infa.lt

„Apsivalymas“: Seimui patvirtinus NSGK tyrimo išvadas, politinės korupcijos milijardinės aferos jokių teisinių pasekmių neturės?!

09 birželio
01:05 2018

paveikslėlis

Juozas IVANAUSKAS

Pastaruoju metu plačiai aptariamas, visuomenės aistras kurstantis oligarchinių grupuočių („MG Baltic“, „VP Market“, „Rosatom“ ir kt.) , tampriai susijusių su liberalais (Lietuvos liberalų sąjūdžiu) bei sisteminėmis partijomis – konservatoriais ir socialdemokratais, politinės korupcijos skandalas eilinį kartą patvirtino daug kam gerai žinomą TIESĄ: aukščiausi valstybės pareigūnai bei jiems lojali „kišeninė“ teisėsauga, specialiosios tarnybos, buvę šalies vadovai – A. M. B., dvi prezidento kadencijas atidirbęs „šlepetinis“ V. Adamkus ir iš jo valstybės vairą perėmusi, antrą kadenciją bebaigianti „Dėdulės“ V. Landsbergio favoritė, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, lyg susitarę atlikdavo ir tebeatlieka patikimo politinės korupcijos „stogo“ vaidmenį.

Dešimtmečiais valdžioje esantys, politinės korupcijos pelkėje besimurgdantys apsukrūs, savanaudiški valstybės veikėjai, vadinamasis isteblišmentas, nematomomis gijomis susijęs su stambaus verslo atstovais, nebaudžiami tenkindavo privačius oligarchinių grupuočių interesus, Seime kolektyviai „įteisintomis“ aferomis padarė milžinišką žalą valstybei, dar labiau skurdindami paprastus žmones. Todėl dabar, 28-aisiais „nepriklausomos“ Lietuvos metais, tiesiog naivu būtų politinio „elito“ klausti: kas valdo mūsų valstybę – Tautos išrinktieji politikai ar niekieno nerinkti oligarchai, stambaus kapitalo grupuotės?..

EP nario, Prezidento Rolando Pakso nuomone, „politinę sistemą krečiantis neefektyvumo drugys liudija itin menkas galimybes jai atsitiesti. Stovime akis į akį su giliausia per visą nepriklausomybės laikotarpį valstybės valdymo krize, tačiau tą pripažinti esame tiesiog nepajėgūs. Drumsta politinė realybė jau tapo mūsų viešojo gyvenimo kasdienybe. Praktiškai neveikianti politinė sistema lyg ugnikalnio pelenai yra užklojusi visą valstybę. Nežinia kokio skandalo dar galima tikėtis viešojoje erdvėje, kad būtų galutinai ištirpdyti visuomenės narių tarpusavio pasitikėjimo likučiai“.

Birželio 5 dieną Seime patvirtinus Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto parlamentinio tyrimo išvadas – „dėl verslo struktūrų poveikio politikams“, kilusios karštos politikų diskusijos aiškiai parodė, jog teisėsaugos neliečiami, politinei korupcijai „atsparūs“ konservatoriai nė už ką nepripažins savo kaltės. „Valstiečių“ frakciją palikęs parlamentaras Povilas Urbšys apgailestavo, kad NSGK tyrime nebuvo įvertinta neskaidri konservatorių veikla, išsakė argumentuotus kaltinimus ekspremjerui konservatoriui A. Kubiliui.

„Niekur nėra minimi įtakingų konservatorių ryšiai su „MG Baltic“, nors pasak NSGK pirmininko, 2008-2012 metais išaugo „MG Baltic“ pelnai iš laimėtųjų viešųjų pirkimu. Kaltinami tik liberalai – akių dūmimas“, – piktinosi P. Urbšys.

