infa.lt

Ką gina NATO narė Lietuva siųsdama savo karius į Afriką, ir kas tą apmoka?

23 gegužės
18:16 2018

Nuotraukos autorius – Vygaudas Juozaitis

Pirmąjį Afrikos dienų festivalio renginį – diskusiją: „Tarptautinės misijos ir operacijos: Ką mūsų kariai veikia Afrikoje?“ M. Mažvydo bibliotekoje Vilniuje gegužės 22 d. atidarė ir susirinkusius renginio dalyvius pasveikino krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

„Lietuva aktyviai prisideda prie tarptautinio saugumo ir stabilumo pasaulyje užtikrinimo – šiuo metu apie 140 Lietuvos karių dalyvauja tarptautinėse operacijose ir mokymo misijose, iš jų beveik pusė yra dislokuoti Afrikos ir Sahelio regionuose,“ – sakė viceministras V. Umbrasas. Jis pabrėžė, kad Lietuva šių regionų saugumo užtikrinimą vertina atsakingai, o Lietuvos skiriama karių kontribucija, reaguojant į saugumo iššūkius Afrikoje, pastaraisiais metais ypač padidėjo.

Diskusijoje dalyvavę atstovai iš JAV George Mason ir Merilendo universitetų, Krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministerijų bei Vilniaus universiteto bandė atsakyti į klausimus: kodėl Lietuva siunčia savo karius į Afrikos regione vykstančias misijas, kaip dalyvavimas užsienio misijose yra susijęs su užsienio politika ir kuo tai yra svarbu mūsų valstybei. Taip pat diskutuota apie tai, kiek į tarnybą tarptautinėse misijose bei operacijose yra įtraukiamos karės moterys, su kokiais sunkumais susiduriama pasiruošiant ir įsivertinant misijos ar operacijos veikimo rajoną.

Diskusijos metu dalyviai, ieškodami atsakymų į keliamus klausimus, sutarė, kad svarbiausias Lietuvos karių dalyvavimo tarptautinėse operacijose ir misijose Afrikos šalyse uždavinys – suteikti visą reikiamą paramą ir priemones vietos organizacijoms ir struktūroms. Tarptautinių misijų ir operacijų patirtis, karių įgyta skirtinguose pasaulio regionuose, yra naudojama rengiant karius Lietuvoje. Tai padeda formuoti šiuolaikinę, gebančią prisitaikyti prie įvairių sąlygų, kariuomenę. Lietuvos karių dalyvavimas tarptautinėse misijose ir operacijos yra tiesioginis įrankis, galintis nulemti tolesnę valstybės padėtį tarptautiniuose santykiuose ir tuo pačiu yra svarbus svertas, siekiant išlaikyti Lietuvą aktyvia NATO, Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos nare.

Afrikoje vykstančiose tarptautinėse operacijose ir Europos Sąjungos mokymo misijose Lietuvos kariai dalyvauja nuo 2011 metų. Šiame žemyne Lietuva prisideda prie Jungtinių Tautų operacijos Malio Respublikoje MINUSMA, kuriai nuo pat dalyvavimo JT operacijose pradžios skiriami 39 kariai, taip pat Europos Sąjungos mokymo misijų Malyje ir Centrinėje Afrikos Respublikoje, Europos Sąjungos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijos ATALANTA ir Europos Sąjungos karinės operacijos Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje „EUNAVFOR MED Operation Sophia“.

Gegužės 22 d. M. Mažvydo bibliotekoje vykusią diskusiją organizavo Užsienio reikalų ministerija kartu su Krašto apsaugos ministerija ir VšĮ „AfriKo“..

Diskusijoje dalyvavo:

E. Agbiboa, George Mason universiteto docentas, Konfliktų analizės ir sprendimų dėstytojas, Oksfordo ir Kembridžo universitetų alumnas

-Dr. Deividas Šlekys, Vilniaus universiteto, Tarptautinių Santykių ir politikos mokslų instituto docentas

-Dr. Karolis Aleksa, Tarptautinių ryšių ir operacijų departamento direktorius, Krašto apsaugos ministerija

-Neringa Juodkaitė-Putrimienė, Jungtinių Tautų, Tarptautinių Organizacijų ir Žmogaus Teisių departamento Jungtinių Tautų ir globalios politikos skyriaus vedėja, Užsienio reikalų ministerija

-Kmd. ltn. Gintas Gumbrys, Karinių jūrų pajėgų karininkas, Tarptautinių operacijų skyrius, Krašto apsaugos ministerija

-Eglė Murauskaitė, saugumo specialistė, Merilando universiteto vyriausioji mokslininkė.

kam.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 165

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...