infa.lt

Prezidentė Seime paskelbė devintąjį metinį pranešimą

12 birželio
14:52 2018

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Seimo posėdyje Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė perskaitė devintąjį metinį pranešimą, kuriame aptarė padėtį Lietuvoje, Lietuvos Respublikos vidaus ir užsienio politiką.

Šalies vadovė pranešimą pradėjo pabrėždama, kad naujasis šimtmetis atsirito naujų išmėginimų banga, bet kartu apdovanojo mus drąsa į daug ką pažiūrėti kitomis akimis. „Išsivaduoti iš baimių, priklausomybės, įtakų ir nešvarių pinigų. Sujudinus politinės korupcijos viršūnių vandenis prieš mus atsivėrė „neregėta Lietuva“, nors visi įtarėme ją esant. Kur ciniškas išskaičiavimas nustelbia viską ir kėsinasi į valstybę, į demokratiją. Kur knibžda godžių, klastingų, demoralizuotų savanaudžių, nematančių valstybės idėjos. Kur suprantama tik šantažo, melo ir grasinimų kalba, o įtaka poveikiu – einamiausia prekė. Lietuvos išvadavimas nuo vietinių grobikų – mums tekusi atsakomybė“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, atgrasymui ir apsivalymo kovai, sąžiningų žmonių valstybės pergalei prieš klastingą machinatorių Lietuvą reikalinga pilietinė gynyba ir kuo daugiau sąjungininkų. Ji pagyrė šalies žvalgybą, kuri jau geba vidaus grėsmes vertinti taip pat rimtai kaip ir išorės – ne tik įžvelgti, bet ir padėti jas šalinti. Pasak D. Grybauskaitės, valstybės, o ne prekeivių įtakomis pusėn šiandien stoja vis savarankiškesne tampanti teisėsauga, įvaldžiusi naujus teisinius įrankius kovai su korupcija, kurių per pastaruosius kelerius metus sukūrėme pakankamai. „Tik teisinis ir pilietinis pasipriešinimas yra rimtas atsakas į neskaidrią politiką. Turime išlikti teisės viršenybės valstybe, rasdami tinkamą balansą tarp žinojimo, informacijos, įtarimų ir pagrįstų įrodymų“, – sakė šalies vadovė.

Respublikos Prezidentė atkreipė dėmesį gilėjančią partinės sistemos krizę. „Tiesioginis politikos susiliejimas su verslu ir ilgametė priklausomybė nuo finansinių rėmėjų daugelį padarė pažeidžiamus. Oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pristabdėme, nors visi skaudžiai nusideginome pirštus. Taip pat ir aš, – teigė D. Grybauskaitė. – Atsakomybę už Lietuvą reikia prisiimti su visomis asmeninėmis rizikomis. Apgailestauju tik dėl vieno, kad viskas vyko ne taip greitai, kaip tikėjausi, kad korupcijai sutramdyti prireikė beveik dviejų kadencijų, o teisėsaugai užtruko tiek daug laiko nuo įtarimų prieiti prie teismams reikalingų įrodymų“. Ji išreiškė viltį, kad kartu su trimis istorinėmis politinės korupcijos bylomis prasideda ir naujoji mūsų šalies skaidrumo istorija.

D. Grybauskaitės įsitikinimu, tik atsiribojimas nuo įtartinų interesų – vienintelis kelias skaidriai politikai. „Šiandien partijos turi nepakartojamą galimybę prisikelti naujam gyvenimui. Turime 24 politines partijas, jau laikas turėti ir jų kokybės standartus bei demokratinio valdymo tradicijas“, – teigė valstybės vadovė.

Prezidentė savo kalboje skyrė dėmesio žemės ūkio padėčiai. „Žemės koncentracija vienose rankose, pajų ir vekselių biznis, nekontroliuojamas žemių įsigijimas, neskaidrios ES paramos dalybos, fiktyvūs ūkiai ir „sofos“ ūkininkai atvedė prie netvarkos, anarchijos ir iškreiptos rinkos. Vieni kaime niekaip nesuduria galo su galu, kiti pamiršta deklaruoti šimtatūkstantinius sandorius. Artėja dar vienos ES derybos dėl paramos žemės ūkiui. Tačiau ir papildomi milijardai latifundinių santykių kaime nepakeis“, – ragindama apsispręsti dėl žemės ūkio politikos ir kaimo plėtros strategijos kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė pasidžiaugė, kad veikdami kryptingai su skirtingais Seimais ir Vyriausybėmis per rekordiškai trumpą laiką daugelyje sričių padarėme reikiamą pažangą ir tapome Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nariais. Anot jos, tai mūsų valstybės vystymosi įvertinimas.

Šalies vadovė metiniame pranešime taip pat akcentavo parlamentinės kontrolės stiprinimą, inovacijų politikos įgyvendinimą, socialinės atskirties mažinimą, pilietinio aktyvumo, švietimo sistemos pokyčių svarbą.

Savo kalboje Prezidentė nemažai dėmesio skyrė tarptautiniams santykiams. „Globali daugiašalė diplomatija išgyvena krizę, todėl visuotinis įsipareigojimas taikai, demokratijai, laisvei ir žmogaus teisėms jau nėra savaime suprantamas dalykas. Aižėjančiame šiandienos pasaulyje saugumas tampa daugialypis, todėl ir priemonės turi būti visa apimančios. Tikėtis, kad mus apsaugos kiti – jau nebegalime“, – akcentavo D. Grybauskaitė. Jos nuomone, būtina stiprinti dvišalius ryšius su strateginiais partneriais ir artimiausiais kaimynais, plėsti draugų ratą, ieškoti naujų bendradarbiavimo formatų, išvengti transatlantinio susiskaldymo ir siekti efektyviau veikiančios Europos Sąjungos bei greitai reaguojančios, prie naujos saugumo aplinkos adaptuotos NATO.

Valstybės vadovė paragino nebijoti būti Europos Sąjungos integracijos smaigalyje, nes tik suvieniję pastangas karinio, energetinio, kibernetinio ir ekonominio saugumo srityse jausimės stiprūs.

Šalies vadovė pažymėjo, kad valstybėje vyksta stipri vertybių kaita. „Šiandienos jaunimui nepriimtinos posovietinio gyvenimo tradicijos, jų netenkina dabartinė demokratijos kokybė ir politinė kultūra – jie pasirengę tai keisti“, – pabrėžė D. Grybauskaitė.

Baigdama kalbą Respublikos Prezidentė palinkėjo: „Jeigu norime ką nors pakeisti – keiskime dabar, nes tai – vienintelis laikas, kurį Lietuva mums dovanojo.“

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 121

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Romalda    -  2018-06-12, 19:34

    kodėl taip meluojama? ar jus tikrai įsitikinusi jog visi, išskyrus partinias sistemas su jų disciplina ir oratinkliu, yra tokie kvaili jog nesupranta, kad ši kalba absoliučiai nesutampa su tikrove.. nera jokių žodžių tik vimdo..

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......