infa.lt

Sausas badavimas – greitas apsivalymas ir sveikimas

11 liepos
06:50 2023

Pirmą kartą straipsnis paskelbtas 2018-03-26 d.

Sausas gydomasis badavimas šiandien laikomas vienu iš naujausių gydymo būdų. Stebėk gamtą, mokykis iš jos, imk iš jos kas geriausia ir tobulink, ribų nėra.

Šis būdas užgimė dar žmonijos atsiradimo aušroje. Dar daugiau, galima tvirtinti, jog nuo pat dabar egzistuojančių gyvybės formų išsivystymo pradžios juo aktyviai naudojosi visi gyvūnijos pasaulio atstovai.

Badavimo be vandens metodas žinomas jau labai seniai, bet deja, žmonijos dauguma juo nesinaudoja, o dauguma apie jį paprasčiausia net nežino. Gamtoje „sausas“ badavimas paplitęs kur kas daugiau, nei badavimas su vandeniu (anabiozė, hipobiozė, žiemos miegas) išgyvenimui, gydymuisi ir savo rūšies tobulinimui.

Šiaurės Amerikos indėnų papročiuose sausas badavimas užimdavo labai svarbią vietą. Indėnai badavimą vertino kaip labai svarbų ir tiesiog privalomą išbandymą berniukui tampant vyru ir kariu.

Jaunuolis būdavo atvedamas į kalno viršūnę ir keturioms paroms paliekamas ten be maisto ir vandens. Visų be išimties Amerikos indėnų genčių vertinimu, badavimas buvo pagrindinė apsivalymo ir sutvirtėjimo priemonė. Skirtingais savo gyvenimo laiko periodais indėnas išeidavo vienas į laukinę gamtą, kur badaudavo ir medituodavo.

Badavimas ir meditacija – tai du neatskiriami bet kokio atsinaujinimo komponentai.

Vėlesniais laikais, kai gydymą į savo rankas perėmė kulto tarnai, gydomasis badavimas perėjo į religinę sferą, kaip pasninkas.

Žvelgiant iš fiziologinio požiūrio taško, pilno badavimo metu organizmas nejaučia žymaus skysčių deficito, juk kiekvienam skylančios riebalinės masės (ar glikogeno) kilogramui, į parą atlaisvėja iki 1 litro endogeninio (metabolinio) vandens.

Organizmo vandens praradimas (per odą-plaučius ir diurezę) esant įprastoms temperatūroms yra nedidelis, ir siekia nuo 1,5 iki 2 litrų į parą.

Tokiu būdu, vandens deficitas neviršija 0,5-1 litro į parą, kas pagrindinės medžiagų apykaitos sumažėjimo sąlygomis yra pilnai leidžiama fiziologiškai.

Jeigu absoliutus vandens ir maisto nebuvimas neviršija 3-4 parų, – organizmo dehidratacija neišeina už lengvo lygmens ribų. (Karštų gamybos sąlygų (liejyklos, statybos saulėkaitoje) darbininkai per pamainą praranda iki 5 litrų per prakaitą, tas pats vyksta garinėje pirtyje).

Sausas badavimas suteikia stipresnį sveikatingumo efektą, nei badavimas su vandeniu, kadangi jau į trečią sauso badavimo parą ištinka acidozė, po kurios paciento savijauta žymiai pagerėja, ir pastebimas didžiausias gydomasis efektas organizmui. Badaujant su vandeniu krizė ištinka tik po 7-16 dienų.

Sausas badavimas iki 3-4 parų nepriveda prie stiprios organizmo degidratacijos ir ištveriamas palyginti nesunkiai. Trijų dienų sauso badavimo kursas pagal sveikatingumo poveikį tolygus 7-9 dienų badavimui su vandeniu.

Atsipalaidavimo periodas praeina tas pačias tris stadijas, kaip ir esant badavimui su vandeniu, tik jų ištikimo laikotarpiai sutrumpėja. „Maistinio sužadinimo“ stadija trunka keletą valandų (labai individualiai), „didėjančios ketoacidozės“ stadija nuo 1 iki 3-ų parų.

