infa.lt

Teikiamas įstatymo projektas, kuriuo bus leidžiama numušinėti valdomus bepiločius orlaivius virš karinių dalinių teritorijų

22 vasario
08:56 2018

Dronas

Vasario 21 d. Vyriausybės pasitarime pritarta Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtiems įstatymų pakeitimo projektams, kurie skirti stiprinti kariuomenės veiklos apsaugą.

Įstatymų projektai parengti atsižvelgiant į 2017 m. Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM paskelbtą Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitą, kurioje buvo pažymėta, kad karinių objektų stebėjimo, fotografavimo ir filmavimo atvejų skaičius Lietuvoje itin padidėjęs nuo 2014 metų, taip pat daugėja ir bepiločių orlaivių skrydžių virš karinių teritorijų ir Lietuvos kariuomenės padalinių pratybų vietų ir toks skaičius sistemingai auga.

Karinių objektų stebėjimas ir vaizdo fiksavimas visiškai atitinka užsienio valstybių karinės žvalgybos veiklos metodus. Surenkama informacija gali būti naudojama užsienio valstybių kariniams veiksmams, nukreiptiems prieš Lietuvos nacionaliniam saugumui reikšmingus karinės paskirties objektus, kurie yra arba gali būti pasirinkti kaip taikiniai, planuoti, taip pat karinės infrastruktūros pokyčiams Lietuvos teritorijoje stebėti.

2017 m. rugpjūčio mėnesį, krašto apsaugos ministro sprendimu, bepiločių orlaivių skrydžiai virš karinių teritorijų buvo pripažinti galintys kelti grėsmę karių ir turto saugumui ir pavesta kariuomenės vadui nustatyti karinės jėgos panaudojimo prieš juos taisykles, įskaitant bepiločio orlaivio numušimą ir jo valdytojo sulaikymą.

Priėmus projektus, įstatymu būtų įtvirtinta nuostata, draudžianti neteisėtai filmuoti, fotografuoti ar kitaip vizualizuoti karines teritorijas, kurių sąrašus nustato krašto apsaugos ministras, taip pat vykdyti bepiločių orlaivių skrydžius. Šias veikas teisėtai būtų galima atlikti, jei tai numatyta tarptautiniuose susitarimuose ar įstatymuose, taip pat jei tam būtų išduoti leidimai krašto apsaugos ministro nustatyta tvarka. Be to, įstatymu būtų įtvirtinta nuostata panaudoti karinę jėgą prieš bepiločius orlaivius, kai bepiločio orlaivio skrydis vykdomas pažeidžiant jų skrydžiams nustatytus reikalavimus. Būtų įtvirtinta ir teisė persekioti bei sulaikyti asmenis, neteisėtai vizualizuojančius karines teritorijas.

Už nustatytų apribojimų nesilaikymą yra numatytos baudos: už neteisėtą karinių teritorijų filmavimą, pažeidimą padarius pirmą kartą, yra siūloma skirti nuo 20 iki 50 eurų baudą. Už pakartotinį pažeidimą siūloma nuo 50 iki 150 eurų bauda. Taip pat numatyta galimybė konfiskuoti surinktą informaciją ir tam naudotas priemones, net jei jos priklauso ne pažeidėjui. Siūloma, kad šiuos pažeidimus būtų įgaliota tirti Karo policija.

Pažymėtina, kad už bepiločių orlaivių skrydžiams nustatytų reikalavimų pažeidimą, įstatymas ir šiuo metu nustato baudą nuo 100 iki 300 eurų, o pažeidimą padarius pakartotinai bauda gali siekti iki 500 eurų, su galimybe konfiskuoti bepilotį orlaivį.

Įstatymų pakeitimai po Vyriausybės pritarimo bus teikiami Seimui.

Nuotraukos autorė srž.sp. Ieva Budzeikaitė (Lietuvos kariuomenė)

kam.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 37

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....