infa.lt

Prezidentas Rolandas Paksas: „Manau, tai išties lemtingas momentas Lietuvai, paskutinis šansas Tautai atsibusti!..“

30 kovo
01:01 2018

Juozas IVANAUSKAS

Pašiepdamas Generalinės prokuratūros neveiklumą „Respublikos“ steigėjas, redaktorius Vitas Tomkus savo komentaruose „iš pašiūrės prie Razlyvo ežero“ ironizuodamas rašo: „Jeigu rusų nebūtų, konservatoriams su Prezidente juos reikėtų išgalvoti. Nebūtinai juos. Svarbu, kad būtų kaimynai, pikti, pavojingi, baltarusiai, lenkai. Valstybės priešų sąrašui tinka net čigonai, kuriuos visus iki vieno nukvailėjusi valdžia liepė Romais vadinti, o jei pavardes suvienodins, visai susipainiosim ir nebežinosim pas kurį burtis, norint iš anksto sužinoti, kiek metų už žalą ir nusikaltimus Lietuvai gaus patriarchas (ne Basanavičius), jo KGB komanda, kiek kilogramų džiūvėsių džiovinti? Juk laikrodis tiksi, skaičiuodamas laiką ir prokurorus, kuriuos dėl neveiklumo ar bendrininkavimo teks kartu už grotų sodinti. Juk sąjūdiečių pareiškimas dėl šmeižto ir teroristinių išpuolių dar praėjusią savaitę priduotas, o reakcijos jokios. Negi laukiama, kol pačią prokuratūrą susprogdins? (Beje, irgi neblogas variantas.) Ar kol Putinas atsikeršys Grybauskaitei ir Lietuvą apskelbs teroristine valstybe? Prokurorai turėtų paskubėti – jų rankose ne tik konservatoriai, bet ir mūsų šalies prestižas.“

Kaip žinia, š. m. kovo 21 d. Nepriklausomybės Akto signatarai Audrius Butkevičius ir Zigmas Vaišvila kreipėsi į generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tęstinės teroristinės ir antivalstybinės veiklos. Jie įsitikinę, ilgus metus po Nepriklausomybės atkūrimo buvo dangstoma ne tik istorinė tiesa, bet ir vykdomos nusikalstamos veikos, piktnaudžiaujant tarnybinėmis padėtimis ir neteisėtomis įtakomis, siekiant išsaugoti ar susigrąžinti prarastą valdžią. Signatarų nuomone, tai darė ir buvęs Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis, padedamas savo bendrininkų konservatorių.

„Pagaliau įvyko tai, kas jau seniai turėjo būti pradėta valstybiškai tirti ir teisiškai vertinti. Per daug Lietuva yra praradusi per laikotarpį po 1990 metų Nepriklausomybės atkūrimo, kad tai liktų paslėpta po neišvengiamai susiklosčiusių istorinių aplinkybių skraiste. Nusikaltimai Tautai ir valstybei negali būti palaidoti po senatimi. Būtina nustatyti ir viešai paskelbti tuos, kurie neleistinai valdė ir tebevaldo Lietuvos teisėsaugą, nors demokratinėje valstybėje ji turėtų būti nepriklausoma. Signatarų kreipimasis į prokuratūrą prilygsta lakmuso popierėliui, kuris parodys, ar bus žengiama toliau“, – interviu LL teigia Europos Parlamento narys, Prezidentas Rolandas PAKSAS.

—————————————————————————————————

Ar nemanote, jog dviejų signatarų kreipimasis į Generalinę prokuratūrą pradėti ikiteisminį tyrimą „dėl tęstinės teroristinės ir antivalstybinės veiklos“, kuri yra sietina su konservatoriais, gali būti vertintinas veikiau kaip simbolinė pilietinio pasipriešinimo – protesto akcija, kurią eilinį kartą paprasčiausiai praignoruos „kišeninė“ Lietuvos teisėsauga?