Jau trečiąją absoliutaus badavimo parą ištinka „ketoacidozinė krizė“, po kurios paciento savijauta žymiai pagerėja (kompensuojamos ketoacidozės stadija).

Priešingai nusistovėjusiai nuomonei, jog sausas badavimas subjektyviai pernešamas sunkiau nei su vandeniu, pastebima greičiau jau priešinga tendencija. Troškulio pojūčio pacientas nejaučia (neskaitant nedidelio išsausėjimo burnoje), alkio jausmas ir bloga savijauta, iššaukta ketoacidozės, praeina greičiau.

Naudojantis sauso badavimo metodika pastebima kur kas ankstesnis ir pilnesnis sukauptų riebalų skaidymas. Jau po 24 valandų kraujyje išauga trigliceridų ir cholesterolio lygmuo. Riebalų dalis organizmo energijos apsirūpinime antros absoliutaus badavimo paros pradžioje išauga nuo 15% iki 31%.

Kūno masės praradimas sudaro nuo 2 iki 3 kg į parą, be to, 40% prarandamos masės tenka vandeniui, 30-40% – skaidomam riebaliniam audiniui. 15-20% – liesai kūno masei, pagrinde kepenų glikogenui ir griaučių raumenims (Chorošilov I.E.., 1994).

Egzistuoja du sauso badavimo būdai. Vienas, maksimaliai griežtas ir sausas, pilnai atsisakant vandens, ir ne tik gerti, bet ir bet kokio kontakto su vandeniu. Tai yra, mes nesiprausiame, nesimaudome, neplauname rankų ir nieko neskalbiame.

Kitas, švelnesnis būdas, kuriuo atsisakoma tik vandens vartojimo geriant, tačiau leidžiamas išorinis kontaktas su vandeniu bet kokiu būdu. Tačiau jie abu yra vadinami sausu badavimu.

Dabar išsiaiškinkime procesus vykstančius badavimo su vandeniu ir sauso badavimo variantuose, jų skirtumus ir pranašumus. Pradėsime nuo to, kad sausas badavimas pastato organizmą į griežtesnius rėmus, nei badavimas su vandeniu. Organizmo procesai nukreipti išgyvenimui, esant sausam badavimui gerokai gilesni.

Organizmas turi ne tik persiorganizuoti į kitą energijos ir rezervų naudojimą, bet ir atsilaikyti prieš „sausrą“. Taip pat, esant sausam badavimui, mes mokomės įveikti ne tik baimė gyventi be maisto, bet ir baimę gyventi be vandens. Pasekoje, kur kas giliau panyrame į savo vidinį pasaulį, įeidami į kontaktą su giluminėmis baimėmis.

Rezultate, vidinio pasaulio transformacijos yra kur kas gilesnės. Atsisakius maisto ir vandens, jau po 18-20 valandų ima vykti pastebimi pakitimai kraujo, gleivinių sudėtyje. Sveikos kūno ląstelės pradeda atimti iš silpnų, ligotų ir svetimų ne tik maistą, bet ir vandenį. Didelės, negeros ląstelės, lyg ir nudžiūsta ir yra atmetamos.

Be to, nykstant skystai terpei įvairūs virusai, bakterijos ir kirminai nustoja daugintis, o jei badavimas tęsiasi kelias paras, tai jie patys palieka kūną ar žūva. Tai tik maža procesų, vykstančių mūsų viduje, dalis.

Esant sausam badavimui nyksta gleivės, sukauptos mūsų kūne, atitinkamai, ji nustoja būti maitinamąja terpe įvairiems patologiniams mikroorganizmams. Kiekvienos mūsų kūno ląstelės gyvybingumas labai greitai ir žymiai išauga.

Esant sausam badavimui mūsų viduje įsijungia procesai, nukreipti į žymų atsinaujinimą. Jis prasideda iškart, kai tik mes išeiname iš sauso badavimo. Visas kūnas atsinaujina ir atjaunėja. Sausai badaujant efektyviai išsivalo kraujagyslės.

Puikiai išsivalo ir atsinaujina žarnyno bei skrandžio, burnos gleivinės. Sausam badavimui svarbus ypatingas nusistatymas.

