infa.lt

Sąjungininkų karo pajėgos į Lietuvą galės atvykti kaip užsimanys – net oro ar jūros desantu

28 gegužės
16:22 2018

Nuo šiol sąjungininkų kariai pratybų ar kitų karinio bendradarbiavimo renginių metu į Lietuvą atvykti galės greičiau ir paprasčiau – pavyzdžiui, vietoje įprastinio atvykimo per pasienio kontrolės punktus jie galės desantuotis iš oro arba jūros. Tai numatyta Vyriausybės priimtuose Specialiosios Lietuvos valstybės sienos perėjimo tvarkos pakeitimuose, kuriuo nustatomos ir kitos sąjungininkų karių vykimo per valstybės sieną vietos.

Naujoji tvarka numato galimybę vidaus reikalų ministrui krašto apsaugos ministro teikimu nustatyti kitas vykimo per valstybės sieną vietas – t.y., priimti sprendimą dėl vykimo per Lietuvos valstybės sieną vietų, kai užsienio valstybių karinėms pajėgoms yra leista atvykti į Lietuvoje vykstančias tarptautines operacijas, tarptautines karines pratybas ir kitus karinio bendradarbiavimo renginius.

„Karinio mobilumo užtikrinimas yra tarp svarbiausių NATO ir Europos Sąjungos gynybos ir saugumo stiprinimo prioritetų, ir galimybė sklandžiai, veiksmingai ir greitai perkelti karines pajėgas ir techniką į kitą Aljanso regioną ar netgi už jos ribų yra būtina pasirengimo operatyviai reaguoti į krizes sąlyga“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Pasak jo, įgyvendinant karinės operacijos tikslus, karinių pajėgų desantavimasis iš oro arba jūros yra viena efektyviausių gynybos ir atgrasymo priemonių, kuri užtikrina operatyvų ir veiksmingą pasipriešinimą esant labai ribotam laikui. Tad tokio būdo numatymas sudarytų sąlygas greitesniam ir sklandesniam sąjungininkų atvykimui į Lietuvą pratybų ar konflikto metu.

Iki šiol buvo numatyta, kad per Lietuvos valstybės sieną galima vykti tik sausumos keliais, oro arba jūrų uostuose.

Galiojęs teisinis reguliavimas neatitiko valstybės saugumo poreikių ne tik karinių mokymų ar pratybų kontekste. Pavyzdžiui, įtemptos situacijos atveju, pavyzdžiui, kai karo padėtis (dar) nepaskelbta, tačiau norint Lietuvos teritorijoje skubiai sutelkti daugiau sąjungininkų pajėgų, iš Šengeno valstybių atvykstančiam kontingentui desantuotis nebuvo formalių kliūčių, tuo tarpu iš ne Šengeno šalių atvykstančios pajėgos neturėjo galimybės veikti pagal numatytą scenarijų.

Esamą teisinį reglamentavimą pakeisti skubos tvarka pakeisti paskatino ir tai, kad birželio 3–15 d. Lietuvoje vyks tarptautinės pratybos „Kardo kirtis 2018“ (angl. Saber Strike 2018), kurių scenarijuje numatytas valstybių sąjungininkių (taip pat ir JAV) pajėgų desantavimasis bei išsislaipinimas iš jūros Lietuvos teritorijoje.

Specialiosios Lietuvos valstybės sienos perėjimo tvarkos aprašas reglamentuoja vykimo per Lietuvos valstybės sieną procedūras, kai įstatymo nustatyta tvarka leista vykti į kitų valstybių teritorijose vykstančias tarptautines operacijas, tarptautines karines pratybas ir kitus karinio bendradarbiavimo renginius arba į Lietuvos Respublikoje vykstančias tarptautines operacijas, tarptautines karines pratybas ir kitus karinio bendradarbiavimo renginius, ir taikomas Lietuvos Respublikos kariniams vienetams, kariams ir civiliams krašto apsaugos sistemos tarnautojams ir kitų valstybių kariniams vienetams.

KAM archyvo nuotrauka (aut. Alfredas Pliadis)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 64

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...