Rolandas Paksas

Europos Parlamento narys, Prezidentas Rolandas PAKSAS: „Per visus Nepriklausomos Lietuvos metus tokio balagano politikoje, koks yra šiandien, dar nėra buvę: žiniasklaida beveik per 90 procentų yra ne Lietuvos, bankai, finansinė sistema yra ne Lietuvos, didelė dalis Lietuvos žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Milijoną žmonių mes jau išvarėme iš Lietuvos. Tas neteisybės jausmas yra tiesiogiai juntamas kone kiekvienoje šeimoje – toliau nebėra kur. Arba reikia nusimesti grandines, arba būti su jomis palaidotam!…”

Bet kuriuo atveju, sveikintina, kad kažkada aktyvūs sąjūdiečiai, signatarai – Zigmas Vaišvila ir Audrius Butkevičius rodo asmeninę iniciatyvą, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, raštu išdėstė jiems žinomus faktus bei argumentus, drąsiai pareikšdami savo pilietinę – politinę poziciją. Šis žingsnis – puikus nesusitaikymo su esama situacija Lietuvoje pavyzdys. Todėl aš palaikau ir visomis išgalėmis remsiu pradėtą žygį prieš melą ir antivalstybinę veiklą. Kviečiu ir kitus tautiečius prisijungti prie šios akcijos. Visuomenės palaikymas labai svarbus, tai parodytų pilietinę brandą bei ryžtą keisti situaciją šalyje.

Aš jau ne kartą esu sakęs: negalima statyti valstybės ant melo, netiesos pamatų!.. O juk būtent tokioje valstybėje dabar gyvename. Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje prabėgus 28 metams, mes matome, jog daugelis svarbių dalykų valstybės gyvenime buvo paženklinti pilkomis ir tamsiomis spalvomis. Žmonės mato, kad ne viskas gerai yra Lietuvoje. Milijoną žmonių mes jau išvarėme iš Lietuvos. Tas neteisybės jausmas yra tiesiogiai juntamas kone kiekvienoje šeimoje – toliau nebėra kur. Arba reikia nusimesti grandines, arba būti su jomis palaidotam!… Pasiryžę esminėms permainoms, mes turėtume žinoti tikruosius pragaištingos politikos „režisierius“ , kurie yra tiesiogiai atsakingi už susiklosčiusią situaciją mūsų valstybėje.

– Dienraščio „Respublika“ steigėjas, redaktorius Vitas Tomkus visuomenės dėmesiui pateikęs ištisą ciklą aštrių, politinį „elitą“ demaskuojančių publicistinių straipsnių, siūlo įsteigti Tautos tribunolą. Matyt, vienintelis realus šansas Lietuvai išsivaduoti iš to užburto tamsaus rato, tai žmonių informuotumas, visuomenės pilietinis aktyvumas ir telkimasis?

Ne taip svarbu, kaip bus pavadinta naujoji pilietinė – politinė iniciatyva, „Tautos tribunolu“ ar „Respublika – piliečiams“, tautiečių forumu ar konventu. Jeigu iš tikrųjų norime išaiškinti tamsius užkaborius mūsų valstybėje, labai svarbu, kad pilietiškai aktyvūs žmonės perimtų iniciatyvą, sustiprintų savo pozicijas ir įtaką valdžioje esantiems politikams. Tada kur kas efektyviau bus galima iškelti į dienos šviesą bei teisiškai įvertinti, kas iš tikrųjų blogai buvo padaryta Lietuvoje per pastaruosius 28 metus. Aiškiai įvardinus ir atsikračius milžiniško balasto, bus galima judėti pirmyn.

Kita vertus, jeigu naujoji „Respublikos“ bei signatarų iniciatyva bus nuslopinta, tai žmonių nusivylimas, nepasitikėjimas, juoda neviltis įsišaknys taip giliai, kad jau nieko nebebus įmanoma padaryti. Manau, tai išties lemtingas momentas Lietuvai, paskutinis šansas Tautai atsibusti!..

Beje, įdomus sutapimas: iš „Tautos tribunolo“ dėmesiui skirtų penkių aferų, kurias įvardino „Respublikos“ redaktorius Vitas Tomkus, prie trijų iš jų – Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, „Paksogeito“ ir „Mažeikių naftos“ gamyklos atidavimo amerikiečių kompanijai „Williams“ – esu asmeniškai prisilietęs, išgyvenau tuos įvykius ne iš laikraščių ir televizijos ekrano, ne iš nuogirdų ir nuojautų. Aš pats buvau veikiantis personažas pačiame epicentre valstybinės svarbos įvykių, todėl puikiai žinau, kaip ten viskas buvo ir kodėl buvo.

