infa.lt

Vokietijos AfD partijos atstovas: Mes į šeimą žiūrime taip pat, kaip jūs, lietuviai

20 kovo
01:06 2018

Arvydas Daunys ir Stefan Korte

Arvydas Daunys

Vakar infa.lt redakcijoje įvyko susitikimas su Vokietijos AfD (Alternatyva Vokietijai) partijos nariu, parlamento deputato dr. Christian F. Wirth padėjėju Stefanu Korte. Susitikimo tikslas buvo Vokietijos atstovo noras užmegzti ryšius kitose šalyse, ieškant bendrų sąlyčio taškų su kitų Europos šalių žmonėmis bei organizacijomis bendriems ateities darbams, kurių nusimato tikrai nemažai.

Susitikime dalyvavo trys žmonės – pats Stefan Korte, buvęs diplomatas Algis Avižienis ir infa.lt redaktorius Arvydas Daunys. Algis Avižienis, kaip žmogus, mokantis keletą kalbų apsiėmė padėti su vertimu. .

Ir žinoma, pats pirmasis infa.lt klausimas svečiui iš Vokietijos buvo apie tai, kaip AfD sugebėjo pramušti informacinę blokadą, juolab taip marginalizuojama bei puolama spaudos ir iškovoti net 92 vietas Vokietijos parlamente.

Atsakymas nustebino. Stefanas pasakė, jog viskas pavyko per tiesioginius ryšius su žmonėmis. Ne internetu, bet gatvėse, dalinant lankstinukus, rengiant demonstracijas, piketus, visada siekiant tiesioginio kontakto. Vokietijos žmonės gyvai matė ir jautė su kuo jie bendrauja, atsirado pasitikėjimas naujai užgimstančia politine jėga, nedviprasmiškai palaikančia gyvus Vokietijos piliečius su jų problemomis, o ne atvykėlių-migrantų teises.

Kasdien, kas savaitę AfD organizavo demonstracijas, o kai negaudavo joms leidimų tiesiog pasivaikščiojimus gatvėmis su žmonėmis. Rengė įvairias programas savo daugybėje leidinių. Partija suprato, jog plėtros pagrindas – informacijos sklaida, ir įgyvendino tai visomis priemonėmis.

Reikėtų pastebėti, jog AfD partiją pradiniame etape sudarė intelektualai, profesoriai ir mokslo darbuotojai. 2013 metais, kai partija buvo įsteigta, ji tais pačiais metais dalyvavo rinkimuose į Bundestagą, tačiau dėl vos kelių procento dalių trūkumo iki 5%, neperžengė barjero ir nepateko į parlamentą.

Algis Avižienis Stefan Korte

Tuo metu, kai kitos Vokietijos partijos pro pirštus žiūrėjo į migracijos klausimą, AfD šiuo atžvilgiu turėjo itin griežtą poziciją, skelbiančią, kad migrantai-pabėgėliai negali turėti daugiau teisių už vietos gyventojus, o ekonominių migrantų neturi būti visiškai. Partija pasisakė už egzistuojančios masinės imigracijos iš musulmonų šalių politikos sistemos panaikinimą, kas iš dalies, kartu kitais klausimais, artimais Vokietijos piliečiams tapo vienu iš jos žaibiško iškilimo faktorių Vokietijos politinėje sistemoje. Tai tik parodo, jog eiliniai Vokietijos žmonės, nežiūrint į masinį tolerancijos multikultūriškumui diegimą – tam nepasidavė.

Paklaustas, kokiu būdu „intelektualų partija“ sugebėjo prisivilioti daugybę viduriniosios klasės atstovų, AfD narys paaiškino, jog tam labai pasitarnavo pabėgėlių krizė, kurią iš visų Vokietijos politinių jėgų adekvačiai vertino tik Alternatyva Vokietijai. Ji tapo visų nepatenkintųjų traukos centru ir greitai akumuliavo šimtų tūkstančių Vokietijos rinkėjų palaikymą.

Vienu iš šios partijos siekių sustabdyti migrantų srautą priežasčių yra Vokiečių kultūra, kuri žingsnis po žingsnio išstumiama agresyvių islamo atstovų iš viešosios erdvės. Taip neturi būti sako Stefanas Korte. Atvykėliai yra tik svečiai, kuriuos mes sieksime išsiųsti iš šalies iškart, kai tik pasibaigs karas jų tėvynėje. Tas irgi labai jautri tema eiliniams vokiečiams.

