infa.lt

Išgyvenimo matematika socialinių tinklų komentarų lobynuose

06 balandžio
01:01 2018

nera pinigų

Vienas mūsų skaitytojas socialiniame tinkle po straipsniu apie išgyvenimą su minimaliu atlyginimu (MMA) parašė matematiškai apskaičiuotą tikrą-realų minimumą, kurį turėtų įteisinti valstybė. Matematika tokia:

Karo Ministerija siūlo, kad Lietuvos kario maisto krepšelio vertė padidėtų nuo 6 iki 8 eurų per diena. Ir susilygintų su JAV karių maisto krepšeliu.

Matėte nutukusi išstorėjusi kareivį? Ne. Neskaitant Ukrainos Reikalų Ministro Linkevičiaus.

Aštuoni €urai dienai – toks minimalus pinigų kiekis, skirtas prikimšti pilvą maisto medžiagų, kalorijų ir vitaminų. Kad nesustorėtum, būtum pajėgus nešioti ginklą ir žvaliai atiduoti pagarba Vadui. Racione nėra šampano, vyno, tortų ir visokių kebabų. Turint galvoje, kad kariuomenė daro didelius ir ilgalaikius užsakymus dideliems kiekiams maisto – ji jo gauna už mažesnę kainą nei nupirktų civilis.

Padauginame, 8 x 30 = 240 €urų maistpinigių vienam kariui per mėnesį. Manau čia nėra kam paprieštarauti.

O mamos? Už kiek suvalgo mama su vaiku? Mano pažįstama jauna mama.

Sakykim valdžia skiria šiai mamai auginančiai vaiką 137 €urus. Tai čia viskam. Ir pavalgyti dviems burnoms ir susimokėti už šildymą bei komunalines paslaugas. Mamai 18 metu. Stažo nulis dienų. Gal mamai tenka mažesnis fizinis krūvis nei kareiviui? Paklauskit pas tą mamą – manau būsit apipilti sysiais iš viedro…

Klausimas valdžiai – kodėl kareivį maitinat už 240 €urų, o jo seserį, auginančią vaiką ir maitinančią krūtimi tik už 137 €urus? Skaičiai sutampa? Viskas gerai? Tai dar ne viskas.

Kai vaikui sueis vieneri metai, mama plius vaikas gaus jau tik 97 €urus. Logiška ane? Nėra pinigu? Tikrai nėra pinigu? O nuomotis SGD terminalą už 650 mln dolerių, kai jo vertė yra 250 mln dolerių pinigu radot? Kai mamos vaikui sukaks 18 metų, Karo ministras kvies jį į kariuomenę atlikti pareigos Tėvynei.

Kaip manote – koki gestą rodys būsimo (galimo) kario mama Karo ministrui?

O pensininkai. Už kiek turetų suvalgyti pensininkas? Manau, kad irgi už aštuonis €urus. Galbut mažiau kaloringo maisto, daugiau bananų – bet suma ne mažesne už aštuonis €urus. Pažiūrim statistiką: Vidutinė socialinio draudimo senatves pensija, turint būtinąjį socialinio draudimo stažą, 2017 m. kovo men. 287,37 €u. Oho…

Atskaičius 240 €u maistpinigių maistui, lieka net 47 €urai nusipirkti malkoms, nueiti į teatrą, nuvažiuoti pailsėti į užsienį. Ar teisingai suskaičiavau?

Gal nėra pinigų? Tikrai nėra? O šarvuočiai „Boxer” už 460 mln. eurų? Juk radot tuos milijonus? 250 mln SGD terminalui neradot, o šarvuočiams radot?

Jei kur suklydau – prašau pataisyti.

O studentai?

Studente – aš tave mačiau stabdant Rusiją kartu su Saudargu prie Nacionalines Mažvydo bibliotekos Vilniuje.

Studente – aš tave mačiau protestuojant prieš alkoholio vartojimo varžymą roko marše. Juk tu tikrai gauni 240 €uru maistpinigių kukliai pavalgyti, paskui dar kažkiek nueiti į teatrą pasikultūrinti? Ane?

Juk tu neprotestuoji dėl mažų stipendijų? Pasidomėjau dėdės Guglo pagalba. Jei tu iš nepasiturinčios šeimos, tai tu gali gauti: Socialines stipendijos dydis – 3 BSI (šiuo metu 114 Eur per mėnesį).

Studente – tu turtuolis.

Tau tikrai nėra priežasties kelti mažų stipendijų klausimo. Juk tu nesi užbukintas Lietuviškos propagandos. Juk tau svarbiau stabdyti Rusiją ir dar kad alkoholio nepradėtų riboti. Tu ir skaičiuoti moki. Tavo brolis kariuomenėje yra maitinamas už 240 €uru. O tu lygiai toks pats gauni net 114 €uru maistui, nuomai, pramogoms
ir rūbams. Tu turtuolis. Tau nėra priežasties protestuoti dėl mažų stipendijų…

Bet valdžia žvelgia plačiau. 15mn: Bedarbių pašalpos yra pajamos. Todėl jos bus apmokestintos, žada šalies valdžia, ką tik tą patį padariusi su ligos, tėvystes ir motinystės išmokomis. Joms jau taikomas gyventojų pajamų mokestis.

Po galais. Kas juos sustabdys? Kada bus įvesta maistpinigių sąvoka?

Maistpinigių dydis turėtų būti 240 €urų vienam žmogui, ir ta suma skirta tik maistui. Ta suma negali būti apmokestinama. Ta suma negali būti areštuojama antstolių. Tai pinigai skirti tik kukliai pavalgyti. Bet kokia socialinė išmoka, bedarbio pašalpa, minimali pensija, minimali alga, stipendija turi prasidėti nuo maistpingių (240€uru) plius paketas pinigų komunalinėms, ne maisto prekėms ir paslaugoms.

2018 m. vasario 20 d. 15:16 delfis
Kauno klinikinė ligoninė maistą gamina savo virtuvėje. Vieno ligonio maistui per dieną skiriama 1,45 euro. Nėščiosioms maisto patiekiama už 1,59 euro;’
ĮSIVAIZDUOJAT KOKS SKIRTUMAS? 8 €urai kariui prieš 1.59 nėščiai moteriai…

Ir nebeskaitau Užkalnio. Nei komentuoju po jo rašiniais. Kaip ir Wilimaitės.
Jų rašliavos skaitymas – tik laiko gaišimas. Patariu ir jums. Negi
sužinojote ką nors pas juos naujo?

G.B.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 424

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...