Daugumai žmonių jį ištverti yra psichologiškai sudėtingiau. Nors daugelis žmonių, kurie apsisprendė tokiai patirčiai, vėliau neretai savo praktikoje pereina būtent prie sauso badavimo. Klizmos esant sausam badavimui neleidžiamos.

Net jeigu žarnynas nedirba, jis greitai iškart atsistato išėjus iš badavimo. Leidžiama padaryti nedidelę seriją klizmų prieš badavimą, ypač, jeigu jaučiate kūno užterštumą šlakais, jei turite polinkį galvos skausmams.

Grįžkime prie minėtų dviejų sauso badavimo būdų

Pirmasis būdas susijęs su visišku vandens ir kontaktų su vandeniu atsisakymu. Organizmas statomas į griežtas kritines sąlygas ir savo išgyvenimui aktyvuoja paslėptus vidinius rezervus. Kūnas labai lėtai pradeda sausėti. Ir pirmiausia nusausėja mūsų ligos – gleivės, virusai, augliai, pragulos ir patinimai.

Jie nudžiūva todėl, kad kūno ląstelės atima iš jų maitinimą ir drėgmę. To rezultate ląstelės tampa stiprios ir labai gyvybingos. Vandens ir šiaip skysčių sunaudojimas sumažėja. Kinta kvėpavimas. Atsinaujina plaučiai. Jeigu taip badaujama tris ir daugiau parų, – neįtikėtinai padidėja jautrumas.

Mes pradedama aštriai jausti kvapus, jaučiame jautriąsias energijas, žmonių būsenas, tampa sudėtinga būti energetiškai purvinose erdvėse, ir atvirkščiai, labai malonu švariose. Pradeda sapnuotis vandens telkiniai, vandens srautai.

Kartais sapne geri vandenį ir numalšini troškulį. Džiūsta burna, lūpos, gerklė, džiūsta oda. Didelis šio badavimo būdo privalumas – tai gleivinės ir odos atnaujinimas ir atjauninimas.

Antras sauso badavimo būdas – vandens atsisakymas geriant, tačiau paliekant išorinį kontaktą. Tokio pobūdžio šalininku buvo Porfirijus Ivanovas. Jis kvietė badauti sausai po 40-42 valandas kas savaitę, tuo pačiu apsiliejant vandeniu, maudantis atviruose telkiniuose.

Pats jis taip badaudavo ilgai. Kai kurie žmonės badaudami sausai keletą dienų, valandomis sėdi vonioje, dažnai prausiasi, šlapina galvą. Išorinis kontaktas su vandeniu palengvina ištverti alkį, lengviau ištverti ilgiau. Kiekvienas kontaktas su vandeniu valo poras, atgaivina, suteikia budrumo. Tiesa, po to neretai norisi labiau gerti.

Vidinio išsivalymo efektai badaujant antruoju būdu praktiškai tokie patys, kaip ir pirmuoju, galbūt tik truputį silpnesni. Tačiau odos atjaunėjimas žymiai mažesnis. Jeigu mes skalaujame burną ir gerklę – menkiau išsivalo gleivinė.

Kai mes kontaktuojame su vandeniu – oda sugeria drėgmę. Aktyvuojasi odos maitinimas. Tai šio būdo privalumas. Tuo pačiu pageidautina kontaktuoti su švariu vandeniu.

Šios būsenos pagrindu yra dar vienas kombinuotas badavimo tipas – sausas + su vandeniu. Badaujama dieną arba keletą – sausai, o po to išeinant iš sauso pereiti prie badavimo su vandeniu.

Po sauso badavimo toliau badauti su vandeniu lengva ir malonu. Akcentuoju tuo, badavimas vandeniu eina po sauso, o ne atvirkščiai. Toks badavimo būdas leidžia pripildyti ląsteles drėgme, pratęsiant apsivalymo efektą. Tai egzotinis būdas ir aš jį rekomenduoju tik tiems žmonėms, kurie yra pilnai įvaldę sausą ir vandeninį vadavimą, ir turi ilgametį šių praktikų stažą.