Vertinant to meto politinę situaciją Lietuvoje, pirmoji intuityviai man kilusi mintis buvo tokia: ponas V. Landsbergis nepasidalino šlovės su Ignalinos Atomine elektrine, todėl pastaroji turėjo būti uždaryta.

– Gan šokiruojantis palyginimas. Paaiškinkite, prašau, ką turite omeny taip sakydamas?

Kovo 11-tąją, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 28-ąsias metines, kaip ir kasmet, buvo šlovinamas ir aukštinamas vienintelis žmogus, tarsi nebuvo nei kitų signatarų, nei daugiatūkstantinių mitingų Vingio parke, nei gausiai susirinkusių žmonių, budėjusių prie Aukščiausiosios Tarybos pastato ar Televizijos bokšto. Šimtai tūkstančių žmonių palaikė Sąjūdžio idėjas, bet šiandien kažkodėl liaupsinamas tik ponas V. Landsbergis, kurį į padanges kelia „neklystantys“ konservatoriai, sisteminė žiniasklaida, politinis isteblišmentas. Tokios euforijos fone belieka tik nusišypsoti: turbūt konservatorių patriarchas nepasidalino šlovės su Ignalinos Atomine elektrine, todėl pastaroji ir turėjo būti uždaryta…

Gerai prisimenu pokalbį su buvusiu energetikos ministru Leonu Ašmontu, teigusiu, jog 1990 metais, prasidėjus Lietuvos ekonominei blokadai, mūsų valstybės ūkį išgelbėjo būtent Ignalinos atominė elektrinė (IAE). Beje, tenka pripažinti, jog uždarant IAE šio įvykio epicentre buvau ne tik aš, bet ir ponas V. Landsbergis, tačiau skirtingose barikadų pusėse!..

Ir dabar, pritardamas „Tautos tribunolo“ idėjai, aš siūlau papildyti „Respublikos“ įvardintų penkių politinės korupcijos aferų sąrašą. Be abejo, tai ir įmonės „Lietuvos dujos“ pardavimas Rusijos „Gazpromui“ bei atpirkimas, „Lietuvos kuro“, „Telekomo“, Alytaus „Alitos“ neskaidraus privatizavimo istorijos, Lietuvos laivyno sužlugdymas, skandalingai nuskambėjusi milijardinė afera – naujos Visagino atominės elektrinės statyba „LEO.LT“ bei šio projekto restitucija.

Tiesą sakant, visi mūsų energetikos objektai yra ne tik nacionalinio saugumo struktūrų dėmesio lauke, bet ir atidžiai prižiūrimi save į padanges keliančių politinio „elito“ grupių, kurios akimirksniu pastato ausis vos tik koks nors prašalaitis pabando ten kišti nosį. Lietuvos energetinės nepriklausomybės įtvirtinimo mitologijos kūrimas, yra tapęs išimtinai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos sparnui lojalių „ekspertų“ ir jiems prijaučiančių visuomenės sluoksnių prerogatyva.

Apie konservatorių išskirtinumą, įtaką ir nebaudžiamumą pastaruoju metu vis drąsiau prabyla suaktyvėjusios politinės opozicijos atstovai, daug rašo žurnalistas Vitas Tomkus, o taip pat signatarai Zigmas Vaišvila ir Audrius Butkevičius savo keipimosi rašte, adresuotame generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui. Viliuosi, jog valdančiųjų grupuočių „įteisinti“ korupciniai sandoriai bei aferos, padariusios milžinišką žalą mūsų valstybei ir Tautai, anksčiau ar vėliau, bus ištirtos ir teisiškai įvertintos

– Tarytum savaime peršasi išvada: stambaus masto aferų fone „valstybininkų“ sukeltas prezidentinis skandalas – „Paksogeitas“, antikonstitucinis valstybės perversmas buvo neišvengiamas jau vien todėl, kad išdrįsote pasipriešinti politinės korupcijos ir melo sistemai Lietuvoje?

Apie taip vadinamą „Paksogeitą“ – valstybės perversmą Lietuvoje tiek daug jau buvo kalbėta ir rašyta, nežinau, ką čia bepridurti. Neseniai dar kart atsiverčiau Edmundo Ganusausko 2004 metais išleistą knygą „Taikinys Nr. 1“, kurioje skyrelis Vietoj pratarmės prasideda tokiais žodžiais:

– Koks likimas ištiko Giuseppe Verdi operos „Aida“ herojų Radamesą?

