infa.lt

Liberalas apie pensijų reformą: ko tikisi žmonės ir ko iš tiesų siekia Vyriausybė

07 birželio
01:05 2018

Jonas Varkalys

Jonas Varkalys, Liberalų sąjūdžio frakcija

Kiekvienas sąžiningai dirbantis ir mokesčius mokantis žmogus tikisi, kad po aktyvių  darbo metų sulauks orios senatvės, kurios metu bus užtikrinta solidi pensija. Valdžios interesai ir žmonių lūkesčiai šiuo klausimu turėtų sutapti – valstybė turi garantuoti orią ir ramią senatvę. Deja, siūloma pensijų reforma rodo ką kitą, tai Vyriausybės interesą lįsti į žmogaus kišenę, o ne  reformos būdu užtikrinti orią ir saugią senatvę bei tinkamą pensiją.

Visų pirma, Valstybė turėtų garantuoti:

– sąžiningą pensijos dydį. Tai reiškia, kad pensijos dydis turi priklausyti nuo to, kiek žmogus sukaupia per ilgus darbo metus.  Valstybė privalo garantuoti, kad senatvėje žmogui sugrįš visi pensijų kaupimo fonduose ar „Sodroje“ sukaupti pinigai.

– pilnos sukauptos pensijos sumos išmokėjimą naudingiausiomis pensininkui sąlygomis.

– sukauptos pensijos atsiėmimą arba paveldėjimą, siekiant maksimaliai mažinti valstybės įsipareigojimus dabartiniams ir būsimiems pensininkams.

Visa tai mes galėtume pasiekti, tačiau reikia parodyti, kad pensijų kaupimo sistema gali būti patikima. Deja, šiuo metu Vyriausybė pasirinko kitą kelią. Nors Vyriausybės žadama  garantija  bazinę pensiją mokėti pereinamajame laikotarpyje – geras sprendimas, tačiau labai laikinas. Patvirtinus šiuos sprendimus, bazinis pensijos dydis priklausys  ne nuo „Sodrai“ surenkamų įmokų, o  tik nuo valdžios sprendimų. Taigi kyla grėsmė, kad pensija taps manipuliacijos įrankiu prieš rinkimus ir tai tikrai nepridės pasitikėjimo ir nepaskatins žmonių kaupti pensijas senatvės laikotarpiui.

Nors daug perspektyvesnė yra II-oji pensijų kaupimo pakopa, kuria skatinama savarankiškai rūpintis savo ateities pensijos dydžiu, dabartinis Vyriausybės siūlymas atsisakyti II pensijų kaupimo pakopos visiškai sužlugdys visuomenės pasitikėjimą bet kokia pensijos kaupimo forma.

Šiandien yra numatyta, kad anuiteto sutartis yra privaloma sukaupus apie 17 000 Eur ir žmogus turi laisvę pasirinkti su kokia įmone sudaryti šią sutartį. Deja, šią laisvę Vyriausybė siūlo naikinti – II pakopos kaupimo fonde žmonės sukaupę daugiau nei 10 000 Eur privalės sudaryti anuiteto sutartį tik su „Sodra“, kito pasirinkimo nebeliks. Tokiu būdu siekiama panaikinti galimybę anuitetų paslaugą teikti privačioms bendrovėms. Tačiau žinant buvusias ir esamas „Sodros“ problemas, kokios gali būti  garantijos, kad vėl nebus sprendimų mažinti išmokas, juolab, kad apdraustųjų skaičius 2050 m. bus ne 1.18 mln. kaip buvo planuota, o tesieks tik 0,69 mln. („Eurostat“ duomenimis). Esant mažesniam apdraustųjų skaičiui beveik per pusę mažės ir „Sodros“ biudžetas.

Dabar galiojantis pensijų kaupimo įstatymas numatė, kad įmokos į pensijų kaupimo fondą iš „Sodros“ turėjo augti nuo 2,5 proc. iki 5,5 proc., (tiesa, krizės laikotarpiu – 2009 m. – ši „Sodros“ pervedama dalis sumažėjo iki 1,5 proc.) Tačiau kaupiantiems pensiją „2+2+2“ nuo 2020 m. kaupimo procentai turėjo padidėti iki 3,5 proc. ir tai turėjo atstatyti krizės metu sumažintą tarifą. Dabar Vyriausybė siūlo formulę keisti į „0+4+2“ ir žada didesnes pensijas. Tačiau jau dešimtą kartą keičiama pensijų skaičiavimo formulė jokios esminės naudos neatneš, o  pensijos kaupimo tempas visiškai nepadidės, o žmonių lūkestis liks nepateisintas. Kyla klausimas: tai kur čia naujos sistemos patrauklumas ir patikimumas?

Užuot naikinusi galimybes žmonėms savarankiškai prisidėti prie pensijos, valstybė turėtų  aktyvinti būsimų pensininkų iniciatyvas kaupti. „Sodra“ yra pajėgi didinti įmokų dalį – „Sodros“ biudžetas šią dieną siekia apie 200 mln. Eur, pensijų fonde yra sukaupta  380 mln. Eur daugiau negu reikia išmokėti pensijoms. Manau, tinkama sistema galėtų būti: „5,5+x+0“, kai  5,5 proc. – tai ankstesnis „Sodros“ įsipareigojimas prisidėti prie II pakopos pensijų kaupimo.  Padidinti šią dalį iki 5,5 proc. būtų galima nuo kiekvieno asmens gaunamo atlyginimo, o ne nuo VDU (vidutinio darbo užmokesčio). „X“ – kiekvieno asmeninė dalis iš atlyginimo, darbdavių prisidėjimas, vaikų, giminių ir t.t., o valstybės biudžeto lėšos – „0“.

Mano įsitikinimu, Vyriausybės pensijų reformos siūlymai nėra pagrįsti ir užuot paskatinę žmones kaupti pensijas senatvei, nesukurs naujos pensijų kaupimo ir išmokėjimo sistemos patikimumo ir patrauklumo. Kyla pagrįstos abejonės ar daug bus norinčių nuo 40-ties metų atidėti savo dalį atlyginimo į neaiškią ir visiškai negarantuotą ateities pensiją?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 78

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...