O paprašytas patikslinti, kokis priežastys išjudina šią migracijos bangą jis be užuolankų pasakė, jog tai JAV su savo sąjungininkėmis, sugriovusios stabilumą Afganistane, Irake, Libijoje ir dabar Sirijoje.

O dabar šalyje, pažymi Stefanas, žymiai išaugo nusikalstamumo lygmuo, tačiau Angelos Merkel administracija slepia nuo visuomenės duomenis apie tai, kokios tautinės ar etninės priklausomybės yra nusikaltėliai. Tačiau tą galima suprasti vien iš statistinių skaičių bei liudininkų pasakojimų ir liudininkų telefonais filmuotos medžiagos. Visi supranta, kas yra kas, tačiau apsimeta, jog viskas gerai.

Šios partijos (Alternatyva Vokietijai) atstovai buvo atvykę į Lietuvą jau vasario mėnesį konservatoriaus Lauryno Kasčiūno kvietimu, tačiau paskutinę akimirką, faktiškai svečių lėktuvui jau leidžiantis į Vilniaus oro uostą, jam (L.Kasčiūnui) buvo duota komanda iš partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pusės nesusidėti su Angelos Merkel politiniais oponentais. L. Kasčiūnas pakluso. Vokiečiai svečiai buvo palikti likimo valiai, tačiau reikalą pataisė Algis Avižienis, pakeitęs visą susitikimo programą teigiama linkme.

Paprašytas pakomentuoti savo požiūrį į 2% gynybai, AfD narys atsakė, jog jo partija žiūri į tai pragmatiškai – gynybai turi būti skiriama tiek, kiek iš tiesų reikia, o ne tiek, kiek privaloma išleisti pagal koalicinius susitarimus.

Ir diskusijai artėjant į pabaigą pasidomėjus kaip jo partija žiūri į Krymo aneksiją, į Krymo referendumo teisėtumą, Stefanas atsakė paprastai, kad jo partija neturi aiškiai suformuluotos pozicijos šiuo klausimu, nes Kosovo situacija Europoje buvo kur kas baisesnė, tačiau įteisinta tyliai pritariant visoms ES šalims… Jis pripažino, kad tada Bundesveras padarė nusikaltimą.

Jo klausant susidaro įspūdis, kad kalba lietuvis, tik kita kalba, nes net šeimos klausimu jis pasisakė labai paprastai – šeima – tai vyro ir moters sąjunga, gamtoje yra tik dvi lytys, ir tai yra oficiali jo partijos pozicija. Ir tai ne tik pozicija – tai pozicijų kertinis akmuo. Tuo tarpu iš visų senųjų partijų atstovų lūpų, net ir lietuviškų, mes jau girdime abejonę šia tiesa, jos kalba apie netradicinių santuokų ar bent jau pradžioj partnerysčių įteisinimą. Tikėkimės, jog tai ir liks tik abejonėmis, nepereisiančiomis prie jas įteisinančių sprendimų.

Stefanas pabrėžė, jog Europa gali atsitiesti tik visų jos šalių narių žmonių pastangomis, išsaugant jų kultūrą ir tapatybę.

nuotraukos: © infa.lt / Arvydas Daunys

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 553

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. eglė    -  2018-03-20, 07:59

    Džiugu, kad atsirado tiesioginiai kontaktai su mūsų vertybes savo šalyje atstovaujančia politine jėga. Mums reikia daugiau tokių teigiamų pavyzdžių, padedančių suprasti, jog mes tikrai ne vieni, kad reikia jungtis su kitais žmonėmis siekiant atkurti tai, kas sugriauta. Ačiū už viltį.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jules    -  2018-03-20, 17:54

    Puiku, kad vokiečiai ieško Lietuvoje bendraminčių, kad mes esame ne vieni prieš dezi propagandistus. Juk ne mes ir ne lenkai supylė carinės Rusijos imperijos kariuomenę ir sudarė sąlygas mums atsikurti – išplėšti iš Rusijos nasrų Lietuvos valstybingumą 1917-1920 metais, tiesa?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...