– Žynių nuosprendžiu jis buvo gyvas užmūrytas požemyje. Kaip Paksas.

(Moksleivio atsakymas egzamino metu muzikos mokykloje)

Kaip žinote, aukščiausią postą valstybėje užimančio politiko „užmūrijimas“ įvyko prieš 14 metų. Iki šiol manoji situacija, teisingumo prasme, iš esmės nepasikeitė. Totaliai užvaldytoje valstybėje belieka gyventi viltimi, jog mūsų vaikai ir anūkai gyvens teisingesnėje Lietuvoje. Atsiranda šioks toks optimizmas matant, kaip simbolinio kubo, kuriame esu gyvas užmūrytas, sienos jau pradeda skeldėti.

Rolandas PAKSAS: „Kai šiandien užduodi sau klausimą, na, kodėl mes taip gyvename, kodėl neteisybę matome ir tylime, kodėl Lietuvą palieka tiek žmonių, kodėl Lietuvoje vyksta tokios aferos, kodėl mes jų neištiriam, o atsakingi pareigūnai neatsako už tai, ką yra padarę, sumeti, jog šiandien turime ne valstybę, o kažkokio „isteblišmento“ už virvučių tampomą, gąsdinamą kompromatais grupę žmonių, kurie ir valdo tą valstybę…“

Mes gi puikiai žinome: visuomenę galima apgauti vieną kartą, tačiau negalima ilgą laikotarpį apgaudinėti daugybės žmonių!.. Ant melo pamatų statoma valstybė pasmerkta žlugti. Ir tai tik laiko klausimas.

Viltingai nuteikia „Respublikos“ leidinių grupės į dienos šviesą keliama TIESA bei viešinamos politinės korupcijos aferos. Kodėl palaikoma masinė psichozė, esą mus kažkas puola arba netrukus puls?.. Kodėl Lietuvoje yra integruojama užsienio armija ir mūsų šalis verčiama pilotinio projekto poligonu, nė nesusimąstant, ar išties kritiškoje situacijoje mes patys, mūsų vaikai ir anūkai netapsime patrankų mėsa?!.. Kodėl mes užsidarome savo atominę elektrinę ir perkame elektrą iš kitų, kodėl mes įsigyjame kažkokius laivus, kurie mums atneša nuostolius?.. Tūkstančiai žmonėms kylančių klausimų isteblišmento „vyniojami į vatą“ ir neleidžiama sužinoti visos tiesos.

Mes puikiai žinome, kas stovi kitoje barikadų pusėje: užvaldyta žiniasklaida ir teisėsauga, užvaldyta Lietuvos bankininkystės sistema. Vadinamasis politinis „elitas“, įsitvirtinęs kitoje barikadų pusėje, krauju gins savo pozicijas jau vien todėl, kad neišaiškėtų jų padaryti stambūs korupciniai nusikaltimai ir liktų šešėlyje vykdytojų sąsajos su tikraisiais užsakovais. Galiu tik įsivaizduoti, kokios milžiniškos, tamsios jėgos už viso to stovi!..

Na, o grįžtant prie vadinamojo „Paksogeito“ temos, norėčiau pabrėžti: nereikėtų Lietuvos Prezidento nuvertimo istorijos laikyti mano asmenine tragedija. Šioje vietoje svarbiausias dalykas yra tai, jog buvo suspenduota šimtų tūkstančių žmonių laisvo pasirinkimo teisė balsuoti už norimą kandidatą. Teisingai pastebi „Respublikos“ redaktorius V. Tomkus: tai mūsų Tautos ir valstybės UŽVALDYMO tragedija. Visiškai akivaizdu, gėdingame Prezidento apkaltos farse dalyvavęs „isteblišmentas“ – perversmininkai nusispjovė į Tautos valią. Blogiausia yra tai, jog to paties politinio „elito“ pastangomis Tautos valia ir toliau inertiškai trypiama. Sąmokslą organizavusi grupuotė pašalino iš pareigų demokratiškai žmonių išrinktą Prezidentą, įstūmė šalį į gilią politinę krizę, paniekino mūsų valstybę, na ir žinomą, pačią Prezidento instituciją.

