infa.lt

Už žaliavalgystę / Po žaliavalgystės

25 birželio
13:43 2023

Viktorija Boutenko knygos viršelis

Kartojama. Pirmą kartą šis straipsnis paskelbtas 2018-06-14 d. 

Viktorija Boutenko – žinoma žaliavalgė, lektorė ir keleto šios krypties knygų autorė, dėstanti apie sveiką gyvenimo būdą ir žaliavalgystę Oregono valstijos universitete. Namų šeimininkė neturinti medicininio išsilavinimo, tačiau išsigydžiusi žaliavalgystės pagalba (kaip ji pati manė tuo metu), ir pradėjusi komercinę veiklą skleidžiant šį maitinimosi būdą, pripažįsta savo klaidas ir teigia, jog dabar ji sąmoningai pasitraukė nuo 100% -inės žaliavalgystės.

Jos tikslas dabar – ne būti 100% žaliavalge, o būti sveiku žmogumi.

Viename iš savo interviu (2011 m) ji pasakoja apie jos padarytus perlenkimus, apie tai, kad dabar ji gailisi, kad rašė savo knygose „Bet koks žalias maistas geriau už paruoštą ir dėl to net nediskutuojama“, „Čia nieko nereikia įrodinėti, ir taip matosi, jog tas veikia“. Gyvenimas parodė, jog diskutuoti teko, ir, matomai, ne viskas veikia taip, kaip buvo tikėtasi, nes prasidėjo problemos su sveikata. Ir ne tik pas ją, bet ir pas jos pasekėjus.

Priėjus iki kažkokio gerėjimo lygmens, sveikata ėmė blogėti. Ji pasakoja apie pernelyg didelį polinesočiųjų rūgščių Omega-6 susikaupimą pas žaliavalgius, ir jų žymiai padidėjusią riziką numirti nuo vėžio, nei žmonėms, pas kuriuos nėra omega-6 perviršio.

Viktorija prisipažįsta, jog pas ją buvo toks didelis Omega-6 perviršis, toks disbalansas organizme, jog ji ėmė pastebėti problemas su savo atmintimi. Ir apskritai, ji ėmė jausti, jog organizmui kažko trūksta.

Antroji klaida, dėl kurios prisipažino Viktorija Boutenko, tai jos teiginys – „Jei visi gyvūnai valdo žalią maistą, tai ir mes turime valgyti tokį patį“. Šiai dienai Viktorija, žinoma žaliavalgė su stažu, mano, jog žaliavalgystė gali būti naudojama kaip gydomoji dieta bet kuriam žmogui apibrėžtą laiko tarpą – nuo keleto mėnesių iki 2 metų, ir pabrėžia būtinybę naudoti lengvai apdorotus termiškai produktus.

Viktorija, pripažinusi perlenkimus, kuriuos ji pati darė ir propagavo, pasakoja apie savo naują požiūrį į maitinimąsi – geriau vartoti maistą, dalinai sudarytą iš lengvai apdorotų produktų, tipo iš truputį blanširuotų daržovių, paruoštų garuose.

Viktorija ir toliau tvirtina, kad žalios daržovės geriau, nei termiškai apdorotos, ir tik riebūs riešutai blogai veikia su jų pernelyg dideliu aliejų kiekiu. 2012 metais bedraautorystėje su kitomis žaliavalgystės pasekėjomis (Elaina Love, ir Chad Sarno (žaliavalgė su 15-mečiu stažu) Viktorija išleido knygą „Raw and Beyond: How Omega-3 Nutrition Is Transforming the Raw Food Paradigm“.

Buvusios 100% žaliavalgės savo knygoje nuodugniai pateikiama dieta, kurios jos daugelį metų, ir kuri su laiku sudavė smūgį jų sveikatai, nors pirmuoju metu žaliavalgystė veikė palankiai.

Visos trys autorės buvo 100% žaliavalgės daugelį metų. Ir visos trys, nepriklausomai viena nuo kitos priėjo išvados, kad žaliavalgystė – nėra geriausias pasirinkimas.

Persvarstyti savo požiūrį į žaliavalgystę jas pastūmėjo naujausi moksliniai tyrimai apie Onega-6 įtaką sveikatai, ypač uždegimams ir nutukimui (tipiška žaliavalgių dieta įtraukia labai didelį kiekį riešutų ir sėmenų, turinčių labai daug Omega-6. Tarp kitko, Viktorija atrodo labai įmitusi moteris. O juk atrodytų – visi žaliavalgiai turėtų būti liekni ir grakštūs!

Viktorija pasakoja, jog gyvena Amerikos mieste, kuriame (kaip išaiškėjo, nelaimei) parduodamas migdolų aliejus 75% mažesne nei parduotuvėse kaina. Kadangi mieste yra pats stambiausias fabrikas gaminantis šį ekologiškai švarų aliejų, tai saviems gyventojams pasisekė gauti tokias didžiules nuolaidas.

Tapusi žaliavalge Viktorija ir jos pasekėjai valgydavo šį aliejų indeliais. Ir kitiems patarė. O atitinkamų aliejų perdozavimas gali privesti prie neprognozuojamų rezultatų, kadangi Omega-6 polinesočiųjų rūgščių migdolų aliejuje virš normos žmogui yra šimtus kartų (tuose kiekiuose, kuriuos vartojo autorė ir jos pasekėjai)

Daugelis žaliavalgių su 10-15 metų stažu ėmė daryti kraujo analizes, įvairius tyrimus ir aptiko, jog pas juos ne viskas gerai, o pas kai ką ir visai rimtos problemos.