Kalbėdamas apie 2008-2012 metus, NSGK vadovas V. Bakas pripažino, jog tai buvo aukso amžius „MG Baltic“ grupei: „kuomet visi veržėsi diržus, žmonėms buvo mažinami atlyginimai, daugelis įmonių ir verslų bankrutavo, „MG Baltic“ gavo užsakymų, kurių vertė siekė apie 500 mln. Eurų“. Tik kažkodėl liko „nepastebėta“, jog būtent šis koncernas dosniausiai rėmė Tėvynės sąjungą, konservatorius…

„Gerbiami konservatoriai, jums riesta, pripažinkime, ateina debesis ant jūsų!..“, – svarstant NSGK išvadas iš Seimo tribūnos rėžė „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

George OrwellMatyt, jie nori išvengti viešumo, kad žmonės nepamatytų, kas darėsi, kai jie valdė. Bet jei galimai buvo padarytos nusikalstamos veikos, jei buvo padaryta žala valstybei, valstybė privalo imtis visų įmanomų priemonių, kad kaltieji būtų nuteisti, o žala – išieškota. Tą ir bandome daryti. Priešingu atveju būtų sukurtas precedentas, kad net už nusikalstamu keliu padarytą milžinišką žalą būtų nebaudžiama. Negali būti nebaudžiamumo ir neliečiamųjų. Tačiau konservatoriai, matyt, bijo, kad, pradėjus ikiteisminį tyrimą, paaiškės, jog Andriaus Kubiliaus laikais buvo žinoma, kas vyksta valstybėje, tačiau tai buvo toleruojama“, – sekančią dieną po NSGK išvadų patvirtinimo „Vakaro žinioms“ teigė D. Gaižauskas.

VDU profesorius Algis Krupavičius, akcentuodamas, jog „Mes esame tik pusiaukelėje, tiriant valstybės užvaldymą bei politikų, verslo ir žiniasklaidos ryšius“, pozityviai įvertino tai, kad NSGK tyrimas pasitarnavo viešumo didinimui: „Tokio viešumo, aiškinantis verslo ir politikos santykį, Lietuvoje dar nebuvo. Netgi jei nusikeltume į 2003-2004 metus, kai vyko „paksogeitas“, ten istorija buvo kur kas mažesnės apimties ir kur kas siauresnė“, – dabartinę politinę situaciją žinomas politologas palygino su 2004 metais Lietuvoje įvykdytu antikonstituciniu valstybės perversmu.

Nors „žaliųjų valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis iškart po NSGK tyrimo išvadų paskelbimo ryžtingai pareiškė – „APSIVALYMAS PRASIDEDA“ ir netgi padrąsino: „Visus NSGK tyrimo išvadų skeptikus ir kritikus noriu nuraminti – tyrimas tęsis. Jis tikrai nesubliūkš, kaip tai vykdavo Lietuvoje anksčiau. Dabar jau ir viso Seimo garbės reikalas tyrimą pratęsti, kad būtų įvardinti visi, kurie pamiršo pažadus rinkėjams ir valstybę ilgus metus skandino politinės korupcijos liūne. Laikas atsinaujinti ir siekti kitokių standartų politikoje“, – TAČIAU labiau informuotiems, blaiviai mąstantiems tautiečiams pasitikėti optimistine R. Karbauskio retorika kažin ar vertėtų.

Juk neužsitikrinus isteblišmento paramos, neturint sutelktos politinės galios, vien tik moralizuojant ir keliant retorinius klausimus „valstiečių“ lyderiui belieka tik stebėtis: „Ar ankstesni Seimai neturėjo tokių teisių, Vyriausybė ir Prezidentė tokių galių, kurias turi dabar?

Tenka aiškiai konstatuoti – ir galėjo, ir turėjo, tačiau politikus, matyt, tenkino tokia situacija. Netgi daugiau – jie galimai patys klimpo politinėje korupcijoje. Jei ne principingi, sąžiningi teisėsaugininkai, jei ne nauja Seimo dauguma, valstybė ir toliau būtų išnaudojama grupelės žmonių, kuriems sąžinė ir moralė yra nesuvokiamos vertybės.

Dabar taip norisi paklausti Prezidentės – ar tikrai neatsimenate, ką rašėte laiškuose E. Masiuliui?

