infa.lt

Keletas požymių, rodančių, kad iš principo jūs sveiki

14 gegužės
01:06 2018

Šiuolaikiniame pasaulyje sveikata įprastai asocijuojasi su išvaizda. Mes žiūrime į moteris ir vyrus „išpuoselėtomis figūromis“, sakydami sau – štai pas juos tai su sveikata viskas tvarkoje, jie neturi cholesterolio perviršio, jiems negresia širdies-kraujagyslių susirgimai, jie vargu ar kada susirgs vėžiu ir apskritai gyvens ilgai ir laimingai.

Tačiau, viskas toli gražu nėra taip paprasta. Pakanka atvejų, kai išoriškai sveiki žmonės, be antsvorio ir reguliariai lankantys sporto salę, staiga suserga palyginus jauname amžiuje labai nemaloniomis ligomis, o storuliai, kurie rūko, išgeria ir gyvena nejudrų sėdimą gyvenimą, kaip tik gyvena ilgai ir laimingai.

Todėl neverta apie viską spręsti pagal išvaizdą – kaip svetimą, taip ir savo pačių. Yra patikimesni požymiai, parodantys kiek sveikas yra žmogus. Ir 8 tokius rodiklius pateikia žurnalas „Insider“.

Jūs valgote, kai esate alkani ir nevalgote, kai sotūs

Tai atrodytų paprastas ir natūralus elgesys – pagrindinis sveiko žmogaus požymis. O prisilaikyti jo sugeba toli gražu ne kiekvienas. Daugelis laiko, jog „badauti sveika“ arba tiesiog pamiršta laiku pavalgyti, arba pernelyg užsiėmę, kad laiku maitintųsi. Vėliau jie puola prie maisto suvartodami didžiules porcijas. Kiti gi, atvirkščiai, nuolat kažką kramto – darbe, žiūrėdami televizorių ir t.t. Savaime tai nereiškia jog mes nesveiki. Tačiau, jei jūs mokate įsiklausyti į savo organizmą, valgote kai esate alkani, ir nustojate pasisotinę, iki sekančio alkio pojūčio – tai tikras požymis to, kad jūs sveiki.

Jūsų maisto racionas įvairus su visu maitinamųjų medžiagų rinkiniu

Daugelis iš įpročio pagal gyvenimo būdą arba dietinių motyvų, riboja savo racioną atitinkamų produktų rinkiniu, dažnai vienos rūšies – tik pieniškais, tik vaisiais-daržovėmis ir panašiai. Tai gali būti naudinga ir būtina atitinkamais atvejais ir kai kuriuo laikotarpiu. Tačiau įvairus racionas, į kurį įtrauktos visos maitinamosios medžiagos ir vitaminai, liudija apie tai, jog jūsų organizmas sveikas.

Jūs suvalgote pakankamai

Mūsų laikais visi mano, jog pageidautina suvartoti kuo mažiau kalorijų. Tačiau, energijos dozės, būtinos organizmui – individualios – jos priklauso nuo amžiaus, fizinio ir lytinio aktyvumo. Būtinų žmogui kalorijų kiekio apskaičiavimui yra sukurti specialūs skaičiuotuvai. Kalorijos – ne priešas organizmui, ir jų trūkumas sąlygoja silpnumą, mieguistumą, blogą nuotaiką ir t.t.

Jūs be problemų sugebate įveikti du laiptinės posūkius iki antro aukšto

Tam, kad būtumėt sveiki nebūtina lakstyti maratono distancijų. Pakanka 150 minučių į savaitę vidutinio fizinio aktyvumo, pavyzdžiui – pasivaikščiojimo greitu žingsniu. Ir štai paprastas požymis – jeigu jūs sugebate be sustojimo įveikti dvi laiptinės atkarpas ir po to normaliai jaučiatės, tai požymis (nors ne pats idealiausias) to, jog jūsų organizmas sveikas ir pasiruošęs rimtesnėms fizinėms apkrovoms.

Jūs jaučiate pilną emocijų spektrą

Emocinė sveikata ne mažiau svarbi, nei fizinė. Ir jeigu žmogus jaučia visą gamą emocijų, įskaitant pyktį, liūdesį, nerimą, nusivylimą, ir, suprantama – teigiamas, o emocijos kinta priklausomai nuo situacijos – tai tikras dvasinės sveikatos požymis, skirtingai nuo situacijos, kuriai esant žmogų permanentiškai užvaldo kuris nors vienas iš jausmų ir neleidžia pasireikšti kitiems.

Jūs atsibundate be žadintuvo

Žinoma, jog miego trūkumas gresia rimtomis pasekmėmis, kaip kūnui, taip ir smegenims. Miegoti reikia ne mažiau, nei 8 valandas į parą. Tačiau ir čia yra paprastas intuityvus kriterijus – jeigu jūs atsibundate patys ir tuo pačiu jaučiatės pailsėję ir „atsinaujinę“, tai požymis to, jog jūsų organizmas sveikas. Beje, šis punktas – utopija daug dirbantiems žmonėms mūsų „darboholikų“ amžiuje.

Jūs neužmiegate staiga

Normalioje būsenoje žmogus užmiega po 10-20 minučių po to, kai atsigulė miegoti. Jeigu miegas užgriūna tuojau pat, – tai sako apie „neprimiegojimą“ – tą patį, kuris gresia rimtomis pasekmėmis (žr ankstesnį punktą). Tas pat tinka ir nuolatiniam snūduriavimui viešajame transporte ir automobilyje (jeigu jūs važiuojate keleivio vietoje).

Jums pakanka energijos tam, kuo jūs norite užsiimti

Nors tai ne pernelyg konkretus apibrėžimas, tačiau jis – vienas iš geriausių organizmo sveikatos rodiklių. Kalba eina kaip apie fizinę, taip ir apie emocinę energiją, kurios pakanka tam, kad padarytumėt visa tai, kuo jūs įprastai užsiimate, kuo norite užsiimti ir tai, ko reikalauja gyvenimas ir buitis.

Ir taip, jeigu visi šie požymiai vykdomi – jūsų organizmas sveikas, ir nesvarbu, kaip jūs prie viso to atrodote. Jeigu kažkurių rodiklių trūksta – tai netgi tuo atveju, jei jūs patys laikote save svbeikais, vertėtų susimąstyti apie tai, kodėl tas vyksta.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 390

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....