infa.lt

Kaip WikiLeaks įkūrėjas Džulianas Asandžas tapo nepageidaujamu Ekvadoro pasiuntinybėje

17 gegužės
01:03 2018

 

Džulijanas Asandžas

WikiLeaks įkūrėjas Džulianas Asandžas kalba iš balkono Ekvadoro pasiuntinybėje Londone (2016.02.05). REUTERS / Peter Nicholls/

The Guardian rašo apie slaptą sekimo operaciją vykdomą WikiLeaks įkūrėjo Džuliano Asandžo (Julian Assange) atžvilgiu Ekvadoro pasiuntinybėje Londone. Palaiminta prezidento Rafaelio Korea (Rafael Correa), operacija buvo pavadinta „Svečias“(Operation Guest), o vėliau pervadinta į operaciją „Viešbutis“ (Operation Hotel).

Pradžioje operacijos tikslas buvo sutrukdyti tardytojams įsibrauti į pasiuntinybę ir išsivesti Asandžą. Dokumentai, atsidūrę The Guardian dispozicijoje, liudija, jog ji virto kažkuo gerokai sudėtingesniu: tikslu tapo ne Asandžo gynyba, o jo sekimas.

Pasak dokumentų, šie dalykai prasidėjo tada, kai Ekvadoro pasiuntinybės viduje buvo slapta sumontuotos stebėjimo kameros. „Jų stebėjimo laukas apėmė vestibiulį, pasitarimų kambarį ir mini-balkoną, iš kurio Džulianas Asandžas periodiškai bendravo su šalininkais. Agentai filmavo visus, kas įeidavo ir išeidavo, ir vykdė stebėjimą gatvėje, – rašoma straipsnyje. – Saugumo tarnybos darbuotojai dirbo pamainomis po du žmones ir budėdavo 24 valandas per parą. Sprendžiant pagal dokumentus, jie, matomai, neužrašinėjo Asandžo pokalbių. Tačiau jie sugebėjo stebėti jį stambiu planu, pažymėdami jo nuotaikas, įpročius ir miego režimą“.

„Visa tai atsieidavo nepigiai“, – pabrėžia leidinys. Ekvadoro žvalgyba, Senain, nusamdė tarptautinę apsaugos kompaniją. „Sąskaita už jos paslaugas 2012 metais sudarė 55 tūkstančius dolerių į mėnesį ir buvo apmokama pagal „spec-išlaidų“ straipsnį valstybiniame biudžete“, – pažymima publikacijoje.

„Dokumentuose yra detalės apie tai, kaip kompanijos agentai miegojo per 100 metrų nuo pasiuntinybės daugiabučiame Edvardo stiliaus name Basil Street. Be Ekvadoro mokesčių mokėtojų žinios agentai įsitaisė viename iš brangiausių Londono rajonų, tegu ir paprastame bute rūsyje su dviem miegamaisiais, kainavusiame 2800 svarų per mėnesį“, – praneša leidinys.

Su Asandžu buvo konsultuojamasi dėl vidų, kurie norėdavo jį aplankyti. Agentai užrašinėjo lankytojų pasų numerius, jų tautybę ir vizito tikslą. Jie fiksavo laiką kada svečias ateidavo ir išeidavo.

„Kiekvieną mėnesį apsaugos kompanija siųsdavo Ekvadoro prezidentui konfidencialų Asandžo lankytojų sąrašą. Tai buvo papildomos „specialios“ ataskaitos. Kartais kompanija įtraukdavo į juos kadrus iš slaptos filmuotos medžiagos apie įdomius svečius su biografija ir analize. Taip pat jie pranešė, kai į balkoną buvo įmestas paketas su saldumynais, matomai dovana Asandžui nuo gerbėjų“, rašo leidinys.

The Guardian mano, jog duomenys apie lankytojus sudomins JAV spec prokurorą Robertą Miulerį. Jis, tikėtina, laiko WikiLeaks daugiabriaunės Kremliaus šnipinėjimo operacijos sudedamąja dalimi, patikslinama straipsnyje.

„Link 2014-ųjų, trintis dėl Asandžo, panašu, jog sustiprėjo, – tęsia The Guardian. – Dokumentai liudija, jog Juan Falconí Puig, tuo metu Ekvadoro pasiuntinys Britanijoje, persiuntė, Senain skundą po to, kai iš Kensingtono ir Čelsio atėjo sąskaita už neapmokėtą municipalinį mokestį, susijusį su slaptu agentų butu Basil Street. Falconi nežinojo apie jo egzistavimą“.

„Tą rudenį saugumo konsultantai pranešė, jog Asandžas kažkokiu būdu sukūrė nuosavą slaptą ryšio tinklą. Dar daugiau, – jie pareiškė, kad pastarasis nulaužė pasiuntinybės kompiuterius ir, tikėtina, skaitė konfidencialius diplomatinius pranešimus. Pasiuntinybės darbuotojai, matomai, asmeninius duomenis apie Asandžą saugojo saugioje vietoje – vienintelėje, prie kurios jis negalėjo gauti prieigos“, – rašo laikraštis.

„Su laiku Asandžas ėmė užimti daugiau nei trečdali pirmo aukšto pasiuntinybės teritorijos. Pradžioje jis miegojo mažame kambarėlyje šalia balkono. Vėliau jis užėmė pagalbinę patalpą kaip miegamąjį ir užėmė pusę virtuvės, – rašoma straipsnyje. – Nesutvarkytos Asandžo valdos tapo WikiLeaks namais su jo kompiuteriais ir buvo visiškai uždarytos pašaliniams. Ten nebuvo stebėjimo kamerų. Diplomatams įėjimas buvo uždraustas, patekti į kambarius buvo galima ti su specialiu kodu“.

„Šių metų pavasarį įvykiai Kite tapo grėsmingi Asandžui, – pastebi The Guardian. – Ekvadoro prezidentas Lenin Moreno paskelbė jį nuostolinga problema, atitekusia jam kaip palikimas, ir leido suprasti, jog laiko Asandžą trukdžiu santykių su JAV normalizavimui“.

Kovo mėnesį Asandžui buvo atjungta interneto prieiga, daugiau nei mėnesį prie jo neprileido lankytojų. Jeigu Asandžas išeis iš pasiuntinybės – jo gali laukti areštas už išlaisvinimo pagal užstatą sąlygų pažeidimą, o po to JAV gali pareikalauti jo eskstradicijos. „Pasak šaltinio Ekvadoro vyriausybėje, Kito svarsto planą, kur Asandžas galėtų vykti toliau. Akivaizdžiu pasirinkimu būtų Rusija, tačiau tai gali iššaukti problemas su JAV. Kuba ir Venesuela, kaip kalbama, irgi svarstomos“, – praneša laikraštis.

„Jeigu Džulianas Asandžas liks pasiuntinybėje atkirstas nuo pasaulio, WikiLeaks nebegalės veikti. Kaip bebūtų, akivaizdu, jog Ekvadorui jis daugiau nereikalingas. Dabar jo ateitis neapibrėžta kaip niekada anksčiau. Labiausia tikėtinas scenarijus – jis greitai išeis už durų“, – prognozuoja leidinys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 128

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Už įsitikinus žmonės buvo atleisti iš darbo!!!! guglas tapo totalitariniu įrankiu. Nuo kada žmonėms draudžiama...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....