infa.lt

Zigmas Vaišvila. „Parduota Kovo 11-oji“

11 kovo
08:02 2018

II-oji dalis „Išpažintis vardan tos Lietuvos“

Zigmas VaišvilaPrabėgo metai nuo mano straipsnio „Parduota Kovo 11-oji“. Norėjau tęsti, bet vis pritrūkdavo laiko. I-ąją straipsnio dalį pavadinau „Lietuva, ištverk, nepasiduok emocijoms dėl smulkmenų, neleisk įtarti, jog Tu neverta laisvės“. Tai mūsų Atgimimo metraštininkės Reginos Kalindraitės dienoraščio žodžiai iš jos knygos „Sąjūdžio bylojimai. 1989-1992 metų užrašai“ (Vilnius, „Valstybės žinios“, 2008).

Šiemet pasipylė ir tebesitęsia įvykiai, kuriuos kitaip kaip sąmoninga valdžios provokacija prieš mus vadinti neįmanoma. Po 1991 – 1992 m. mūsų visų patirties nebemaniau, kad vėl grįšime prie taip vadinamų KGB voratinklių draikymosi. Ir dar taip tiesmukai, purvinai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė 2012 metais viešai pasipiktino dėl Teresės Birutės Burauskaitės vadovaujamo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) paviešinimo, kad tuometinis Lietuvos kriminalinės policijos vadovas Algirdas Matonis (ir dabar dar gyvas) yra buvęs KGB darbuotojas, neįvykdęs Lietuvos nustatytų liustracijos sąlygų. Ponia T. B. Burauskaitė po griežto viešo Prezidentės žodžio puolė viešai teisintis. Respublikos Prezidentė dekretu Nr.1K-1315 „prasižengusiąją“ T. B. Burauskaitę apdovanojo LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. Dėl šios konjunktūros jau tada privalėjome suklusti. Deja, nesuklusome. O valdžia įsidrąsino.

Š.m. sausio 5 d. LGGRTC, pagal mūsų įstatymus, neturintis teisės nustatinėti ir skelbti, kas bendradarbiavo su TSRS specialiosiomis tarnybomis (tai – išimtinė tarpžinybinės taip vadinamos Liustracijos komisijos teisė), drėbtelėjo iš peties. Paskelbė nė vienoje pasaulio specialiojoje tarnyboje nesudarinėjamą agentų sąrašą. Ir dar tariamai TSRS KGB mums paliktą, kad galėtume šią priešo struktūrą demaskuoti. Paskelbtas sąrašas su akivaizdžiai skubotais prirašymais – a.a. Sauliaus Sondeckio, a.a. Donato Banionio ir a.a. kardinolo Vincento Sladkevičiaus.

Ir kur gi Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasipiktinimo reakcija? Tai ir yra geriausias Prezidentės atsakymas signatarei Birutei Valionytei apie mūsų laisvės dienų barikadų puses. Prezidentės D. Grybauskaitės ginamas A. Matonis iki pat 1991 metų rugpjūčio pučo Maskvoje dirbo etatiniu KGB darbuotoju Druskininkuose. Štai šią vertybę Dalia Grybauskaitė, naudodamasi mūsų Tautos jai suteiktomis Respublikos Prezidento galiomis, gynė 2012 metais. 2018 m. Dalia Grybauskaitė negina nebegalinčius apsiginti a.a. S. Sondeckį, a.a. D. Banionį ir a.a. kardinolą V. Sladkevičių. Tyla, ponia Prezidente, reiškia Jūsų pritarimą šiai LGGRTC šmeižto akcijai. Tol, kol Respublikos Prezidentė tyli, tol aš turiu pagrindą teigti, kad LGGRTC atsakyme signatarams Audriui Butkevičiui, Bronislovui Genzeliui ir Zigmui Vaišvilai ponios T. B. Burauskaitės raštiškas patvirtinimas, kad tai padaryta politikų nurodymu, reiškia, kad tai padaryta Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės nurodymu. Paneikite, Prezidente, tai. Ir ne tik žodžiais, bet ir darbais. Jūs neginate šių mirusiųjų Tautos šviesulių ir mūsų dvasios ramsčių. Tokiu elgesiu Jūs taip pat juos siekiate suniekinti. Kodėl? Ar, kad Jūsų, TSRS ir dabar Rusijos Federacijos valstybės paslapties, reputacija pagerėtų? Kad Jūs galėtumėte visiems šypsotis ir šnibždėti – mes visi tokie!