Sausas badavimas yra ribotas savo trukme. Registruotas rekordas – 18 sauso badavimo parų.

infa.lt: Nesiūlome gydytis šiuo būdu jokių ligų – pats straipsnis išverstas susipažinimui su egzistuojančiomis sveikatingumo programomis. Kiekvienas prieš imdamasis bet kokių anksčiau nenaudotų sveikatingumo programų turėtų gerai žinoti savo sveikatos būklę. Tam geriausia pasitarti su savo gydytoju ir išklausyti jo rekomendacijas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 9 248

Žymos:

Atsiliepimų 13

  1. pranas    -  2018-06-06, 18:27

    Sausas badavimas-puikus dalykas.
    Tik tas, kas nė karto nebadavo, gali sakyti, kad tai nesveika.Neklausykite šitų postringautojų ir išsigydysite bet kokias ligas bei sustiprinsite sveikatą ir atjaunėsite.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Aida    -  2018-08-10, 13:06

    Na įdomu labai noriu pabandyti!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Antanas    -  2018-10-07, 12:35

    Puikus profesionalo straipsnis. Badauju 50 metų. Sausu badavimu tik pastaruosius 10 metų. Ir šiandien be vandens – penkta para. Badaujant svarbu niekam nesigirti. Nei vienam gydytojui apie tai nepasakojau. Nesupras. Nereikia. Badavimų pradžioje plačiai visiems aiškinau apie tą metodą. Trys tik badavo. Tolimesnis jų likimas man nežinomas.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vaidas    -  2019-11-03, 12:47

      Sveiki Antanai,kaip manote,aš sergu epilepsija 10 metu ar daugiau gal gyditojai sako man kad niekas neišgydis nes jinai nepagydoma.Ar imanoma badaujant ja panaikinti?

      Atsakyti į šį komentarą
      • Antanas    -  2019-11-30, 18:01

        Šiandien sausai bebadaudamas ir šniukštinėdamas po internetą radau savo ir jūsų komentarą. Ar sausas badavimas gali išgydyti epilepsiją? Į šį klausimą neatsakys niekas. Tuo labiau aš. Nieko negydau. Epilepsijos neturiu. Mirtinos ligos gydomos vaistais. Vieni vėžininkai išgyja, kiti – ne. SAUSAS BADAVIMAS JEI NEIŠGYDYS, TAI TIKRAI NEPAKENKS.

        Atsakyti į šį komentarą
      • Hm    -  2023-07-11, 12:24

        Kai man buvo 16 susirgau epilepsija, aišku lengvi priepuoliai prasidėjo anksčiau. 19 metų nustojau laipsniškai vartoti vaistus, 40 metų sveikas. Vien tik badavimas nepadės, bet kaip viena iš priemonių bus veiksminga. Jei jau taip labai trumpai tai būtų kūno stiprinimas, saviįtaiga, meditacija, savistaba, kūno vidinė švara tai tas pats badavimas ir mityba be mėsos, dvasinė švara vidinė taika, geranoriškumas, vidinė ramybė, gražios mintys…

        Atsakyti į šį komentarą
  4. jonas    -  2023-07-09, 16:05

    sveiki,sausai badavau 5,7,8,12 dienu,prabadavus 12d.dar galejau plius 3-5d.,nes eksperimentavau priestaraujant logikai.sveikatos pasikeitimai fantastiniai.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Egis    -  2023-07-11, 08:46

    Gal kas galite iš bandžiusių sausą badavimą pasakyti kaip jį pabaigti, kaip išeiti po 3-4 dienų?

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Visokių būna    -  2023-07-11, 10:10

    Sausas sapnas, šlapias sapnas, pusiau šlapias sapnas:) Biblijoje tai vadinama išėjimu į dykumą.

    Atsakyti į šį komentarą
  7. tomas    -  2023-07-11, 12:57

    kokia indėnų gyvenimo trukmė? Jie neserga senatvės ligomis.O mes-link septintos dešimties…Nesilyginkim

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Plugas rankose    -  2023-07-12, 07:36

    nesiprausiame, nesimaudome, neplauname rankų ir nieko neskalbiame.

    Jau siuos zodzius perskaite dauguma turetumet suprasti, kad tai sugalvoti galejo tik beprotis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...