Prisimenu, kaip valstybinio perversmo metu aš paklausiau generalinio prokuroro Antano Klimavičiaus: ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, išaiškintas perversmininkų štabas? Kas juos rėmė? Kas rengė ir finansavo protesto akcijas nukreiptas prieš Lietuvos Prezidentą?.. Tačiau į mano keliamus klausimus tuometinis generalinis prokuroras A. Klimavičius neturėjo ką atsakyti, deja…

Matysim, kaip pasielgs dabartinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, kokia bus jo reakcija į dviejų signatarų kreipimąsi pradėti ikiteisminį tyrimą „dėl tęstinės teroristinės ir antivalstybinės veiklos“, sietinos su prof. V. Landsbergiu ir jo bendrininkais.

Kaip žinote, kovo 13 d. Seimas po pateikimo jau buvo pritaręs konservatoriaus Jurgio Razmos parengtam projektui, kuris būtų leidęs R. Paksui kandidatuoti į Seimo narius, bet draustų būti renkamam į parlamento vadovybę. Po dviejų savaičių, kovo 27 d. parlamentarai pritarė naujam Konstitucijos pataisos projektui, kad per apkaltą pašalintam Prezidentui Rolandui Paksui būtų atvertas kelias kandidatuoti ne tik į Seimo narius, bet ir į Prezidentus. Už šį projektą po pateikimo balsavo 79 Seimo nariai, prieš buvo 23, 19 susilaikė. Konstitucijos pakeitimą pristatęs „tvarkietis“ Rimas Andrikis teigė, kad per septynerius metus nuo Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo dėl R. Pakso Konstitucijos pataisos likimas nepajudėjo iš mirties taško, todėl viliasi, kad Seimui teikiama naujoji pataisa stumtelės šitą problemą link finišo. „Ankstesnis konservatorių ir liberalų teiktas projektas besąlygiškai neatitinka EŽTT sprendimo“, – sakė politiku tapęs žinomas advokatas, paaiškindamas, jog „konservatoriai siūlo įtvirtinti Konstitucijos nuostatas, kad kai kurie Seimo nariai, patyrę apkaltą, turi mažesnes teises negu kiti Seimo nariai. Tai akivaizdus Konstitucijos prieštaravimas. Paliekant tokį apribojimą, kad kuris nors Seimo narys negali eiti Seimo pirmininko ir pavaduotojo pareigų, faktiškai įtvirtinamas tas pats draudimas iki gyvos galvos eiti kurias nors pareigas, nors EŽTT ir pasakė, kad tai nėra teisinga“, – pabrėžė R. Andrikis.

Sunku patikėti, jog Konstitucijos pataisos Seime, vykdant jums palankų EŽTT sprendimą, pagaliau bus priimtos?!.. Ką manote apie pastarojo meto politinius viražus, siekiant įgyvendinti Strasbūro Teismo sprendimą?

Matyt, nenumaldomai artėja laikas, kai ne tik Seime, bet apskritai valstybėje turėtų būti atsakyta į esminius, daugumai Lietuvos piliečių rūpimus klausimus: kas ir už kiek, kodėl ir kokiu tikslu organizavo perversmą? Anksčiau ar vėliau, turės būti įvardinti asmenys, neteisėtomis priemonėmis pakeitę teisėtai išrinktą šalies vadovą, įvykdė antikonstitucinį perversmą. Manau, Seimo pritarimas Rimo Andrikio teikiamoms Konstitucijos pataisoms yra tarsi pirmasis dvelksmas, išduodantis artėjančią audrą.

Rolandas PAKSAS: „Ant neteisybės pamatų negali pastatyti teisingos valstybės, ant melo pamatų irgi negali pastatyti teisingos valstybės; jeigu pamatai yra pairę, pažeisti, griūva didžiausi statiniai. Patys stipriausi pamatai tie, kurie sutvirtinti TIESA…“.

Konstitucijos pataisų projektas, kurį Seimui 2015 metais pateikė konservatoriai, jų pasityčiojimą iš Konstitucijos aiškiai parodo tyla teisininkų sluoksniuose. Joks save gerbiantis teisininkas, kokioje barikadų pusėje bebūtų, negalėtų pasakyti, kad konservatorių J. Razmos ar S. Šedbaro teikiamos Konstitucijos pataisos neprieštarauja tarptautinės teisės normoms, Konstitucijai ir Lietuvos įstatymams. Šiuo atveju teisiniai prieštaravimai net pirmakursiams teisės fakulteto studentams turėtų būti aiškūs. Akivaizdu, jog į tiesos monopolį pretenduojantys konservatoriai tebėra linkę žaisti senus politinius žaidimus, ydingomis teisinėmis normomis „užmūriję iki gyvos galvos“ savo pačių iniciatyva nuverstą Lietuvos Prezidentą.