Paklausti Andriaus Kubiliaus, ar jis ir toliau neigs savo ryšius su koncernu „MG Baltic“, „Rosatom“, teigs, jog jo sūnaus tapimas „Modus grupės“ stebėtojų tarybos nariu neturi nieko bendro su A. Kubiliaus vadovautos Vyriausybės sprendimais atsinaujinančios energetikos srityje Lietuvoje ir su jo sūnumi siejamo verslo interesais Baltarusijoje?

Paklausti Gabrieliaus Landsbergio, ar jis tiesiog itin naivus jaunuolis, ar visgi – arogantiškas, į korupcinius santykius linkusios partijos vadovas, partijos rinkimų programą pristatęs ir kitus klausimus restorane ir aptarinėjęs būtent su koncerno MG Baltic atstovu?“, – panašūs R. Karbauskio klausimai, adresuojami politiniams oponentams, greičiausiai liks be atsako, kadangi net ir Tautos akyse susikompromitavęs LT politinis „elitas“ nėra linkęs atgailauti.

Labai tikėtina, jog esminių permainų bei skaidrumo valstybės valdyme tariamai siekianti „žaliųjų valstiečių“ iniciatyva neišvengimai bus nuslopinta, atsimušus į Lietuvą apraizgiusią, giliai įsišaknijusią politinės korupcijos SISTEMĄ.

Netgi nelaukdama daugiau nei pusmetį trukusio NSGK tyrimo išvadų paskelbimo, konservatorių remiama ir jiems simpatizuojanti „visiems lygiai teisinga“ prezidentė Dalia Grybauskaitė, išsiskirianti savo rusofobine retorika bei autokratiniu valdymo stiliumi, paviešinus VSD pažymoje minimų „Tulpės pašto“ – Eligijaus Masiulio elektroninių laiškų turinį, suskubo pareikšti: „Tai yra politinis procesas, kuris jokių teisinių pasekmių neturės, o naudingas valdantiesiems, kurie norėjo pademonstruoti kokie visi blogi, o jie geri“.

Tautiečiai, besidomintys „savųjų okupantų“, etatinių propagandistų užvaldytos Lietuvos politika, gerai žino, jog apie tariamą kovą su korupciją bei „apsivalymą“ valstybės valdyme kalbama jau labai seniai. Naujausiose NSGK išvadose nemažai dėmesio skiriama politinės korupcijos aferai energetikos sektoriuje – „LEO. LT“, siūloma kreiptis į Seimo Energetikos komisiją su prašymu įvertinti, kokią žalą Lietuvos valstybė patyrė ar galėjo patirti dėl LEO LT veiklos, tačiau apeinamas suskystintų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje „Independence“, „Snoras“ ir daugybė kitų stambaus masto politinės korupcijos aferų.

Nesunku numanyti, kodėl sąmoningai nutylimas klasikinis tokio „apsivalymo“ pavyzdys, iki šiol nesulaukęs adekvataus teisinio įvertinimo – prieš du dešimtmečius skandalingai nuskambėjusi „teisuolių“ konservatorių, „krizių premjero“ Andriaus Kubiliaus ir prezidento Valdo Adamkaus kolektyviai įteisinta politinės korupcijos afera – „Mažeikių naftos“ atidavimas amerikiečių kompanijai „Williams“. Kaltųjų neieškota net ir tada, kai JAV „strateginis investuotojas“, slapta susiderėjęs su Rusijos kompanija „Jukos“, pelningai pardavė veltui įsigytos įmonės akcijas…

Kaip žinia, mūsų valstybei ypač nuostolingai „Williams“ aferai nepritaręs Rolandas Paksas atsistatydino iš premjero posto ir jau po to, „per klaidą“ laimėjęs Respublikos Prezidento rinkimus, „užsispyręs žemaitis“ tapo rimtu iššūkiu liberalkonservatorių – socdemų suręstai politinės korupcijos SISTEMAI. Todėl „valstybininkų“ grupuotė, pasinaudodama buvusio VSD vadovo Mečio Laurinkaus sukurpta „slapta“ pažyma „Dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui“, kuri pirmiausia buvo paviešinta Seime, „sukalė toną kaltės Prezidentui“ ir ryžosi antikonstituciniam valstybės perversmui – „paksogeitui“, pasitelkiant tuomečio Konstitucijos Teismo pirmininko E. Kūrio „konstitucijos dvasias“. Prezidentiniame skandale pirmu smuiku grojo konservatoriai, jiems aktyviai talkino Liberalų sąjūdžio kyšininkai , šiuo metu kaltinami politinės korupcijos byloje – Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius.