Ne, ponia Prezidente. MES ne visi TOKIE! Atsakysiu Jums dar vieno Jūsų neginamo Tautos poeto ir sąjūdiečio a.a. Justino Marcinkevičiaus žodžiais: „Kiekvienas pilietis turi susidaryti ir pasakyti savo nuomonę. Tauta, pasiryžusi būti laisva, užsikrauna naštą už kiekvieno žmogaus būtį ir buitį. Vienybė – mūsų išlikimo sąlyga.“ Tuo tarpu Jūs, Prezidente Dalia Grybauskaite, tokiais veiksmais ir neveikimu skaldote ir kiršinate mūsų piliečius, nusivylusius Jūsų vadovaujama kol kas dar valstybe vadinama Lietuva prieš jos išnykimo paskutiniąją stadiją. Jūs vis dar, ponia Prezidente, esate kitoje barikadų pusėje. Jūs tik raginate mus linksmai švęsti. Ką švęsti? Kaip atsakyti į džiugiai skelbiamas apklausas, ar sulauksime kito Lietuvos šimtmečio?

Dėl šio klausimo taikliai pasisakė leidyklos „Versmė“ direktorius Petras Jonušas, š.m. kovo 8 d. Signatarų namuose pristatinėjant Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nario, signataro Bronislovo Genzelio knygą „Politikos laisvamanio užrašai“. P. Jonušas pasakė tik dėl beviltiško ligonio daktarai konsiliume tariasi, kiek jam dar liko gyventi.

1989 m. vasario 16-ąją Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo nariai, Kaune priėmę LPS Seimo deklaraciją dėl Lietuvos nepriklausomybės siekio, tą patį vakarą prie Laisvės paminklo prisiekė Lietuvai: „Mes, Sąjūdžio Seimo deputatai, Lietuvos nepriklausomybės dieną atėję prie Laisvės paminklo, sakome: Tebūnie Lietuva tokia, kokios norės jos žmonės. Mūsų tikslas – laisva Lietuva. Mūsų likimas – Lietuva. Tepadeda mums Dievas ir viso pasaulio geros valios žmonės.“

Šiemet lyg ir turėtume švęsti Sąjūdžio 30-metį. Ar taip, ponia Prezidente? Bent jau Seimas šiuos metus paskelbė ne tik Adolfo Ramanausko-Vanago metais, bet ir Sąjūdžio metais!

Ateikite į Seimą Kovo 11-ają, ponia Prezidente Dalia Grybauskaite, ir viešai Seimo tribūnoje atsakykite į klausimą, kodėl Jūs neginate a.a. Justino Marcinkevičiaus, a.a. Sauliaus Sondeckio, a.a. Donato Banionio, a.a. kardinolo Vincento Sladkevičiaus? Mūsų tauta didžiąja jos dalimi katalikiška. Atlikite išpažintį, ponia Prezidente, ir Tauta, tikiuosi, Jums atleis.

Jei nedrįstate tai padaryti pati ir viešai, pateikite atsakymą raštu Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui. Tikiuosi, Seimo Pirmininkas ir šią Jūsų kalbą Tautai perskaitys Seimo tribūnoje.

Priminsiu 1990 m. vasario 28 d. (4 dienos po rinkimų į XII-ojo šaukimo Lietuvos TSR Aukščiausiąją Tarybą pirmojo turo, kuriame Sąjūdis laimėjo daugumą, sąjūdiečio ir signanatro Petro Vaitiekūno žodžius „Atgimimo bangoje“ Lietuvos televizijoje: „Valdžia – ne tik didelė teisė spręsti, bet ir atsakomybė spręsti.“

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, signataras a.a. Romualdas Ozolas, istorinę 1990 m. kovo 11 d. registruodamasis kaip Aukščiausiosios Tarybos deputatas, pasakė, kad ši diena įeis į istoriją, apie ją galėsim pasakyti, jog tai buvo tikėjimo, kad tiesa ir teisingumas šioj žemėj yra, diena.“

Su Kovo 11-ąja, ponia Respublikos Prezidente ir MŪSŲ MIELI, VILTIES DAR NEPRARADUSIEJI TAUTIEČIAI!

Nepriklausomybės Akto signataras Zigmas Vaišvila

2018 metų kovo 10 diena

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 180

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...