infa.lt

Seimas nepritarė Mindaugo Basčio apkaltai, kas sukėlė konservatorių pasipiktinimo audrą

13 kovo
17:32 2018

Seimo sesija

Po slapto balsavimo Seimo nario Mindaugo Basčio mandato panaikinimo klausimu, Seimas vis tik parodė, jog nepritaria parlamentaro apkaltai.

Už siūlymą panaikinti Mindaugo Basčio mandatą balsavo 72 parlamentarai, prieš – 21, ir 24 parlamentarai susilaikė. Pagal Seimo statutą, tam, kad Seimo nario mandato būtų panaikintas, UŽ siūlymą turi balsuoti ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių (mažiausia 85).

Konstitucinis Teismas 2017 m. gruodžio 22 d. yra konstatavęs, jog Mindaugas Bastys, nuslėpdamas savo ryšius su P. Vojeiko ir norėdamas gauti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Visiškai slaptai“, šiurkščiai pažeidė Konstituciją, be kita ko, jos 59 straipsnio 2 ir 4 dalių, įstatymo dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos įsigaliojimo tvarkos 5 straipsnio reikalavimus ir kartu sulaužė priesaiką.

Konstitucinio Teismo išvadoje pažymima, kad Seimo narys Mindaugas Bastys, atsakydamas į Klausimyno, skirto asmenims, pretenduojantiems gauti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, 55 punkto klausimą „Ar pažįstate (pažinojote) asmenis, kurie dirba (dirbo) kitų valstybių žvalgybos, saugumo tarnybose ar su jomis susijusiose institucijose? Jei taip, pateikite informaciją apie tai“ nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika ir taip pažeidė Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 17 straipsnio 2 dalies 11 punkto reikalavimą nenuslėpti duomenų apie savo ryšius, turinčius įtakos sprendimo dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija išdavimo priėmimui.

Seimo narys M. Bastys savo kaltę neigia tikindamas, kad sąmoningai nieko nenuslėpė.

Į tokį Seimo sprendimą audringai sureagavo konservatoriai, ypač tas buvo pastebima Facebook socialiniame tinkle, kur Rasa Juknevičienė išreiškė aktyviai demonstruojamą priešiškumą demokratiškai išrinkto Seimo sprendimui ir tą sprendimą palaikiusiems Seimo nariais. Ar Lietuvoje dar egzistuoja parlamentinė-politinė kultūra? Skaitant tokias eilutes – panašu, kad jos nebedaug belikę:

Rasa Juknevičienė (Facebook):

Žiauriai šlykštus jausmas po šios dienos balsavimo, kai Ramūno Karbauskio valia Lietuvos reikalą į Kremliaus interesus iškeitęs Mindaugas Bastys buvo paliktas Seime.
Kam apskritai reikalingas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas su valstiečių deleguotu Vytautu Baku ir dar trimis valstiečiais? Ką turi dabar jausti tie VSD pareigūnai, ilgus metus dirbantys, kad užkardytų rusų šnipų įtakas Lietuvos vidaus politikai?
Žiūriu į kitoje salės pusėje sėdintį Povilą Urbšį ir klausiu panevėžiečių, ar jums tikrai visai nesvarbu, kad Panevėžį valdantis Seimo narys visai jaukiai įsitaisęs R. Karbauskio paunksnėje Seime ir jam nėra jokių moralinių problemų dėl to? Ar tikrai viskas tvarkoj, kai jis Panevėžyje rėžia patriotines kalbas, o Seime dirba kartu su Rusijos šnipams stogą laikančiu savo frakcijos seniūnu?
Žiauriai šlykštus jausmas, ypač kai džiūgaudamas kalba Gazprom banko rezidentas Artūras Skardžius. To paties stogo dengiamas

Gabrielius Landsbergis LRS puslapyje:

Seimui nepritarus Seimo nario Mindaugo Basčio apkaltai, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis tai vertina kaip Tėvynės išdavystę.

„Tokius balsavimo rezultatus vertinu kaip šios Seimo daugumos išreikštą aiškią poziciją, kad Lietuvos Respublikos Seimas nesugeba, o gal ir sąmoningai nenori atsiriboti nuo galimų Kremliaus agentų, leidžiančių sau laisvai vaikščioti po Seimo rūmus. Tuo pačiu pasauliui valdantieji išsiuntė signalą, kad jiems visiškai priimtina laužyti priesaiką valstybei ir šiurkščiai pažeisti Konstituciją bei visiškai pateisinama atstovauti ne Lietuvos Respublikos, bet mūsų valstybei priešiškos valstybės interesams“, – pažymėjo G. Landsbergis.

infa.lt replika:

Mūsų parlamentarams dar reikėtų išmokt pralaimėt politines kovas, nes šiuokart jie pralaimėjo dvigubai. Pirmą kartą nesugebėję įtikinti parlamentinės daugumos savo tiesa, o antrą kartą – prieš rinkėjus, parodę savo nesantūrumą bei nesugebėjimą adekvačiai vertinti situaciją, kai jau nieko pakeisti nebegalima.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 112

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....