infa.lt

KAM ministras R. Karoblis baigia vizitą JAV, kur apžiūrėjo planuojamus įsigyti visureigius L-ATV

06 balandžio
21:35 2018
Šarvuotas L-ATV visureigis, kuri planuoja pirkti KAM Lietuvos vardu

Šarvuotas visureigis L-ATV (Joint Light Tactical Vehicle)

Vizito balandžio 2-7 dienomis Jungtinėse Amerikos Valstijose metu krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis apsilankė kompanijoje „Oshkosh Defense“, kur su jos vadovais aptarė ir apžiūrėjo įmonės gaminamus produktus.

„Vienas jų – šarvuotieji visureigiai L-ATV (Joint Light Tactical Vehicle) – domina ir mus siekiant toliau stiprinti Lietuvos kariuomenes pajėgumus,“ – sakė ministras. Praėjusių metų rudenį Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba šiuos visureigius pripažino kaip geriausiai funkcionalumo ir kainos santykį atitinkantį pajėgumą ir nusprendė pradėti derybų procedūras dėl jų įsigijimo.

Vizito JAV metu ministras R. Karoblis su Čikagos instituto tarptautiniams santykiams prezidentu, buvusiu JAV ambasadoriumi ir geru Lietuvos draugu Ivo Daalder ministras aptarė tolesnes JAV ir Lietuvos santykių perspektyvas, diskutavo apie būsimus NATO viršūnių susitikimo rezultatus. I. Daalder pasidalijo savo įžvalgomis apie pasikeitimus JAV administracijoje ir tolesnę JAV politiką Rusijos atžvilgiu.

Ministras taip pat susitiko su JAV lietuvių bendruomene. Lankėsi ir laikraščio „Draugas“, kuris leidžiamas dar nuo 1906 m., redakcijoje ir jo žurnalistams davė interviu.

Esminis vizito JAV tikslas – balandžio 3 d., kai krašto apsaugos ministras R. Karoblis kartu su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite ir užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi dalyvavo JAV ir Baltijos šalių viršūnių susitikime, kuriame JAV prezidentas Donald Trump išreiškė visokeriopą paramą užtikrinant saugumą Baltijos šalyse, pavadindamas jas ištikimomis sąjungininkėmis, kurios investuoja ne tik į savo saugumą, bet prisideda ir prie saugumo užtikrinimo pasaulyje.

Vėliau R. Karoblis dalyvavo JAV ir Baltijos šalių Verslo forume, kuriame pasisakė Baltijos šalių prezidentai ir JAV Komercijos sekretorius Wilbur Ross.

Verslo forumas skirtas glaudinti Baltijos šalių ir JAV verslo ryšius, pasiūlyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos verslo siūlomus inovatyvius sprendimus vystant gynybos pajėgumus bei kitas sritis.

Ministras taip pat susitiko su įtakingu JAV analitikos centro (angl. Centre for a New American Security) vadovybe. Susitikime aptartos dabartinės JAV administracijos politikos tendencijos, tolesni darbai stiprinant Lietuvos ir JAV strateginę partnerystę gynybos srityje, siekiami artėjančio NATO viršūnių susitikimo rezultatai.

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis ir krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas dalyvavo JAV analitikos centro surengtoje vakarienėje JAV ir Baltijos šalių viršūnių susitikimo proga. Vakarienėje dalyvavo JAV Nacionalinio saugumo patarėjas H. R. McMaster bei daugelis kitų saugumo ir gynybos srities pareigūnų ir ekspertų.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. JAV aktyviai dalyvauja įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones Baltijos šalyse, stiprindama regiono saugumą ir stabilumą. Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie mūsų regiono gynybos. Pagal Europos atgrasymo iniciatyvą (angl. European Detterence Initiative) kasmet nuosekliai trečdaliu didinama finansinė parama Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybiniams pajėgumas stiprinti ir karinei infrastruktūrai gerinti. JAV taip pat yra viena pagrindinių ginkluotės įsigijimų partnerių.

Lietuva iš JAV gamintojų perka priešlėktuvines raketas, bokštelius kovinei technikai „Bushmaster“, prieštankines sistemas „Javelin“ ir kitą įrangą. Ši per ateinančius trejus-ketverius metus Lietuvos įsigyjama nauja ir moderni amerikietiška karinės technologijos įranga ypač sustiprins šalies gynybinius pajėgumus.

Iškart po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje 2014 m., Baltijos šalyse ir Rytų Europoje JAV dislokavo rotacines sausumos pajėgų kuopas. Nuo 2017 m. JAV prisidėjo prie NATO priešakinių pajėgų Baltijos šalyse ir Lenkijoje formavimo skirdama bataliono dydžio kovinę grupę į Lenkiją. JAV remia oro gynybos pajėgumų stiprinimą regione, imasi lyderystės ir aktyviai dalyvauja organizuojant įvairias karines pratybas Baltijos šalyse, skiria pajėgumus į NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis JAV lankosi balandžio 2-7 dienomis.

KAM inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 257

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Adolfas    -  2018-04-07, 11:53

    Pindostano kolonija turi metropolijos pramonę palaikyt

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...