„Būtina apsivalyti ir įrodyti, kad mūsų demokratija yra brandi!..“, – valstybinio perversmo metu teigė Prezidento pašalinimo plano „architektas“ Artūras Paulauskas. Pasivadinęs žmogumi, kuris „užsuko tą mechanizmą“, tuometis Seimo pirmininkas A.Paulauskas 2004 m. balandžio 6 d., po balsavimo UŽ Prezidento Rolando Pakso pašalinimą iš pareigų, dėkodamas savo kolegoms pareiškė: „PLANAS, kuris buvo numatytas, yra įgyvendintas“. Tai išskirtinis kriminalinis atvejis ne tik mūsų valstybės, bet ir šių dienų Europos istorijoje. Lietuva – vienintelė europinės Bendrijos šalis, kurios Prezidentas buvo pašalintas apkaltos būdu!..

Moralizuoti nevengiantis prezidentas V. Adamkus , dvi kadencijas buvęs patikimu politinės korupcijos „stogu“, tiesiogiai atsakingas ir už CŽV kalėjimo atsiradimą Lietuvoje, nors savo kaltę visada atkakliai neigė. Tačiau dabar, kai NSGK tyrimo išvadų paskelbimas sutapo su Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimu, kad Lietuvoje veikė Jungtinių Amerikos Valstijų CŽV kalėjimas, kuriame buvo kalinamas ir kankinamas Abu Zubaydahas, jam valstybė turės sumokėti 130 tūkstančių eurų, matyt, vertėtų įvardinti personaliai atsakingus veikėjus ir teisiškai įvertinti Lietuvos „valstybininkų“ – jankių marionečių įvykdytą nusikaltimą: „Šiuo požiūriu, nėra reikalo papildomai gilintis į Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo aplinkybes, tačiau norėčiau pabrėžti, jog mano asmeniškas pasipriešinimas CŽV kalėjimo atsiradimui sąlygojo tuomečio VSD direktoriaus Mečio Laurinkaus komandiruotę į JAV, po kurios prasidėjo sąmokslas prieš Respublikos Prezidentą. Niekas nebūtų išdrįsęs išsukinėti rankų Tautai, jeigu savo laiku aukščiausio lygio valstybės pareigūnai ir politikai nebūtų parpuolę ant kelių prieš svetimų interesų spaudimą“, – teigia politinės korupcijos SISTEMOS Taikiniu Nr. 1 tapęs Prezidentas, EP narys R. Paksas.

Dabar jau aiškiai matome, koks iš tikrųjų „apsivalymas“ įvyko Lietuvoje po 2004 metais surengtos apkaltos Respublikos Prezidentui, nors ir tada „valstybininkas“ Artūras Paulauskas, pritariant konservatoriams, liberalams, ciniškai postringavo apie pareigą APSIVALYTI.

Kokius demokratijos vaisius šiandien raško lietuvių Tauta? Ką dar, be skurdo, neteisybės, pažeminimo ir visuomenės mulkinimo, šiandien patiria Lietuvos žmonės? Ką dar mūsų tautiečiai, be valdančiųjų savivalės ar tarpusavio grumtynių dėl Europos Sąjungos pinigų šiandien mato? Nebent visiškai nebaudžiamą isteblišmento, įtakingųjų amoralumą!.. Akivaizdu, jog suskaidytai, supriešintai visuomenei bei emigravusiems tautiečiams iš šono abejingai stebint politinius įvykius gimtinėje, nei „apsivalymą“ imituojančios Seimo komisijos, nei dabartinė Lietuvos valdžia nepajėgs ir net nebandys valstybės gyvenimą kreipti teisingumo ir gerovės link!..

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 230

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...