Kai kurie žinomi žaliavalgiai (knygoje išvardinti amerikiečiai, nes Viktorija gyvena ten ir knyga orientuota į Šiaurės Amerikos skaitytoją) sutiko su liūdnomis Viktorijos Boutenko išvadomis.

Ji su liūdesiu prisipažįsta, kad pridėjo savo ranką prie fanatizmo, propaguodama pilną žaliavalgystę, veganizmą. Ji pilnai atitraukė savo vaikus (8 ir 9 metų amžiaus) nuo gyvulinio maisto, tačiau tai nesiteikė jiems ypatingos sveikatos. Taip pat ji svarsto kai kuriuos žaliavalgių receptus, pavyzdžiui žaliavalgių tortą. Jis labai sunkus (pareiškia Viktorija), maitintis tuo nuolat negalima.

Viktorija teigia, jog norėtų, kad žaliavalgystė nebūtų fanatiška idėja, kad būtų pasirinkimo laisvė ir visi žinotų apie klaidas, padarytas kitų. Todėl knygos autorės ir parašė ją iš širdies, sąžiningai, taip kaip galvoja (pasak Viktorijos).

infa.lt: Knyga mokama, todėl negalime įdėti atsisiuntimo nuorodos, tačiau paspaudę knygos pavadinimą (parašytą aukščiau) galite ją paskaityti Google Play skaityklėje (anglų kalba).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 8

  1. Hm    -  2023-06-25, 18:23

    Jei moteriškė iš įprastos mitybos į žaliavalgiška perėjo per kokius metus kitus tai suprantama, kad tai sveikatos gadinimas. Mitybą keisti reikia labai laispniškai, neskubant, kad žarnyno bakterijos spėtų laipsniškai prisitaikyti prie kitokio maisto, nes kitaip maistas liks nesuvirškintas. Atsimenu kaip siūlė Vydūnas tai nuo įprastos mitybos link vegetariškos perėjimas 5 -6 metai ir toliau iki veganiškos dar tiek pat, o čia atsiranda gudručių kurie jau per pusmetį veganai, o dar po pusmečio jau pradeda skūstis – nesveika, susigadinau sveikatą. Tai nematau ko ir skūstis, jei galva nedirba…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anksciau    -  2023-06-25, 18:40

    keistuolius gydydavo! Daug saugiau gyvenome!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2023-06-26, 08:28

    Tikintieji mokslu savo vaikus maitina lyg žolėdžius, galimai, kad silpniau išsivystytų…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Tadas Ivekauskas    -  2023-09-02, 12:53

      noriu paantrinti : tie tikintys mokslu viską daro,kad save ir tokius kaip jie išnaikinti,tai gal ir gerai,nes kai žmogus pamiršta kas esą iš tikro,tai ar tokių reikia?…

      Atsakyti į šį komentarą
  4. Hm    -  2023-06-26, 10:32

    Tarp kitko, turiu draugą kuris išmėginęs viską nuo vegetarizmo iki žaliavalgystės, tai jam asmeniškai labiausiai patiko būtent žaliavalgystė, bet jis lieknas, sportiškas, ramaus būdo… Kiekvienam savo ir negali kitam aiškinti – valgyk taip kaip aš ir būsi sveikas. Nebūtinai, kiekvieno žmogaus kūnas kitoks ir maistą reikia prisitaikyti pagal save, o ne pagal kitus, net yra tokia rytietiška išmintis – jei nori būti pats savimi, tai ir maistą turi gamintis pats sau…

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Pirmiausiai    -  2023-06-26, 14:58

    juk kažkada pirmieji žmonės neturėjo ugnies ir puodų maistui virti ar kepti, ir visi buvo žaliavalgiai. Išvada tokia: žaliavalgystė nereiškia, kad galima litrais aliejų gerti ar kilogramais riešutus krimsti. Ir viskas turi laipsniškumą ir ribas.

    Atsakyti į šį komentarą
    • kk    -  2023-09-01, 21:16

      Ir iš kur Tamsta taip viską žinai apie-kad neturėjo puodų-ugnies ir valgė tik žolę-? kvailokos mintys,,,nebent sapnavai,,,

      Atsakyti į šį komentarą
    • Seenis    -  2023-10-01, 16:05

      jo,jo neturejo ugnies ,bet randame žalvariniu papuošalu..nesvaik.
      suzinojau apie viktorija tada kai ji dar buvo rusijoje ir rusijos pilieciu. jos nuomone pasikeite ne nuo zalio maisto vartojimo zalos o nuo to kad persikrauste i didziai demokratiska amerika ir tokia tvirto sudejimo vaikinai jai švelnei paaiskino ,kad tai atitinka ne visu interesus.
      nebukitvakli -vyksta karas ir kai kam labai svarbu ,kad jus per toli nenutoltumete nuo vaistines ir …benzini koloneles ir visos priemones geros o informacines ypac. labai svarbu taip sujauktu jusu prota kad nukrites prie obels obuolys atrodytu purvinas,kad darbas savo darze -varginantys o chemija pramirkes ,savaites senumo gabaliukas kiaules -dievu maistas.
      kol pasaulyje bus skerdyklos -karai nesibaigs.
      kas taip pasake ? o svarbiausia -kada !!!

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....