infa.lt

Palestiniečiai: „Arba mes grįžtame į tėvynę, arba prasideda Trečiasis pasaulinis karas“

02 balandžio
16:29 2018

paveikslėlis

Izraeliui gresia vienas didžiausių išbandymų nuo valstybės įkūrimo momento: protesto judėjimas Gazos sektoriuje nori jėga pasiekti palestiniečių sugrįžimo į teritoriją, kurioje jie gyveno iki 1948 metų. Vienas iš judėjimo iniciatorių, pokalbyje su Die Welt demonstruoja aršų ryžtą.

Viso tik 15 iš Gazos sektoriaus įkūrė judėjimą, kuris jau neužilgo gali iššaukti vieną didžiausių krizių Artimuosiuose Rytuose. Iš protesto prieš Palestinos vadovybės neveiklumą, „didžiojo sugrįžimo maršo“ komitetas pradėjo kampaniją, kuri turi tęstis 45 dienas. Praėjęs penktadienis parodė šio judėjimo pradžią, tačiau jau tapo pačia kruviniausia diena Gazoje nuo karo pabaigos 2014 metais. Dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo protestuose pasienyje su Izraeliu. Buvo užfiksuoti konfliktai naudojant smurtą, kurių metu žuvo 16 ir buvo sužeista šimtai palestiniečių, praneša publikacijos autorius Gil Yaron.

Issam Hammad yra vienas iš judėjimo įkūrėjų. Jeigu viskas vyks ne pagal jo planą, jau greitai situacija pasienyje taps kur kas labiau sprogstama. Gegužės 15 dieną milijonai palestiniečių iš kaimyninių su Izraeliu šalių turės maršu žygiuoti Gazos sektoriaus pasienio link, kad jį peržengtų.

Tokiu būdu Issam Hammad naudoja naują strategiją, kuri stato Izraelį prieš diplomatinę ir moralinę dilemą. Ką daryti, kai milijonai neginkluotų palestiniečių vyksta pasienio link? Jeigu žydų valstybė netrukdys jiems įžengti į Gazos sektorių, tai ji pralaimės. Jeigu ji sustabdys juos jėga, susvyruos jos tarptautinė pozicija, paaiškina žurnalistas.

Teisė sugrįžti į tėvynę yra vienas iš labiausia kritinių klausimų Artimųjų Rytų konflikte. Kai 1948 metais buvo įkurtas Izraelis, iš valstybės teritorijos pabėgo arba buvo išvaryta apie 750 tūkstančių palestiniečių. Apie 250 iš jų pasiekė Gazos sektorių. Kadangi palestiniečiai yra vienintelė tauta, kurioje pabėgėlio statusas perduodamas palikuonims, šiandien Gazos sektoriuje gyvena apie 1,2 milijono pabėgėlių.

„Izraelis siekia, kad ateityje šie pabėgėliai atrastų sau naują tėvynę palestiniečių valstybės teritorijoje. Reikalavimai to, kad savoje valstybėje būtų priimti milijonai priešiškai nusiteikusių arabų, izraeliečiams skamba kaip raginimas nacionalinei savižudybei“, – pastebi straipsnio autorius. Gazoje, kur nė viena partija neturi įtikinamos programos, kur „švogerystė“ ir netikusi politika sugriovė ekonomiką, izoliavo regioną ir eliminavo bet kokias galimybes pagerėjimui, Hammado kreipimasis žadina didelį dvasinį pakylėjimą.

Penktadienį, kvietimą ateiti protestuoti prie Izraelio pasienio išgirdo apie 30 tūkstančių palestiniečių. Hammadas tikisi to, jog ne vėliau nei gegužės mėnesį maršė dalyvaus milijonai žmonių: „Mes duosime nurodymą, ir visi pajudės į kelionę vienu metu. 70 metų Izraelis mus laikė garo katile. Dabar žaidimas baigtas galutinai. Arba Izraelis leidžia mums sugrįžti į tėvynę, arba prasidės Trečiasis pasaulini skaras“, – pareiškė Hammadas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 470

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Simas Simaitis    -  2018-04-02, 17:52

    Jau 2012 metais Kisendžeris, amerikosų žydijos „ruporas”, yra pasakęs, kad Izraelis savo misiją jau atliko ir jo misija jau atlikta, tad Izraelį galima ir paaukoti.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Kelione i Izraeli    -  2018-10-30, 23:38

    O as didziuojuosi sia tauta del jos vieningumo ir siekio islikti. Aplamai Izraelis yra labai grazi ir patraukli salis, tik nepelnytai turistu primirsta

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...