infa.lt

Technologijos, kurios „nužudys“ globalizaciją

13 birželio
23:31 2018
Tesla energijos kaupikliai

foto: Tesla

Globalizacija susieja šalis visame pasaulyje į vieną didžiulę tiekimo grandinėlę. Ji apima žemės ūkio sektorių, maisto produktus, aukšto tikslumo gamybos detales, pramonės sritį, darbo jėgos ir specialistų judėjimą ir dar daug kitų atšakų. Iš vienos pusės, ji supaprastina gyvenimą išlaisvindama šalis nuo būtinybės kurti pilną gamybos ir mokslo spektrą. Iš kitos – daro visas šalis priklausomas nuo globalios rinkos. Tačiau išsigelbėjimas nuo globalizacijos – tai ne izoliacija ir sankcijos. CNBC parengė sąrašą technologijų, kurios su laiku sugriaus egzistuojančias tiekimo grandinėles.

1. Gamybos automatizacija

Ilgą laiką gamintojams iš išsivysčiusių šalių buvo naudinga perkelti gamyklas į šalis, kuriose buvo pigi darbo jėga, o po to mokėti už produkcijos pervežimą iš ten. Ir gamyba, ir pervežimas tokiu atveju kainavo pigiau, nei gamyba tėvynėje. Bet šiandien situacija keičiasi. Reikalas ne tik tame, kad darbo jėgos lieka vis mažiau. Totali gamybos automatizacija daro ją tokią efektyvią, jog labiau apsimoka užmokėti už robotą, nei šimtą pigių darbininkų. Robotizacija leidžia gaminti produkciją ir turtingose šalyse – juk robotams atlyginimo mokėti nereikia.

2. 3D-spausdinimas

Tikėtina, jog tai bus pagrindinis globalizacijos „žudikas“. Jį galima buvo įtraukti ir pirmuoju punktu, tačiau jis pernelyg įvairiapusiškas. Globalizacijos pasiekimu tapo gamybos ir sandėliavimo pasiskirstymas po visą pasaulį. Rėmą dviračiui galima daryti Kinijoje,, stabdžius – Italijoje, o bėgių perjungėjus Taivane. Padangos laukia sandėlyje Kijeve, o vairas Graikijoje. Reikalingu momentu visos šios detalės sudėtingos logistikos pagalba į pilną dviratį Jungtinėse Valstijose.

3D spausdinimas sumažina visą procesą iki vienkartinio viso dviračio spausdinimo, tegu ir keleto spausdintuvų pagalba. Ir taip visose atšakose: medicinos instrumentai, statybos medžiagos, valčių korpusai ir net ištisi namai. Pasaulyje su išvystytu 3D spausdinimu galima būti kur kas labiau nepriklausomais.

3. Vertikalios fermos

Vertikalių fermų technologija turi paversti bet kurią šalį, net su atšiauriausiu klimatu, tinkama žemės ūkiui. Ji absoliučiai prieštarauja globalizacijai – juk fermos skirtos pirmiausia patenkinti vietos vartotojų poreikiams. Tokios fermos efektyviai naudos vandenį, reikalaus palyginti nedaug trąšų, o svarbiausia – galės daugybę kartų sumažinti žemės plotų naudojimą žemės ūkyje. Yra projektai, kurie veiks ofisiniuose dangoraižiuose. Esant tokiam požiūriui gyventojai nebepriklausys nuo kitų šalių, kalbant apie vaisių ir daržovių tiekimą.

4. Mėsa iš mėgintuvėlio

Technologija kol kas dar užuomazgoje, tačiau pastaraisiais metais ji spėjo praeiti kelią nuo kažko nevalgomo iki produkto, kurį kartais sudėtinga atskirti nuo tikros mėsos. Ir dabar „mėsa mėgintuvėlyje“ tampa vis pigesnė.

