infa.lt

Kurstytojų valanda Izraelyje ir Palestinoje

15 gegužės
18:09 2018

Pirmadienį Gazoje vyko kruvini protestai (Bild: Mohammed Saber / EPA)

JAV pasiuntinybės perkėlimas į Jeruzalę iš Tel-Avivo, kaip ir buvo laukiama privedė prie kruvinų protestų, parodžiusių, jog Donaldo Trampo (Donald Trump) politika Palestinos atžvilgiu neša savyje didžiulę riziką, rašo šveicarų leidinio Neue Zürcher Zeitung žurnalistas Ulrichas Šmidas. Trampo veiksmai kursto kietos politikos šalininkus abiejose konflikto pusėse. Taikos artimiausiu metu nenusimato, mano jis.

„Izraelyje daugelis pasakys, jog žmonės Gazos sektoriuje tapo klaidinančios „Hamas“ propagandos aukomis. Kad niekas neturėjo dalyvauti pasienio įtvirtinimų šturme, kiekvienas kaltas pats, ir, žinoma, kiekviena šalis turi teisę, netgi prievolę, ginti savo pasienį.

Tas tiesa, tačiau tai maskuoja faktą, jog žmones stumia absoliuti neviltis, o izraeliečiai turėjo ir kitas galimybes gintis. Absurdiška galvoti, jog aukštomis technologijomis operuojantis Izraelis, kuris „gali viską“ ir netgi vagia pas Iraną iš po nosies jų branduolinius archyvus, neturėjo galimybės pasinaudoti alternatyviais sulaikymo būdais“, – įsitikinęs Šmidas.

Kruvinasis pirmadienis tapo paskutiniu įrodymu to, jog naujoji Donaldo Trampo poilitika Palestinos atžvilgiu neša savyje milžinišką pavojų. Taikus konflikto sprendimas atrodo tolimas kaip niekada. Trampas pilnai palaikė nesibaigiančios dramatizacijos, situacijos aštrinimo ir palestiniečių žeminimo politiką, vykdomą Netanjahu. „Izraelio premjeras triumfuoja. Kietos politikos šalininkai džiūgauja.

Trampas virsta kažkuo panašiu į mesiją. Daugelis jame mato Dievo įrankį, naują persų karaliaus Kyro II įsikūnijimą, kurio dėka žydai galėjo sugrįžti į Jeruzalę, – pažymi žurnalistas. – O budintys kurstytojai mato sau šansą. Jie nori Izraelio Žemės, nuo Viduržemio jūros iki, mažiausia Jordano, ir nori to dabar. Trampo politika jiems yra kaip starto šūvis galutinei aršiai žemių konsolidacijai“.

Laikas pamiršti bet kokią viltį? Tikrai ne, tęsia autorius. Trampo noras žaisti su ugnimi gali atverti naujas perspektyvas. Galbūt, pažeminti palestiniečiai suras naujų šalininkų, ir šūkis sukurti Rytų Jeruzalėje Palestinos sostinę vėl suskambės garsiau.

Tiesa, įdėmiau žvilgtelėjus į Trampo ir Netanjahu politiką Irano atžvilgiu, didelių vilčių daiginti neverta. „Amerika prie Trampo laiko save ne suvienyto Vakarų pasaulio vadove, o kovotoja už savo pačios dominuojančią padėtį. Izraeliui ir palestiniečiams tai blogas ženklas“, – konstatuoja Šmidas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 105

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Jonė    -  2018-05-17, 00:39

    Įdomu, jeigu II pasaulinio karo metu nebūtų buvę holokausto ar 1948 m. būtų buvusi įkurta Izraelio valstybė?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Gaja    -  2018-05-17, 12:20

    Holokaustas – tai genocidas. O tokio reiškinio negalima toleruoti. Tik ne genocido dėka galima ką nors sukurti. Genocidas gali tik naikinti. Todėl šiukštu – negalima nieko kurti, remiantis masiniais žudymais. Izraeliui buvo numatytas atgimimas iš seniausių laikų. Tai slaptas kodas, aprašytas dar Biblijoje. Tos tautos niekas nesunaikins. Vien Nobelio premijos lauriatų procentaliai ji turi kelis kart daugiau, negu kitos šalys.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...