infa.lt

Konservatoriai priešinasi valstybinėms vaistinėms, priešpastatydami „rinkos interesus” ligonių interesams

18 gegužės
13:43 2018

Konservatoriai Irena Degutienė ir Antanas Matulas

infa.lt pastaba: Seimas svarstys „valstiečių“ pateiktą įstatymo projektą steigti valstybines vaistines valstybinėse gydymo įstaigose, kur projekto autorių teigimu vaistai žmonėms turėtų kainuoti pigiau. Opozicija, o konkrečiai konservatoriai, – prieštarauja šiems siūlymams, tvirtindami, jog tokie dalykai iškraipys rinką, sukurs „valstybės monopoliją”, nekreipdami dėmesio į tai, kad sveikatos apsaugos sistema, pirmiausiai, yra skirta žmonėms, o ne rinkai, kaip ir pati „rinka”, pagal idėją, turi kurti gerovę žmonėms, o ne pelnytis ligonių sąskaita.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Antanas Matulas ir Irena Degutienė kreipėsi į Konkurencijos tarybos pirmininką Šarūną Keserauską ir ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių dėl farmacijos įstatymo pataisų, kuriomis norima suniveliuoti ligoninių vaistinių bei visuomenės vaistinių vykdomą veiklą.

Balandžio 4 d. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narių Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės pateiktose ir po pateikimo priimtose pataisose siūloma leisti parduoti vaistinius preparatus tiek ligoninės vaistinėms, tiek visuomenės vaistinėms. Seimas net nesutiko kreiptis į Vyriausybę dėl įstatymo projekto išvados. Taip pat negautas Europos Komisijos pritarimas, kuris yra privalomas vadovaujantis Europos Sąjungos direktyvomis, prieš keičiant reguliavimą, kuris galimai pakeis vidaus rinką ir konkurencinę aplinką.

Parlamentarai kreipimesi prašo susipažinti su minėtomis pataisomis ir pateikti išvadą, ar projekte siūlomos nuostatos neprieštarauja Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktams ir nesudaro nevienodų konkurencinių sąlygų.

„Valstybė būdama ligoninių savininke ar viena iš dalininkių, skirdama savo turtą bei lėšas tinkamam steigiamų vaistinių ligoninėse funkcionavimui, atsiduria geresnėje padėtyje nei privatūs juridiniai asmenys, kurie vykdydami farmacinę veiklą jokio valstybinio finansavimo negauna. Todėl, kaip savo išvadose pažymi Europos teisės departamentas prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos, siūlomas reglamentavimas galimai prieštarauja Konstitucijai, draudžiančiai gamybos ir rinkos monopolizavimą ir konkurencijos laisvės varžymą. Kreipėmės į Konkurencijos tarybą ir ūkio ministeriją dėl galimų įstatymų pažeidimų, kadangi toks valstybinių vaistinių steigimas ir išlaikymas pareikalaus daug papildomu lėšų, kurios dabar skiriamos ligonių gydymui“, – teigė A. Matulas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 242

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. baba    -  2018-05-18, 22:20

    tai jau tapo norma konserv.kad jie tik psimeta tarnaujantys tautai,o is tikro numauna paskutines kelnes vargingai klasei,ir is kur tok izulumas teigti kad teisingesnes kainos …iskraipys mat rinka…jusu kisenes ir taip jau iskraipytos,kodel gailit kad vaistai vargsams bus prieinamesmi,,,slykstu ir sleikstu nuo dviveidziavimo..

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....