Kol kas dar anksti kalbėti apie pilną tikros mėsos pakeitimą, tačiau augantis pasaulio visuomenės susidomėjimas ekologiniais klausimais vieną dieną gali paliesti ir gyvulininkystę. Tada ateis laikas mėsai iš mėgintuvėlio, o dabartinės gamybos grandinėlės ims trūkinėti. Mėsa sudaro svarbią pasaulio prekybos dalį. Australijos veršiena kasdien važiuoja į amerikiečių rinką, o JAV tiekia kiaulieną Kinijai. Tiekimo poreikis atkris, jeigu šalys išmoks sukurti dirbtinę mėsą. Tačiau reikėtų pripažint, jog vargu ar kas norės dalintis tokiomis technologijomis. Rinka neišnyks, bet transformuosis, kai dirbtinė mėsa pakeis natūralią.

5. Švari energija

Energijos perdavimas dideliais atstumais šiandien irgi yra globalizacijos požymis. Tačiau švari energija transformuos milžiniškus elektros tinklus į privačius ir nepriklausomus mazgus. Didelį indėlį šia kryptimi įdeda tokios kompanijos kaip Tesla propaguodamos tokias idėjas, kaip švarios energijos kaupimas į akumuliatorius. Šiuo metu bendra Tesla energijos saugojimo ir kaupimo sistemų talpa pasiekė 1 GW.h. Tai suteikia galimybę padidinti saulės baterijų efektyvumą ir tampa prieinamesnės vėjo jėgainės.

Pasak vieno iš scenarijų, savarankiškai aprūpinti save energija išmoks namų ųkiai, o po to – ir stambesni vartotojai. Pas juos atsiras autonomija ir nepriklausomybė – kas nesiderina su globalizacijos idėja ir griežtu tiekimo grandinėlės susiejimu.

6. Interneto kontrolė

Internetas nustos buvęs jungiamąja koncepcija. Anksčiau jis buvo vienu iš pagrindinių globalizacijos simbolių: žmonės iš įvairiausių planetos taškų galėjo būti tikri, jog mato internetą vienodai ir turi vienodą prieigą prie visų jo resursų. Tačiau šiandien tai nėra taip. Daugybė įstatymų ir taisyklių reglamentuoja internetą. Tinklas aktyviai segmentuojamas.

Jeigu anksčiau pagrindine interneto laisvės baidykle buvo Kinija su savo „didžiąja ugniasiene“, tai šiandien šiandien blokavimai ir draudimai tampa natūraliais. Rusijoje blokuojami Telegram ir LinkedIn, Egipte eksperimentuojama su YouTube, o europiečių GDPR įstatymas daro neprieinamus kai kuriuos amerikiečių tinklapius.

Pila vandenį ant šio malūno ir IT gigantės, naujienų saitai, paieškos sistemos. Dėl DI (Dirbtinio intelekto) instrumentų įdiegimo, mechaninio apmokymo taikymo, naudotojų sekimo, lieka vis mažiau žmonių, matančių internetą vienodai. Kiekvienam jis tampa unikaliu – su savo naujienų juosta, asmeniškai taikoma reklama ir turiniu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 185

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. konteineriu ismatavimai    -  2018-09-25, 10:21

    Na nemanau, jog mes ir musu vaikai to sulauksime. Labai tikiuosi, jog ne. Kur tuomet liks zmogaus vieta? Nejau zmones taps tik vartotojais? Ir kaip jais buti, jei darbo rinkoje zmogiskieji resursai nebus reikalingi? Taip, visi skaiciuoja kaip pigiau, todel daugybe garsiu kompaniju savo gamyklas yra ikure pigios darbo jegos salyse. Ir tai yra gerai, nes tie zmones gyvena tikrai ne pasiturinciai, o taip sukuriama daugybe darbo vietu. Tuo paciu logistika pletojama ir tobulinama, produkcijos pervezimui taip pat samdomi zmones, kuriamos technologijos kaip tuos procesus optimizuoti, viska atlikti greiciau ir kokybiskiau.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. ingstad.lt    -  2019-10-23, 16:47

    Pritariu, logistikos pletojimas duoda nauda ir darbo liaudziai ir salies, turincios pigesne darbo jega, ekonomikai. Eksportas/importas aktualus klausimai kiekvienoje salyje ne tik verslo srityse, bet ir valstybes mastu.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...