Vienas dalykas, kai Konstitucinis Teismas sako: vis Seimo nariai yra lygūs (kaip žinote, KT savo nutarimus tapatina su Konstitucija). Ir visai kitas dalykas, kai konservatoriai teikia Seimui svarstyti Konstitucijos pataisas, kurios numato skirtingų lygmenų, skirtingas teises turinčius Seimo narius. Tokio dalyko LR Konstitucijoje apskritai nėra. Jeigu žmogus yra išrenkamas į Seimą, tai jis gali būti vicepirmininku, Seimo pirmininku, o taip pat gali būti renkamas Prezidentu. Konstitucijos 74 str. aiškiai pasakyta: asmuo gali būti renkamas Lietuvos Prezidentu, jeigu atitinka Seimo nario reikalavimus. Štai ir viskas.

Prieš kurį laiką teko skaityti susirašinėjimą Lietuvos valdžios ir Vyriausybės atstovės prie EŽTT Karolinos Bubnytės. Jau tada buvo aišku, kad Europos Tarybos Ministrų Komitetas ketina priimti griežtą rezoliuciją Lietuvos atžvilgiu, todėl reikėjo skubiai kažką padaryti. Bet kadangi tie indai susisiekia, kaip danguje, taip ir ant žemės, tai vienoje valtyje sėdintys veikėjai irkluoja ta kryptimi, kur link suka vairininkas. Dirbantiems Lietuvoje ir ET Ministrų Komitete prireikė kokio nors lakmuso popieriuko ar gurkšnio vandens, siekiant parodyti, jog Lietuvą kažką tai daro, kad nereikėtų bausti, įvedinėti tarptautines sankcijas dėl to, kad mūsų šalyje EŽTT sprendimo įgyvendinimas sąmoningai nevykdomas ir visaip vilkinamas .

„Šis žingsnis bendru valstybių Europos Tarybos narių sutarimu buvo pasveikintas kovo 15 dieną priimtame Ministrų Komiteto sprendime dėl EŽTT sprendimo Pakso byloje vykdymo ir, tikėtina, padėjo Lietuvai bent kol kas išvengti tarptautinių sankcijų dėl septynerius metus trunkančio minėto EŽTT sprendimo nevykdymo“, – buvo rašoma Vyriausybės atstovės K. Bubnytės pranešime.

Faktiškai niekuo neįpareigojantis konservatorių Seimui teikiamas projektas – Konstitucijos pataisų pirmas pateikimas, iki Konstitucijos pakeitimo antrojo balsavimo dar turi praeiti keturi balsavimai Seime, iš kurių du konstituciniai. O galų gale, po Konstitucijos pataisų priėmimo kažkokia grupė Seimo narių gali užginčyti Seimo jau priimtas pataisas kaip antikonstitucines. Tai reiškia, jog konservatorių ir liberalų pastangomis ir toliau Seime bus žaidžiamas nepralošiamas žaidimas.

Tuo tarpu parlamentaro Rimo Andrikio Seimui pateiktos Konstitucijos pataisos, nors ir nekvestionuoja prezidentinės apkaltos, tačiau įgyvendina Strasbūro Teismo sprendimą. Mano nuomone, anksčiau ar vėliau, turėtų nugalėti ne tariamo „elito“ nepamatuotos ambicijos ir politiniai žaidimai, o blaivus protas.

Kaip pakomentuotumėte „žaliųjų valstiečių“ kardinaliai pasikeitusią poziciją dėl jums palankaus EŽTT sprendimo įgyvendinimo Lietuvoje?.. Seimo nario Petro Gražulio teigimu, po kovo 15 dienos konservatorių surengto kelių tūkstančių žmonių protesto mitingo prie parlamento – „Mes kaltinam“, kurio metu susirinkusi minia reikalavo priešlaikinių Seimo rinkimų, „žaliųjų valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis aiškiai suprato, kad tos pačios jėgos, kurios 2004 metais nuvertė Prezidentą R. Paksą, dabar gali „nupūsti“ ir juos pačius iš politinės arenos. Ir tik todėl minėta protesto akcija, tarytum šoko terapija, padėjo „žaliesiems valstiečiams“ apsispręsti ir pritarti Konstitucijos pataisoms, kurios leistų R. Paksui dalyvauti ne tik Seimo, bet ir Prezidento rinkimuose.

