infa.lt

Prie NATO operacijos Afganistane prisijungia ir Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai

24 balandžio
19:36 2018

KAM archyvo nuotr. (aut. srž. sp. Ieva Budzeikaitė)

Balandžio 24 dieną prie NATO vadovaujamos tarptautinės operacijos „Tvirta parama“ (angl. „Resolute Support“) Afganistane prisijungia iš Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų karių sudaryta specialiųjų operacijų patarėjų grupė (angl. Special Operations Task Group). Kartu su sąjungininkais ši grupė vykdys mokymo, konsultavimo ir paramos vietos Afganistano saugumo pajėgoms užduotis.

„Dalyvaudami NATO operacijoje „Tvirta parama“ Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai ne tik prisideda prie bendrų NATO sąjungininkų ir šalių partnerių pastangų ir atsakomybės kovoti prieš globalųjį terorizmą, bet ir įgyja naujausių bei aktualiausių žinių ir įgūdžių, būtinų užtikrinti saugumą, atsparumą ir stabilumą Lietuvoje ir Baltijos regione veikiant išvien su NATO sąjungininkais ir partneriais“, – teigia Lietuvos specialių operacijų pajėgų vadas pulkininkas Modestas Petrauskas.

Krašto apsaugos ministerija nusprendė padidinti savo karinį indėlį į NATO vadovaujamą tarptautinę operaciją Afganistane „Tvirta parama“, atsižvelgusi į NATO ir sąjungininkų prašymus. Tai – Lietuvos indėlis į tarptautinio saugumo stiprinimą. Ministras R. Karoblis teigia, jog Lietuva sulaukia didelės sąjungininkų paramos, tad, būdama atsakinga tarptautinės bendruomenės ir NATO narė, pagal galimybes taip prisideda sprendžiant globalias problemas. „Terorizmas – jau seniai nebe teorinė, o reali grėsmė Europoje, todėl stabdydami terorizmo plėtrą, stipriname ir Lietuvos bei viso regiono saugumą“, – pabrėžia jis.

Be Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų, šiuo metu NATO operacijoje „Tvirta parama“ tarnauja per 20 Lietuvos karių. Prisijungus Specialiųjų operacijų pajėgų kariams bendras Afganistane dislokuotų karių skaičius atitiks Lietuvos Respublikos Seimo nustatytą leistiną ribą ir nebus didesnis nei 50 karių.

Lietuva 2018-2020 m. Afganistano nacionalinio saugumo pajėgoms išlaikyti ir vystyti kasmet taip pat skirs po pusę milijono JAV dolerių (beveik 415 tūkst. eurų). Į specialų patikos fondą, kuriam daugiausiai pinigų skiria amerikiečiai, Lietuva įmokas skiria nuo 2015 metų.

Lietuva taip pat tęsia dalyvavimą JAV vadovaujamos koalicijos pajėgų, kovojančių su ISIS/Daesh, operacijoje Irake, tačiau kol kas papildomų pajėgumų į šią operaciją nesiųs. Toks sprendimas priimtas po konsultacijų su koalicijos partnerėmis ir Jungtinių Amerikos Valstijų atstovais.

Šiuo metu be tarptautinių operacijų Afganistane ir Irake, Lietuvos kariai dalyvauja operacijose Kosove, Ukrainoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Viduržemio jūroje ir Indijos vandenyne.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 111

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...