptovaliutos mainingą, taip ir pačių valiutų, kurios atsilaikys nesibaigiančioje priešpriešoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

1 Atsiliepimas

  1. laimis    -  2018-07-08, 14:44

    – Taip ir nesupratau, kokiu būdu galima „perrašinėti” blokų grandinės elementus, kai kontroliuoji didelę dalį visų operacijų?
    – Tipo kažkas panašaus su loterijomis, kai nuperki daugiau nei pusę loterijos bilietų, susirenki pagrindinį prizą?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...