Duok Dieve, kad jie pagaliau praregėtų!… Aš puikiai prisimenu, kaip panašūs protesto mitingai prie Seimo ir Prezidentūros būdavo rengiami vos ne kasdien vadinamojo prezidentinio skandalo metu. Konservatoriams ir liberalams įsukus perversmo mašiną, kiekvieną dieną teisėtai išrinktam Lietuvos Prezidentui būdavo daromas milžiniškas spaudimas. Kaip dabar, taip ir tuomet atsirasdavo kas dosniai finansuoja tokias akcijas, iš visos Lietuvos autobusais būdavo vežami žmonės į Vilnių, įaudrinta minia šaukė, trypė, reikalavo Prezidento atsistatydinimo…

Bet jeigu „valstiečių“ lyderiai pajuto ir pagaliau suprato, jog norint atsilaikyti prieš konservatorių daromą spaudimą būtina VIENYTIS, tai, duok Dieve, jiems sveikatos, ryžto, ir sėkmės!…

Jūsų nuomone, ar nevertėtų opozicijoje esantiems „tvarkiečiams“ solidarizuotis su valdžioje esančiais „valstiečiais“, jungtis į bendrą koaliciją ir tokiu būdu užkirsti kelią konservatorių ketinimams perimti valdžią?.. Juolab kad, prieš kelias dienas žurnalistams pasiteiravus, ką „valstiečių“ lyderis mano apie opozicijoje esančių konservatorių laidomas kritikos strėles, aklai rusofobišką spaudimą – atsisakyti verslo Rusijoje bei raginimus surengti priešlaikinius Seimo rinkimus, LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis atsakė: „Aš pasakysiu viena – konservatoriai dabar vykdo labai aiškią politiką: jiems nepatinka mecenavimas, jiems nepatinka politikai, kurie yra verslininkai, jiems nepatinka viskas, kas daro jų buvimą valdžioje neįmanomu. Tai aš tikiuosi, kad jie į valdžią negrįš“…

Manau, šioje kritiškoje situacijoje pasireiškia politinė branda dabartinės valdančiosios koalicijos. O jeigu ta branda sukels nuoširdų „valstiečių“ norą bendradarbiauti su „tvarkiečiais“, drauge siekti politinių tikslų, tada ir bus matyti.

Nors aš dabar nesu nei partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, nei frakcijos seniūnas Seime, vis tiktai manyčiau, šia tema bus verta diskutuoti tik tuo atveju, jei valdžioje esantys pagaliau suvoks, jog niekas politikoje nesikeičia nuo Makiavelio laikų. Tie patys sprendimai, nesvarbu, kokiu laiku jie būtų padaryti, duoda tą patį rezultatą!..

Tie patys priimti politiniai sprendimai, kai aš, būdamas Prezidentu, pasisakiau prieš „valstybininkų“ grupuotę, iššaukė didelį nepasitenkinimą, todėl isteblišmentas organizavo protesto mitingus, o sisteminė Lietuvos žiniasklaida lygiai taip pat, susigalvotu pretekstu, remiantis iš piršto laužtais kaltinimais, vykdė aršų puolimą, siekiant nuversti demokratiškai išrinktą „ne tą“ Prezidentą.

Prabėgus 14 metų po prezidentinio skandalo Lietuvoje niekas iš esmės nepasikeitė. Tad šioje vietoje valdžioje esantys Ramūno Karbauskio „žalieji valstiečiai“ turėtų pagaliau suprasti: nieko kito čia tikrai nėra. Organizuotai, pasitelkiant sisteminę žiniasklaidą ir specialiąsias tarnybas, konservatoriai daro viską, siekdami „nupūsti“ nuo valdžios „valstiečius“.

Savaime suprantama, norint atlaikyti politinį spaudimą, valdančiajai koalicijai būtina sustiprinti savo pozicijas. Tad jeigu „valstiečiai“ suformuluotų konstruktyvų pasiūlymą dirbti kartu, drauge spręsti aktualius valstybės klausimus, aš manau, „tvarkiečių“ frakcija Seime turėtų rimtai apsvarstyti tokią galimybę.

Dėkoju už pokalbį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 294

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...