infa.lt

Algimantas Rusteika. Mokesčių reforma: nuo čia nukirpsim, ten prisiūsim

17 balandžio
20:06 2018

Algimantas Rusteika

Šiandien brangūs Lietuvos žmonės, gaunantys iki 1000 €, kokių yra dauguma dar čia likusių optimistų, pasiima tą išreklamuotą Delfyje, valstybinę šviesios ateities lentelę ir žiūri, kas gi čia dabar jiems pagerės.

Ir štai, 400 € minimumą uždirbantis pamato, kad gaus net 8,55 € daugiau! Tačiau lentelė sudaryta gudriai, joje neįvertinta, kad žmogus neteks 2 procentų pensijų kaupimui. Todėl, jei norės ir toliau kaupti, tai sumokėjus pačiam tuos 2 proc. = 8 € kaupimui, kuriuos dabar moka, jam bus baisus atlyginimo padidėjimas – net 0,55 € ! Analogiškai uždirbantis 500 € ir kaupiantis pensijai, gaus 4,75 € daugiau, 600 € – 8,96 €, 700 € – 13,17 €, 800 € – 17,38 €, 900 € – 21,58 €, 1000 € – 25,79 € daugiau. O atsižvelgiant į ateinančių metų infiliacijos rodiklį, kuris suksis apie 3 procentus, likusį atlyginimų padidėjimą su kaupu suvalgys kainų augimas.

Nėra ir jokio progresyvumo, apie kurį tiek pliurpiama. Kuo didesnis atlyginimas, tuo didesnis ir jo padidėjimas. Ir ne tik absoliučiai, bet ir procentais atlyginimų skalėje iki 1000 €, kuri apima du trečdalius darbuotojų – žr. lentelės skaičius raudona spalva – daugiau ir didesnę dalį pyrago šiame atlyginimų segmente gaus tie, kurie ir dabar gauna daugiau.

Įdomu tai, kad pažiūrėjus į lentelėje nurodytus naudos procentus paprasta akimi matyti, kad tas padidėjimas procentais praktiškai telpa į praeitų metų infiliacijos procentą, o atmetus 2 procentus pensijų kaupimui, kuriuos valstybė atima, matyti, jog valdžia tiesiog išdalina tą surinktų mokesčių perteklių, kurį gavo per padidėjusias kainas praeitais metais, ir tai ne visą. Todėl aimanos apie milijardinius biudžeto netekimus ir valdžios pasiaukojimą, ieškant mums tų milijonų, yra veidmainystė ir propaganda.

Netiesa ir tai, jog mažinamas darbo apmokestinimas lyginant su kapitalo mokamais mokesčiais. Nes gyventojų pajamų mokestis dirbantiems pagal darbo sutartį didėja iki 21 procento, kai tuo tarpu mokestis nuo kapitalo padidėjimo lieka 15 procentų. Į tai ministras, mirkčiodamas ir išsigandęs paaiškina – juk kapitalas gali iš šalies pabėgti! Tarsi “darbo jėga“ – taip dabar vadinasi brangūs Lietuvos žmonės – pabėgti negali ir nebėga.

Pagal principą “nuo vieno galo nukirpsim ir kitam prisiūsim“ daromos lyties keitimo operacijos, o ne valstybės reformos. Reikėtų suprasti – iškaba “struktūrinė reforma“ tokiam mokesčių perstumdymui naudojama tik tam, kad gauti ES fondų paramą šiam reikaliukui. Iš tikrųjų jokių esminių pokyčių, žongliruojant imantriais žodžiais “mokesčių konsolidacija“ ir t.t. neįvyks ir mirštančios Sodros reikalų tai neišspręs.

Didės truputį visiems atlyginimai – geriau negu nieko. Tačiau reikia suvokti, jog tai tik verslo mokesčių sumažinimas ir darbo vietų atpiginimas, kuris gali duoti naudos pritraukiant investicijas ir per verslo augimą. Aišku, tai yra gerai. Tačiau daiktus reikia vadinti tikraisiais vardais, nevaidinti labdaros, nekalbėti ko nėra, neapgaudinėti ir neužsiimti propaganda, nuo kurios jau bloga darosi.

6altinis: algimantasrusteika.wordpress.com

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 256

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Rasa    -  2018-04-17, 22:14

    Jau nuvertejo pensijos ir atlyginimai kelis kartus po euro aferos.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jonė    -  2018-04-17, 22:27

    Vis tik dedu viltį, kad autorius neatstovauja Laisvosios rinkos instituto skleidžiamos idealogijos ir finansų maklerių ir tikrai pergyvena dėl minimalų atlyginimą gaunančiųjų. Visa tiesa yra tame, kad pajamų augimas (minimalaus atlyginimo, pensijų) labai atsilieka nuo kainų augimo.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Jone    -  2018-04-17, 22:53

    Iš tikrųjų įstatymas dėl pensinių fondų rėmimo Sodros pinigais turėjo tikslą paremti vieną veiklos sritį – tai finansų maklerio įmones ir čia labai prisidėjo LRI ir jo atstovė Vainienė. O 2,24 eurų, tiek perveda Sodra minimalų (400 eurų) atlyginimą gaunančiam darbuotojui (400×0,28sudaro 11,2 eurus, nuo jų pervedama finansų maklerio įmonei 2,24 euro) į pensinį fondą. Kaip matote, tai yra labai maža suma, nuo kurios finansų maklerio įmonė paims aptarnavimo mokestį ir liks puse sumos arba iš viso neliks -štai jūs ir matote kam iš tų pervedamų pinigų yra nauda. Dar priimant įstatymą dėl tų 2% pervedimo į pensinius fondus rengę šį įstatymą turėjo paaiškinti tikruosius šio įstatymo siekius: (kaip minėjau) paremti finansų maklerio įmonių verslą ir gerus atlyginimus gaunančius dirbančiuosius. O minimalų atlyginimą gaunantys darbuotojai iš šios aferos nieko nelaimėjo, karts nuo karto jau teko girdėti bandymą paaiškinti tai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...