infa.lt

Smūgis Sirijai: Panašu, jog Trečiasis pasaulinis – atidedamas

14 balandžio
12:27 2018
raketos ataka

photo: U.S. Navy

Dviejų pastarųjų dienų pareiškimai ir informacijos nuotėkiai patvirtina, jog apokaliptinės kai kurių politikų ir komentatorių pranašystės dėl dviejų branduolinių valstybių susidūrimo Sirijoje, greičiausiai, neįvyks: JAV ir jų sąjungininkės viską derina su Rusija, praneša BBC.

Ketvirtadienio ir penktadienio eigoje vedantieji JAV ir, Prancūzijos ir Britanijos politikai užtikrino, jog sprendimas smogti Bašaro Asado pajėgoms Sirijoje dar nepriimtas, o Britanijos ir JAV spaudoje pasirodė „informacijos nuotėkiai“, pasak kurių, JAV palaiko kontaktus su Rusija, ir kariškiai padarys viską, ką reikia, kad šis smūgis neužkabintų esančių Sirijoje rusų.

Rusijos kariškiai ir politikai nuolat kalba, jog Rusija būtinai atsakys į smūgį Sirijai – bet tik tuo atveju, jei grėsmė kils jos kariškiams.

Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Britanija kaltina Sirijos prezidento Bašaro Asado vyriausybę panaudojus cheminį ginklą Dumoje ir, kaip manoma, artimiausiu metu smogs Asado pajėgoms.

Britanijos laikraštis Telegraph penktadienį pranešė, jog įvykusiame anksčiau tą dieną vyriausybės pasitarime, premjerė Theresa May įtikino ministrus, jog operacija Sirijoje neprives prie didelio karo, ir tas įsitikinimas susidarė gavus duomenų apie amerikiečių ir rusų politikų bei kariškių kontaktus.

„Dialogas tarp Vašingtono ir Rusjos, kaip mes suprantame, leido premjerei užtikrinti savo kabinetą, jog adekvataus planavimo dėka, visokių nepageidaujamų pasekmių, dėl Britanijos dalyvavimo karinėje operacijoje prieš Siriją, bus išvengta“, – pranešė Telegraph.

Apie rusų ir amerikiečių kontaktus pranešė ir amerikiečių MIP (masinės informacijos priemonės).

Ribotas smūgis

Be to, TV kanalo CNBC duomenimis iš neįvardinti šaltinio, smūgis Sirijai bus ribotas: JAV administracija numatė tik aštuonis taikinius, tame tarpe du Asado kariuomenės aerodromus, kažkokį „tyrimų centrą“ ir objektą, kuriame, manoma, yra saugomas ar gaminamas cheminis ginklas.

Prieš metus, naktį į balandžio 7, JAV demonstratyviai bausdama už cheminę ataką Khan-Sheikhun mieste smogė sparnuotosiomis raketomis Tomahawk į Asado aviacijos bazę Homso rajone. Rusijos zenitiniai-raketiniai kompleksai nebandė sutrukdyti 59 sparnuotųjų raketų skrydžiui kompleksų veikimo zonoje.

Vėliau pasirodė neoficialių liudijimų, jog rusai buvo iš anksto įspėti apie ruošiamą smūgį.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas užtikrino, jog smūgiai į Siriją „nepalies Sirijos režimo sąjungininkų, ir apskritai, bus smogti ne į kažką konkrečiai, o greičiau jau, į cheminius režimo objektus“.

Apie tai, jog tarp JAV ir Rusijos politikų palaikomas ryšys penktadienį kalbėjo ir rusai: V. Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Kalbant apie kanalus, tai, jei imtume kanalus, kurie išliko, o tai periodiški prezidento pokalbiai ir pakankamai reguliarūs ryšio kanalai karine linija, tai jie šiame formate, šiuose rėmuose yra naudojami“, – cituoja Lavrovą agentūros.

JAV atakavo Siriją sparnuotosiomis raketomis – Trampas kreipėsi į naciją (2017)

JAV, Britanija ir Prancūzija atakavo Siriją, – rusų neužkliudė (2018)

Savaitės pradžioje JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pareiškė, jog sprendimas dėl smūgio į Siriją bus priimtas poros dienų eigoje. Pora dienų praėjo, praėjo ir trečia, ir ketvirta – ir dabar pats Trampas ir kiti oficialūs asmenys jau nebe tokie kategoriški.

Ketvirtadienį Trampas parašė savo Twitter paskyroje, jog smūgis gali būti greitai, o galbūt ir ne taip greitai.
JAV gynybos ministras James Mattis, pasisakydamas kongrese pasakė, jog negali kalbėti apie karinę, planų Sirijos atžvilgiu pusę, todėl, kad smūgis į Asado objektus kol kas dar nėra matomumo zonoje.

Ministras papildė, jog administracija vis dar laukia duomenų patvirtinimo apie cheminę ataką Dumoje ir apie tai, jog ją parengė Asado pajėgos.

Tikrai panašu, jog laukia – šimtai raketų ir nė vieno žuvusio.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 497

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....